Proč mám pořád chuť na sladké a jak se jí bránit?

Dotazy

Hruskovy dortČlánek byl aktualizován 22.9.2017

Jestliže se s chutí na sladké potýkáte tak často, že vám to znemožňuje zhubnout nebo si delší dobu váhu udržet, může to mít nasledující příčiny:

1. Únava, stres a hlavně nedostatek spánku
Pokud spíte dlouhodobě méně než 5 nebo 6 hodin, zvyšuje váš organismus produkci ghrelinu, který má trefnou přezdívku: hormon hladu. A nejen hladu, ale i větší chuti na sladké. Pokud tedy nepracujete na směny nebo nevstáváte každé dvě hodiny v noci k miminku, pokuste se změnit svůj spánkový režim.

2. Dlouhé pauzy mezi jídly

Jestliže jíte jen 3 x denně, vaše glykemická křivka nemůže zůstat vyrovnaná ani tehdy, kdybyste si ohlídali správnou skladbu jídla, glykemický index sacharidových potravin a velikosti porcí. Zařadťe do jídelníčku dopolední a odpolední svačinu a chuť na sladké se sníží na polovinu.

3. Nedostatek bílkovin v jídelníčku

Je možné, že vám vyhovují bezmasá jídla vegetariánské kuchyně. Nic proti, ale po obědě sestaveného jen ze zeleniny a rýže nebo kuskusu začne již po hodině glykemická křivka padat dolů. A tento pád je jasným popudem ke sladkému. Nemusíte tedy nutně denně maso, ale bílkoviny ano. Zkuste sýry, tvarohy, vejce (nebo výrobek shmaky či bílkoun vyrobený z vaječných bílků), tofu, tempeh, seitan a nezapomínejte na ryby. Tučnější ryby (losos, sleď, makrela) “zabijí” hlad i chutě všeho druhu na dlouhou dobu. A pozor: na svačinu nestačí ovoce nebo zelenina, musí být vždy provázeno bílkovinami (jogurt, sýr, tvaroh apod).

Více zde

4. Psychologické aspekty

Touha po sladkém se nejčastěji v psychologii vysvětluje jako symbol náhrady za lásku (rodičů, partnera). Pokud je to váš případ, je dobré si problém uvědomit a pokusit se ho vyřešit, třeba i s pomocí odborníka. Ale do té doby, než jej rozlousknete (což může trvat delší dobu) si stejně dávejte pozor na tři předchozí faktory.

——————————————————————————————————————————————-

Pokud u vás žádná z výše uvedených příčin není aktuální (nebo víte, že se u vás jedná o pár dní před menstruací) a přesto chuť na sladké máte, můžete zvolit tyto možnosti :

 

  • Optimální:

    úplně perfektně zapadají i do přísnějšího redukčního režimu, vůbec ho neohrozí:

1. Horké kakao :
Smíchejte tmavý kakaový prášek (ten, který používáte do pečení) s náhradním sladidlem na bázi Sukralózy (Cukren) nebo Stevie a pár lžičkami ohřátého polotučného mléka na kašičku a dolijte zbylým ohřátým mlékem. Kakao můžete také připravit bez výše zmíněných sladidel, ale na závěr přidat čekankový sirup.

výhoda : 6 – 9 g čistých bílkovin podle velikosti hrnku, téměř žádný tuk, protože kakaový prášek je odtučněný a žádný přidaný cukr. Naopak do sebe dostanete slušnou dávku antioxidantů z kakaa.

2. Ricottový krém:
Smíchejte ½ baleni Ricotty s kakaem a sladidlem, přidejte 2 lžíce mléka nebo uvařené kávy a vymíchejte na hladký krém.

– výhoda : ricota obsahuje syrovátkovou bílkovinu, které má vynikající index sytivosti. Pokud si tento krém dáte na svačinu, nic dalšího sladkého vás už lákat nebude.

3. Proteinová tyčinka:
Proteinové tyčinky byste měli mít u sebe stále v zásobách. Můžou vás zachránit v situaci, kdy máte hlad, ale nic vhodného po ruce, ale i v situaci chuti na sladké. Chutí a konzistencí sice připomínají klasické sladké tyčinky, nutričně však mají bílkoviny vůči sacharidům výhodný poměr, většinou  1 : 1.

Více zde a zde

 

  •  Kompromisní

1. Čokoláda bez cukru

Některé čokolády obsahují místo cukru sladidlo maltitol. Jeho použití sice neudělá z čokolády nízkokalorickou potravinu, ale pomůže snížit energetickou hodnotu o 350 – 500 kJ/100 g a snížit i její glykemický index. Dobré řešení pro ty, kterým hojně doporučovaná čokoláda s vysokým procentem kakaa prostě nechutná (existují mléčné a dokonce i bílé čokolády bez cukru). Více například tady, tady, tady i jinde.

2. Pokud jste v kavárně nebo cukrárně a víte, že chuti na sladké podlehnete

Zkuste zabrousit do tvarohových dortů (cheesecakes). Kromě sacharidů ze sušenkového korpusu totiž mají na sobě velkou vrstvu krému ze sýra philadelphia (nebo tvarohu), což znamená, že díky bílkovinám aspoň na dlouhou dobu zasytí a nevyprovokují chuť na další sladkost.

 

Další postupy a recepty (včetně fotografií a nutričních hodnot) na dezerty s výhodnějšími nutričními hodnotami budu postupně přidávat.  Zatím zkuste třeba tyto :

Lehký tvarohový koláč

Kořeněné mrkovo-brusinkové řezy

Citronový ricottový dort

Skyramisu s letním ovocem

Švestkovo-jablečný crumble s ricottou

Facebook

Články, testy a recepty

Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Jak jíst v létě správně, udržovat optimální tempo hubnutí a přitom netrávit v kuchyni déle než je nutné? Využijte inspiraci z nového e-booku Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují […]

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook