Lehký tvarohový koláč

Recepty


Vyzkoušejte koláč, jehož příprava vám zabere maximálně 5 minut. Dalších 30 -35 minut se bude péci. Tento koláč není žádným mlsáním, ale plnohodnotnou dopolední nebo odpolední svačinou. Mezi jeho výživové přednosti patří výborná schopnost nadlouho zasytit, vysoký obsah kvalitních bílkovin (z tvarohu a vajec), nízký obsah sacharidů a samozřejmě absence cukru. Budete potřebovat jen 6 surovin. Místo malin, které jsou na obrázku, můžete použít jakékoli drobné mražené ovoce, pokud byste chtěli zkusit ovoce čerstvé, použijte třeba mango (vyzkoušeno – jen nutriční hodnoty budou mírně vyšší).

**Suroviny na 4 porce :**
|*375 g (1 a 1/2) vaničky polotučného tvarohu
|*2 vejce
|*1 vanilkový pudinkový prášek (např. Dr. Oetker)
|*4 kávové lžičky sypkého sladidla Cukren
|* 100 g mražených malin (prodávají se v balení po 200 g)

**Postup:**
Připravte si 2 misky a ruční šlehač (metličkový). Do jedné misky dejte bílky, do druhé žloutky. Bílky ušlehejte na tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte tvaroh, nasypejte pudinkový prášek a Cukren. Ušlehejte tvarohovou hmotu a do hotové přimíchejte opatrně ušlehaný sníh z bílků. Dejte do zapékací misky asi 20×20 cm velké (použijte takovou, která má napřilnavý povrch nebo ji vyložte pečícím papírem). Hmotu rozetřete rovnoměrně a na povrch rozházejte maliny (předem nerozmrazujte). Pečte v troubě na 160 st Celsia po dobu 30 -35 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na 4 části.

**Nutriční hodnoty :**
| | 4 porce |1 porce |
| Energie (kJ) | 3614 | 903 |
| Bílkoviny (g) | 75.6 | 18.9 |
| Tuky (g) | 26.9 | 6.7 |
| Sacharidy (g) | 77,9 | 19.5 |

Poměr bílkovin a sacharidů je 1: 1

Sladidlo Cukren je k dostání v lékárnách a některých supermarketech.

Facebook