Chtěli byste letos o vánocích trochu odlehčit vaše vánoční cukoví? Jestliže nechcete péci nic složitého nebo péci jiné cukroví pro sebe a k tomu ještě ,,klasiku“, můžete se inspirovat těmito recepty.
Každý druh cukroví přináší vždy určitý zdravotní benefit a přitom zůstává bez újmy na výsledné chuti.
Je v něm snížené množství sacharidů, snížený glykemický index a naopak zvýšené množství vlákniny, proteinů, vitaminů a minerálních látek. Zásadně nejsou použity rostlinné tuky. Klasické máslo je totiž tím, co dělá cukroví opravdovým domácím cukrovím. Ani toto cukroví není úplně nutričně ideální (protože to ani není možné) a rozhodně po něm nezhubnete. Budete však vědět, že neoplývá přemírou tuku a cukru.
A hlavně !
Bude vám naprosto jasné, kolik energie a živin v sobě každý kousek skrývá. A také co by se stalo, kdybyste ho náhodou snědli celou ,,várku“.
Mrkvové rohlíčky
Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0.5 g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.
Nutriční hodnoty:
4o rohlíčků | 1 rohlíček | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 7821 | 195 |
Bílkoviny (g) | 35.8 | 0.9 |
Tuky(g) | 121.4 | 3 |
Sacharidy(g) | 160 | 4 |
Suroviny:
40 kusů
- 100 g mrkve nastrouhané najemno
- 100 g másla
- 150 g hladké mouky
- 20 g vanilkového cukru
- 100 g mandlové mouky (jemné umleté mandle)
- 5 g citronové šťávy
- ¼ lžičky skořice
Postup:
Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Dejte stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dejte hladkou mouku. Přidejte nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu. Vypracujte pevné těsto a nechte 1 hodinu v chladu. Pak vytvořte rohlíčky, které obalte ve zbylé mandlové mouce. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 C po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).
Mandlové rohlíčky
Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.
Nutriční hodnoty:
20 rohlíčků | 1 rohlíček | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 7034 | 351 |
Bílkoviny (g) | 30.7 | 1.5 |
Tuky(g) | 114.2 | 5.7 |
Sacharidy(g) | 135 | 6.7 |
Suroviny:
20 kusů
- 60 g hladké mouky
- 60 g špaldové hladké mouky
- 100 g másla
- 65 g mandlové mouky
- 25 cukru
- 1 žloutek
- ½ prášku do pečiva
Na obalení:
- 10 g moučkového cukru
- 5 g vanilkového cukru
Postup:
Na vál dejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na 1 hodinu do chladu. Pak nechte těsto trochu ohřát a vytvarujte rohlíčky. Dejte na plech vyložený papírem a pečte na 170 C po dobu 10-12 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Toto cukroví můžete upéci 2-3 týdny před vánoci, aby se rozleželo.
Fíkové řezy
Polovina množství mouky je tvořena špaldovou moukou. Těsto i náplň mají snížené množství cukru a navíc se jedná o cukr hnědý. Sladkost cukroví dodávají fíky, které zárověň slouží jako dobrý zdroj vlákniny. Toto cukroví má nižší obsah tuku.
Nutriční hodnoty:
60 kusů | 1 kus | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 13872 | 231 |
Bílkoviny (g) | 77.9 | 1.3 |
Tuky(g) | 141.8 | 2.3 |
Sacharidy(g) | 476.5 | 7.9 |
Suroviny:
60 kusů
Toto množství je na plech o velikosti 30×25 cm
Korpus:
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 20 g vanilkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 75 g másla
- 200 ml mléka
- špetka soli
Náplň:
- 300 g sušených fíků
- 50 g másla
- 50 g bebe sušenek extracereálních
- 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
- 2 vejce
- špetka soli
Postup:
Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec vlijte mléko a pečlivě rozmíchejte. Nalijte těsto na plech a rozetřete do stejně vysoké vrstvy asi 1.5 cm. Pečte na 175 C po dobu asi 15 minut.
Náplň:
Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem a vejcem. Přidejte rum a najemno nadrcené nebo umleté sušenky. Fíky nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s ostatními přísadami. Náplň nechte 15 minut odpočinout.
Upečené těsto nechte vychladnout a pak na něj rozetřete fíkovou náplň. Pečte na 120 C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a pak nakrájejte (a přikryjte, aby neoschly).
Ořechové řezy
![Orechove_rezy_zdravejsi_cukrovi](http://www.rozumnehubnuti.cz/wp-content/uploads/2012/11/orechove_rezy-300x300.jpg)
Jejich hlavní výhodou je zvýšený obsah vlákniny díky přítomnosti mletého lněného semínka. Dalším zdrojem vlákniny je pak špaldová mouka. Ke slazení je použit přírodní cukr, v nižším množství.
Nutriční hodnoty:
9o kousků | 1 kousek | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 25079 | 278 |
Bílkoviny (g) | 116 | 1.3 |
Tuky(g) | 408 | 4.5 |
Sacharidy(g) | 467 | 5.2 |
Suroviny:
90 kusů
Toto množství je na plech o velikosti 40 x 35 cm
- 220 g mletých vlašských ořechů
- 4 vejce
- 200 g másla
- 100 g špaldové mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 200 g přírodního cukru
- 50 g mletého lněného semínka
- 1 prášek do pečiva
- 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
- 320 g rybízového džemu
- 200 g čokolády na vaření
Ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (opravdu hodně). Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte mleté ořechy, lněné semínko, oba druhy mouky, rum, prášek do pečiva. Pořádně promíchejte. Na plech rozetřete asi 1/3 těsta a uhlaďte. Dejte na chvíli do mrazáku. Pak potřete povrch džemem a přidejte zbylé těsto. Rozetřete do hladka. Dejte péci na 160 C po dobu 30-40 minut (zkuste špejlí).
Nechte vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a pořádně rozmíchejte. Nalijte na placku a nechte ztuhnout. Pak nakrájejte.