O mně

Pomůžu vám zhubnout a být spokojení sami se sebou. Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře.
Jsem lékařka a autorka knih o výživě a hubnutí. Spolupracuji s odbornými společnostmi, píši do médií, přednáším a vystupuji v televizních a rozhlasových pořadech.
Věnuji se individuálnímu poradenství a psaní článků na tomto nekomerčním webu. Chci vám pomoci hubnutí co nejvíce zpříjemnit pomocí receptů, jídelníčků a konkrétních rad.Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E-knihy Individuální poradenství Jak správně využít bílkoviny při hubnutí: e-kniha ke stažení zdarma

 
13
Knih o výživě a hubnutí

Tištěné a elektronické knihy o výživě a hubnutí. Žádné extrémy, pouze vědecky podložené informace stručně a srozumitelnou formou.

262
Příspěvků do médií

Články do novin, časopisů a pro webové stránky s tematikou zdravého životního stylu.

52
Rozhovorů pro TV a rozhlas

Aktuální témata ve výživě a hubnutí. Co lidé nejvíce řeší?

63
Odborných příspěvků

Výsledky nutričních studií, glykemický index potravin, problematika bílkovin, sacharidů a vlákniny.

400+
Receptů, testů a článků

Články, recepty, jídelníčky, recenze a testy potravin vhodných při hubutí již od roku 2008 na webu rozumnehubnuti.cz.

1
Životní příběh

Nastavení rovnováhy mezi správným jídelníčkem a radostí z dobrého jídla není jednoduché. Ale vyřešit se dá.


13 knih o výživě a hubnutí

Tištěné a elektronické knihy o výživě a hubnutí. Žádné extrémy, pouze vědecky podložené informace  stručně a srozumitelnou formou.

E-book Dezerty pro zdravé hubnutí Koupit
E-book Menopauza a hubnutí Koupit
E-book 60 večeří pro zdravé hubnutí
E-book 60 večeří pro zdravé hubnutí Koupit
Praktický návod na zdravé hubnutí 2022
E-book Praktický návod na zdravé hubnutí 2022 Koupit
E-book Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí Koupit
Podzimní jídelníčky pro zdravé hubnutí
E-book Podzimní jídelníčky pro zdravé hubnutí Koupit

 

Zimní jídelníčky
E-book Zimní jídelníčky pro zdravé hubnutí Koupit
Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí
E-book Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí Koupit
Jak správně využít bílkoviny při hubnutí
E-book ak správně využít bílkoviny při hubnutí Stáhnout

 

 
Zdrava_vyziva_obalka
Zdravá výživa, Grada 2011 (2., přepracované vydání)
Obezita_forsapi_obalka
Obezita, Dieta pro zdravé hubnutí, Forsapi, 2009
Jak-hubne_labuznik
Jak hubne labužník, Grada, 2006 (s Vladimírem Poštulkou)

 
Zdrava_vyziva_odpovedi
Zdravá výživa v otázkách a odpovědích, Grada, 2005


52 rozhovorů pro TV

Aktuální témata ve výživě a hubnutí. Co lidé nejvíce řeší?
V 2020 jsem se podílela jako odborný poradce na tvrobě pořadu Menu pro Emu, ve většině dílů jsem si i „zahrála“.



400+ receptů, testů a článků

Články, recepty, jídelníčky, recenze a testy potravin vhodných při hubutí již od roku 2008 na webu rozumnehubnuti.cz.


1 životní příběh

MUDr. Václava Kunová

nar. 31.3.1966

Výživa mě zajímala už od dětství, protože jsem musela svou váhu vždycky mírně korigovat, přestože jsem se nikdy nepřejídala a hýbala se. Učila jsem se nazpaměť kalorické hodnoty potravin a snila o tom, že ten zapeklitý problém jednou rozlousknu a budu pomáhat i ostatním. Když to nešlo „po dobrém“, vyzkoušela jsem kdejakou tehdy populární a pěkně drastickou dietu. To bylo v dobách studia na gymnáziu. Měla jsem velmi štíhlý pas, ale celkově spokojená jsem se svojí postavou nebyla.

V podstatě hned se začátkem studia na lékařské fakultě jsem souběžně studovala výživu. Medicína tento obor nevyučovala, vzdělávala jsem se tedy ve Společnosti pro výživu. Vzápětí po ukončení školy se nám rychle za sebou narodily dvě děti a já jsem začala o výživě psát. To byla výborná příprava na individuální poradenství, kterému se věnuji dodnes.

Měla jsem možnost účastnit se jako dietolog v českém týmu zásadní evropské výživové studie Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetiky na redukci váhy a následné udržení váhových úbytků. Jsem spoluautorkou studie publikované v Obesity Reviews.

Spolupracovala jsem několik let se Společností STOB.

 

Napsala jsem stovky článků pro různé časopisy a noviny, dlouhodobě spolupracuji s deníkem MF na zpracovávání výsledků testů potravin.

Mám ráda kvalitní gastronomii, restaurace hodně navštěvujeme a zajímá mě vše, co se jídla týká. Tento zájem mě dovedl až k nápadu vystudovat dálkově gastronomickou školu, takže se ze mě stal v roce 2014 oficiálně kuchař-číšník. To mi zase velmi ulehčuje psaní receptů a tvorbu redukčních jídelníčků.

Baví mě, když pomáhám klientům v poradně hubnout zdravě, bez stresu a nejlépe ještě s pomocí úžasného elegantního jídla. Jejich spokojenost je mojí největší odměnou.

Sama jím dnes mnohem víc a stokrát lépe než v pubertě. Mnohem více se ale také pohybuji a obojí mi přináší velké potěšení.


Kromě práce:

Žiji s manželem, dříve v Praze, teď 35 km od Prahy. Dvě dospělé děti – syn a dcera – už bydlí sami.

Ráda jídlo vařím, ráda o něm mluvím a také ho fotím na sociální sítě.

Ráda sportuji, cestuji (často za jídlem) a poslouchám současnou elektronickou hudbu.


Usiluji o to, aby:

  • Lidé pochopili, že jídlo může dodávat kvalitní živiny a radost zároveň. A aby nesklouzávali k žádnému nutričnímu extrémismu.
  • Existovala možnost dostat se ke kvalitním a ověřeným informacím o výživě a hubnutí bez komerčního balastu a skrytých PR článků.

 


Můj životopis v datech:

Studium:

1986–1992 –  1.  LF UK Praha obor všeobecné lékařství

2011–2014  dálkové studium – Střední škola gastronomická a hotelová – obor kuchař/číšník

Zaměstnání:

1997 – současnost Nutradits r.o. – jednatelka

2002 – současnost – Individuální poradna pro snižování nadváhy

1986 – současnost –  Společnost pro výživu – aktivní členka, tvorba webových stránek www.spolvyziva.cz

2005–2009 – multicentrická evropská studie Diogenes

2012–2013 – tvorba stovek receptur s přesnými propočty živin pro dodavatele čerstvé dietní stravy


Články, testy a recepty

Müsli v jídelníčku při hubnutí – jak se vyvarovat nejčastějším chybám ?

Na první pohled by se mohlo zdát, že největší chybou je špatný výběr müsli. Tedy že si někdo vybere výrobek hodně sladký, nebo zapékaný, a tím pádem vysoce kalorický. Je pravda, že rozdíly mezi nimi můžou být až 500 kJ na 100 gramů. Ale 100 g při hubnutí beztak sníst nemůžeme. Při hubnutí bychom si […]

Topinambury – pro hubnutí jako stvořené

Zvenku zrovna krásou neoplývají, ale byla by chyba nechat se odradit a nezkusit je. Topinambury, neboli jeruzalémské artyčoky vám můžou být při hubnutí k užitku z důvodů chuťových i nutričních. Proč jsou topinambury nutričně tak ceněné ? Největší výhodou je obsah prebiotické vlákniny inulinu. Ta ,,krmí“ ve střevě přátelsky působící bakterie, což posiluje zdravé zažívání, […]

Test rostlinných alternativ mléka – které se hodí při hubnutí ?

V poslední době nabízí obchody a kavárny tak velký výběr rostlinných alternativ mléka, že není lehké se v nich vyznat. Navíc, když vás zajímá, jestli jsou vhodné při hubnutí. Na tuto skupinu výrobků můžete nahlížet různě. Z jedné strany se vůbec nic nestane, když je úplně pominete a zůstanete u cappuccina z klasického kravského mléka […]

Teplý salát z kapustiček s feta sýrem, ořechy a brusinkami

Studené saláty v lednu nikdo moc nevyhledává. Proto jsem vám připravila recept na ,,vymazlený“ salát z tepelně upravených kapustiček, v němž najdete jen pár lístků polníčku a proužků mrkve pro barvu, křupavost a objem na talíři. Základem jsou ale čerstvé růžičkové kapustičky uvařené al dente a potom ještě zkaramelizované v horkovzdušné fritéze, případně na pánvi. […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

 

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.
Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč