Banánový koláč s řeckým jogurtem

Recepty

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete už slyšet o žádných proteinových tyčinkách ani Ovofitech a vůbec… Bubláte vzteky, když si všichni kolem vás si dávají štrůdly nebo bábovky, o kterých víte, že  by vám zbytečně narušily vaše plynulé a zdravé hubnutí. Takže slyším váš požadavek: chtělo by to nějaký ,,pořádný“ koláč, který nedá skoro žádnou práci a bude mít ideální poměr makroživin. Hodně bílkovin, málo tuků a žádný cukr.

Tak tady je.

Pár základních surovin, 10 minut vašeho aktivního času a máte slušně velkou porci na dopolední nebo odpolední svačinu.

Příprava je úplně jednoduchá, vystačíte si s dvěma miskami na míchání a zapékací formou o velikosti 20 x 20 cm. Suroviny nejspíš máte doma, možná jen dokoupíte proteinový prášek. Některé mají v Lidlu nebo v Dm drogerii, Teta drogerii a samozřejmě na e-shopech Aktin, Ronnie a 4 Slim a mnoha dalších.

 

Suroviny na 4 porce

Korpus

  • 1 střední banán (přibližně 100 g čisté váhy)
  • 40 g vanilkového nebo banánového proteinového prášku
  • 40 g polohrubé mouky
  • 15 g strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 4 kávové lžičky oleje
  • 50 g bílého jogurtu (například Hollandia)
  • 1 lžička prášku do pečiva

Krém

  • 1 bílý řecký jogurt Milko 5% nebo 0% tuku (140 g)
  • 1 – 2 lžičky sladidla Erythritol nebo 3 kapky vanilkových Flavdrops
  • 25 g borůvek nebo malin (můžou být mražené)

 

 

 

Příklady použitých proteinů, můžete to být ale jakýkoli máte doma, ideálně syrovátkový (whey).

 

Postup

Předehřejte troubu na 170 °C.

V  jedné misce smíchejte suché suroviny: proteinový prášek, mouku, kokos a prášek do pečiva.

V druhé misce rozmačkejte vidličkou banán. Přidejte vejce, olej a jogurt. Vše pečlivě promíchejte a potom vidličkou nebo metlou krátce prošlehejte.

K mokrým surovinám přidejte suché a promíchejte.

Připravenou směs rozprostřete do zapékací nádoby o rozměrech 20 x 20 vyložené pečicím papírem.

Pečte po dobu 20-25 minut.

Banánový koláč

 

Hned po dopečení odložte na mřížku vychladnout. Po vychladnutí nakrájejte na 4 díly.

Druhou porci můžete mít ke svačině následující den. Zbylé dvě porce zabalte každou zvlášť a dejte zamrazit.

 

Nutriční hodnoty banánového koláče – samotného korpusu

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 3652 913
Bílkoviny (g) 48 12
Tuky(g) 48 12
Sacharidy(g) 64 16
Vláknina(g) 12 3

Na krém smíchejte řecký jogurt se sladidlem, navrstvěte na koláč a ozdobte borůvkami. Pokud používáte zmražené ovoce, nechte v jogurtu chvíli povolit.

Banánový koláč s řeckým jogurtem a malinami

Nutriční hodnoty banánového koláče s ovocem a řeckým jogurtem 5 % tuku

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 4436 1109
Bílkoviny (g) 60 15
Tuky(g) 56 14
Sacharidy(g) 80 20
Vláknina(g) 12 3

 

 

Nutriční hodnoty banánového koláče s ovocem a řeckým jogurtem 0 % tuku

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 4220 1055
Bílkoviny (g) 60 15
Tuky(g) 48 12
Sacharidy(g) 80 20
Vláknina(g) 12 3

 

Tento recept je součástí e-booku Zimní jídelníčky pro zdravé hubnutí

 

Zimní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Další podobné recepty

Lehký tvarohový koláč

Švestkový crumble s ricottou

Dýňové muffiny bez cukru

Facebook

Články, testy a recepty

Paradox rybího salátu

Každý normální člověk by odhadl, že rybí salát s jogurtem musí mít nižší energetickou hodnotu a méně tuku než majonézový ekvivalent. V případě rybích salátů tato logika bohužel neplatí. Jako kdyby nestačilo, že se v jednom případě salát jmenuje ,,rybí“ a ve druhém případě ,,skandinávský sleďový“, když ve složení obou nacházíme 32% sleďů. Tomu tedy […]

Dýně – jak je nejlépe využít při hubnutí?

Dýně při hubnutí Dýně by v jídelníčku při hubnutí rozhodně neměly chybět. Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, manganu a karotenů, pomůžou vám snížit celkovou energetickou denzitu jídla. To znamená, že máte pocit, že jíte hodně, protože vaše porce má velký objem. Přitom energetické hodnota jídla zůstává nízká. Stačí třeba přidat několik kousků upečené dýně […]

5 ovocných mýtů, které snad nikdy neumřou

Přestože má ovoce nálepku ,,zdravé“ potraviny, u lidí, kteří chtějí nějaké to kilo shodit, vyvolává řadu otázek a nejasností. S novými klienty na úvodní konzultaci v poradně skoro vždy narazím na to, že věří některým z těchto 5 mýtů: 1. Při hubnutí je lepší ovoce raději nejíst Velká vlna popularity přísně nízkosacharidových diet, která v […]

Jídelníček na září

  Jídelníček na září je stále ještě ve znamení rajčat a paprik, které si můžete koupit čerstvé, vyzrálé a tuzemské. Nejlepší a nejlevnější zeleninu najdete na farmářských trzích. Tam také můžete koupit hrst hub lišek, z nichž připravíte lehký a přesto chuťově intenzivní oběd. Pokud je neseženete, použijte jakékoli jiné vaše oblíbené houby. Na svačinu […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook