Dýňové muffiny bez cukru

Recepty

Sezónní dýně může kromě slaných pokrmů skvěle fungovat i při sladkém pečení. Dodá těstu kromě vitaminů a vlákniny i chuť a vláčnost. A  co je v našem případě důležité, sníží jeho výslednou energetickou hodnotu. Dýňové muffiny bez cukru budete mít hotové rychle a nedá se na nich nic zkazit.

Upečte si je třeba o víkendu a následujících několik dní budete mít po ruce zdravou součást snídaně nebo svačiny. Zavděčíte si jimi i dětem nebo těm členům rodiny, kteří nehubnou. V těstě je použito sladidlo xylitol, které dětí bez obav můžou konzumovat a které má chuť stejnou jako cukr.

V zahraničních receptech je v podobných recptech vždy používáno dýňové pyré, které u nás není běžně dostupné. Jeho příprava vám ale zabere minimum času a výsledek je navíc mnohem lepší.

 

Dýňové muffiny

 

Suroviny:

  • 1 malá dýně Hokkaido (asi 570 g, z toho vznikne 300 g dýňového pyré)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku jablečné moštu
  • 100 g ricotty
  • 70 g mouky, ideálně špaldové, ale může být pšeničná hladká nebo polohrubá (1/2 hrnku)
  • 120 g obyčejných ovesných vloček (1 hrnek)
  • 4 polévkové lžíce oleje (třeba řepkový)
  • 20 g obyčejného kakaa na pečení
  • 20 g čokoládových chips (případně nasekané čokolády)
  • 5 lžiček sladidla xylitol nebo erythritol
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • směs koření na dýňový koláč (1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého nového koření)

 

15 silikonových formiček na muffiny

Pokud nemáte silikonové formičky, použijte papírové košíčky. Než je naplníte těstem, nastříkejte je olejem ve spreji, jinak se na ně těsto nalepí.

 

Muffiny bez cukru s ricottou

 

Postup:

 

Dýňové pyré:

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka.

Dejte péci na pečící papír na 40 minut.

Nechte vychladnout.

Lžící vyjměte upečenou dužinu a rozmačkejte ji mačkadlem na bramborovou kaši.

 

Na výsledné muffiny znovu rozehřejte troubu na 180 stupňů nebo ještě lépe, máte- li možnost péci na horký vzduch, nastavte na 170 stupňů.

 

Těsto:

Do misky dejte dýňové pyré, přilijte jablečný mošt, rozklepněte vejce a přidejte ricottu.

Dobře promíchejte.

V druhé misce si smíchejte všechny suché přísady kromě kakaa: mouku, vločky, xylitol, čokoládové kousky, sůl, sodu a koření.

Přidejte je k mokrým přísadám a promíchejte vařečkou (nepřemíchejte !).

Nakonec vlijte olej a ještě jednou krátce promíchejte.

 

Těsto rozdělte do 2 misek, do jedné poloviny přidejte kakao a zamíchejte.

Druhá polovina zůstane světlá.

 

Těsto rozdělte do formiček. Začněte světlou vrstvou, přidejte kakaovou, zase světlou a nakonec opět kakaovou část.

Nožem vytvořte v těstě vír. Tím dosáhnete efektu mramorování.

Muffiny

 

Dejte péci na přibližně 22 minut.

Muffiny jsou hotové tehdy, když po zapíchnutí, vyjde špejle čistá.

Dejte je na mřížku vychladnout.

Následně je můžete ozdobit zbylou ricottou. Sobě ji oslaďte lžičkou xylitolu, ostatním ji můžete dosladit javorovým sirupem nebo klasickým cukrem.

Muffiny upečené

 

Nutriční hodnoty muffinů bez ozdobení ricottou:

15 muffinů 1 muffin
Energie(kJ) 6577 438
Bílkoviny (g) 50 3.3
Tuky(g) 62.4 4.1
Sacharidy(g) 197.2 13.1

 

Poznámka:

Muffiny můžete uchovávat v plastové krabičce v lednici minimálně 3 dny.

Pokud si budete chtít dát muffin na svačinu, přidejte k němu potravinu bohatší na bílkoviny. Může to být sklenice polotučného mléka, ricotta nebo jogurt, případně tvaroh či skyr.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Banánový koláč s řeckým jogurtem

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete už slyšet o žádných proteinových tyčinkách ani Ovofitech a vůbec… Bubláte vzteky, když si všichni kolem vás si dávají štrůdly nebo bábovky, o kterých víte, že  by vám zbytečně narušily vaše plynulé a zdravé hubnutí. Takže slyším váš požadavek: chtělo by to nějaký ,,pořádný“ koláč, který nedá skoro […]

Ovocné tvarohy bez cukru Ovofit – pozitiva a negativa

Ovofity patří mezi stálice redukčního jídelníčku už desítky let. Proč jsou tak oblíbené? A mají kromě nutričních pozitiv i nějaká omezení? Pokud se rozhlédneme v obchodech po regálech s ochucenými tvarohy, najdeme jich tam nepřeberné množství. Ale po pročtení nutričních hodnot bohužel jeden po druhém zase do regálu vracíme zpátky. Důvodem je nadměrné množství přidaného […]

Test ovocných jogurtů – jak vybírat při hubnutí?

Současný trh je přímo zaplaven ovocnými jogurty, z nichž se ale pro účely hubnutí skoro žádný nehodí. Značka Jogobella nabízí 5 různých typů jogurtů. Bez cukru, bez tuku, s vyšším obsahem bílkovin, polotučný a se sladidlem nebo klasický. Poslouží tedy jako příklad a návod na to, který údaj byste měli na obalu sledovat. Podobně se […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook