Xylitol a erythritol – sladidla s opravdovou chutí cukru

Suroviny

Xylitol a erythritolXylitol a erythritol jsou náhrady cukru s nižší až nulovou energetickou hodnotou a nízkým až nulovým glykemickým indexem. Jejich využití při hubnutí se tedy přímo nabízí.

 

Mezi jejich další výhody patří chuť téměř identická s cukrem, pozitivní vliv na střevní mikroflóru a prevence zubního kazu.

 

 

 

Ještě donedávna bylo problematické je sehnat a navíc byly nabízeny za neúměrně vysokou cenu.

Xylitol a erythritol patří mezi takzvané alkoholické cukry, někdy také nazývané jako polyoly a určitě je znáte už dlohou dobu jako běžnou součást žvýkaček.

V poslední době na ně můžete narazit v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a supermarketech vedle známých sladidel, jako jsou aspartam, stevie nebo sukralóza.

Xylitol a erythritol mají mezi sladidly několik výhod a samozřejmě také pár úskalí. Pokud vám nevyhovuje chuť stevie nebo aspartamu a hledáte způsob slazení, který se obejde bez negativní dochuti ,,ocasu”, měli byste jim dát šanci. Navíc je můžete využít také v jídelníčku dětí.

 

Co to vůbec jsou alkoholické cukry?

Alkoholické cukry, někdy nazývané také polyoly, přes svůj název neobsahují žádný etanol. Vyskytují se přirozeně v některých druzích ovoce a zeleniny.

Mezi nejvýznamnější zástupce alkoholických cukrů patří:

  •  Xylitol
  • Erythritol
  • Sorbitol
  • Maltitol
  • Mannitol
  • Laktitol

Jejich výhodou je nižší energetická hodnota a nízký glykemický index. V některých případech dokonce hladinu cukru po jídle neovlivňují vůbec.

Mezi další benefity můžeme počítat preventivní působení proti zubnímu kazu, protože potlačují růst nežádoucích bakterií v ústech. Tento efekt má zejména xylitol, erythritol a sorbitol.

Studie tady a tady

Neméně významnou vlastností je jejich prebiotický vliv, protože vyživují probiotickou střevní mikroflóru stejně jako vláknina ve stravě.

Studie tady

 

Má jejich používání nějaká úskalí?
U citlivých jedinců můžou způsobit nadýmání a průjmy, zvláště při vyšších dávkách. Vyhýbat by se jim měli ti, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku.

 

Xylitol

Xylitol

Xylitolu se někdy říká také březový cukr. Má podobnou sladivost jako cukr, ale o 40 % nižší energetickou hodnotu.

Zatímco řepný cukr dodává v 1 gramu 17 kJ, u xylitolu je to jen 10 kJ/1 g.

Výhodou xylitolu je jeho nízký glykemický index (GI). U klasického cukru musíme počítat s GI 70, u xylitolu činí tato hodnota jen 7.

U některých lidí může xylitol ve větších dávkách způsobit nadýmání nebo průjmy. Na tento typ sladidla je vhodné přecházet pomalu z menších dávek tak, aby se měl organismus šanci přizpůsobit.

Z dlouhodobého hlediska je u xylitolu bezpečná denní dávka až 50 g/den bez výskytu vedlejších účinků.
Studie tady

 

Erythritol

Erythritol

Vyskytuje se přírodně v některých druzích ovoce a houbách. Stejně jako xylitol nemá žádnou negativní dochuť.

Narozdíl od xylitolu je jeho energetická hodnota nulová a hladinu krevního cukru nezvyšuje vůbec. Jeho glykemický index je tedy považován za nulový. Nejsou dokonce popisovány ani negativní účinky na trávení ve smylu nadýmání a průjmu. Jediné známé negativní dopady se můžou projevit jako žaludeční reflux (pálení žáhy).

Nicméně i v případě erythritolu byste měli začínat s nižší dávkou a s množstvím to nepřehánět.

 

 

Při hubnutí se tedy zatím zdá být výhodnější použití erythritolu než xylitolu, bude ale záležet na vaší vlastní zkušenosti.

 

Recepty s využitím xylitolu nebo erythritolu:

 

Lehký tvarohový koláč

Dýňové muffiny bez cukru

Ovesné cookies s brusinkami

 

Kde koupit?

Firem, které nabízejí xylitol a erythritol je celá řada.

Můžete je koupit v prodejnách se zdravou výživou, DM drogerii, Teta drogerii, v supermarketech a na e-shopech.

Facebook

Články, testy a recepty

Otázka 28/365: Co mám dělat, když nemám čas na přípravu jídla?

S časem bojuje skoro každý a příprava jídla na další den se někdy může zdát úplně nereálná. Přesto je několik možností, jak si s tím poradit. Na začátku je dobré si uvědomit fakt, že když si připravíte jídlo s sebou do práce, budete mít lepší přehled o tom, co a kolik jste snědli a budete […]

Otázka 27/365: Kolik tekutin mám vypít za den?

Záleží na vaší hmotnosti, okolní teplotě a pohybové aktivitě. Měli byste se snažit denně vypít 30 – 35 ml vody na kilo tělesné váhy, v létě raději 45 ml. To znamená orientačně, že by například žena o hmotnosti 70 kg neměla vypít méně než 2 litry vody za den, pětapadesátikilová se nemusí nutit do 3 […]

Otázka 26/365: Můžu pít při hubnutí kávu?

Ano, pokud vám káva chutná, nejenže hubnutí nebrání, ale naopak pomáhá. Pití kávy může být při rozumné redukci váhy dalším pomocníkem, který mírně zlepší efekt celého režimu. Kofein zvýší termogenezi organismu, tedy tvorbu energie formou tepla a dále také krátkodobě zvyšuje oxidaci tuků. Pokud vytvoříte energetický deficit, může pak kofein zrychlit metabolismus o 3-11%. Káva […]

Otázka 25/365: Podle čeho si mám vybrat proteinovou tyčinku?

Výrobců proteinových tyčinek existuje nepřeberné množství a trh začíná být nepřehledný. Na druhou stranu ale přibývá tyčinek s vhodným poměrem bílkovin vůči sacharidům a s naprosto minimálním obsahem cukru. Tyčinka by měla obsahovat vyšší množství kvalitních bílkovin (proteinů), to znamená aspoň 30 g/100 g.Existují tyčinky s 50 nebo dokonce 60 g bílkovin, některé z nich […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook