Proč mám pořád chuť na sladké a jak se jí bránit?

Dotazy

Jestliže se s chutí na sladké potýkáte tak často, že vám to znemožňuje zhubnout nebo si delší dobu váhu udržet, může to mít nasledující příčiny:

**1. Únava, stres a hlavně nedostatek spánku**
Pokud spíte dlouhodobě méně než 5 nebo 6 hodin, zvyšuje váš organismus produkci ghrelinu, který má trefnou přezdívku: hormon hladu. A nejen hladu, ale i větší chuti na sladké. Pokud tedy nepracujete na směny nebo nevstáváte každé dvě hodiny v noci k miminku, pokuste se změnit svůj spánkový režim.

**2. Dlouhé pauzy mezi jídly**

Jestliže jíte jen 3 x denně, vaše glykemická křivka nemůže zůstat vyrovnaná ani tehdy, kdybyste si ohlídali správnou skladbu jídla, glykemický index sacharidových potravin a velikosti porcí. Zařadťe do jídelníčku dopolední a odpolední svačinu a chuť na sladké se sníží na polovinu.

**3. Nedostatek bílkovin v jídelníčku**

Je možné, že vám vyhovují bezmasá jídla vegetariánské kuchyně. Nic proti, ale po obědě sestaveného jen ze zeleniny a rýže nebo kuskusu začne již po hodině glykemická křivka padat dolů. A tento pád je jasným popudem ke sladkému. Nemusíte tedy nutně denně maso, ale bílkoviny ano. Zkuste sýry, tvarohy, vejce (nebo smacker z vaječných bílků), tofu, tempeh, seitan a nezapomínejte na ryby. Tučnější ryby (losos, sleď, makrela) “zabijí” hlad i chutě všeho druhu na dlouhou dobu. A pozor: na svačinu nestačí ovoce nebo zelenina, musí být vždy provázeno bílkovinami (jogurt, sýr, tvaroh apod).

**4. Psychologické aspekty**

Touha po sladkém se nejčastěji v psychologii vysvětluje jako symbol náhrady za lásku (rodičů, partnera). Pokud je to váš případ, je dobré si problém uvědomit a pokusit se ho vyřešit, třeba i s pomocí odborníka. Ale do té doby, než jej rozlousknete (což může trvat delší dobu) si stejně dávejte pozor na tři předchozí faktory.

——————————————————————————————————————————————-

**Pokud u vás žádná z výše uvedených příčin není aktuální (nebo víte, že se u vás jedná o pár dní před menstruací) a přesto chuť na sladké máte, můžete zvolit tyto možnosti :**

**Optimální:**
– úplně perfektně zapadají i do přísnějšího redukčního režimu, vůbec ho neohrozí:

**1. Horké kakao :**
Smíchejte tmavý kakaový prášek (ten, který používáte do pečení) s náhradním sladidlem na bázi sukralózy („Cukren“:http://www.dietninakup.cz/Domů/tabid/39/Category/na-bazi-sukralozy-Nahradni-sladidla/CatID/258/RtnTab/39/PageIndex/1/Default.aspx?Product=Cukren,-sypky-275) a pár lžičkami ohřátého polotučného mléka na kašičku a dolijte zbylým ohřátým mlékem.
– výhoda : 6 – 9 g čistých bílkovin podle velikosti hrnku, téměř žádný tuk, protože kakaový prášek je odtučněný a žádný přidaný cukr. Naopak do sebe dostanete slušnou dávku antioxidantů z kakaa.

**2. Ricottový krém:**
Smíchejte ½ baleni „Ricotty“:http://www.dietninakup.cz/Domů/tabid/39/Category/syry-Mleko-a-mlecne-vyrobky/CatID/188/RtnTab/39/PageIndex/2/Default.aspx?Product=Ricotta,-bez-prichuti-230 s kakaem a sladidlem, přidejte 2 lžíce mléka nebo uvařené kávy a vymíchejte na hladký krém.
– výhoda : ricota obsahuje syrovátkovou bílkovinu, které má vynikající index sytivosti. Pokud si tento krém dáte na svačinu, nic dalšího sladkého vás už lákat nebude.

**3. Proteinová tyčinka:**
„Proteinové tyčinky“:http://www.dietninakup.cz/Domů/tabid/39/CatID/224/Default.aspx byste měli mít u sebe stále v zásobách. Můžou vás zachránit v situaci, kdy máte hlad, ale nic vhodného po ruce, ale i v situaci chuti na sladké. Chutí a konzistencí sice připomínají tyčinky typu “margot”, nutričně však mají bílkoviny vůči sacharidům výhodný poměr 1 : 1.

——————————————————————————————————————————————-

**Kompromisní**

**1. Čokoláda bez cukru**

„Některé čokolády“:http://www.dietninakup.cz/Domů/tabid/39/CatID/257/Default.aspx obsahují místo cukru sladidlo maltitol. Jeho použití sice neudělá z čokolády nízkokalorickou potravinu, ale pomůže snížit energetickou hodnotu o 350 – 500 kJ/100 g a snížit i její glykemický index. Dobré řešení pro ty, kterým hojně doporučovaná čokoláda s vysokým procentem kakaa prostě nechutná (existují mléčné a dokonce i bílé čokolády bez cukru).

**2. Pokud jste v kavárně nebo cukrárně a víte, že chuti na sladké podlehnete**

Zkuste zabrousit do tvarohových dortů (cheesecakes). Kromě sacharidů ze sušenkového korpusu totiž mají na sobě velkou vrstvu krému ze sýra philadelphia (nebo tvarohu), což znamená, že díky bílkovinám aspoň na dlouhou dobu zasytí a nevyprovokují chuť na další sladkost.

**Další postupy a recepty (včetně fotografií a nutričních hodnot) na dezerty bez cukru a s nižší energetickou hodnotou budeme postupně přinášet i na těchto stránkách. Zatím doporučuji tyto :**

„Lehký tvarohový koláč“:http://http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=1208

„Kořeněné mrkovo-brusinkové řezy“:http://http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=1246

„Tvarohová terina s malinovám přelivem“:http://http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=1346

**Přehled sladidel, proteinových tyčinek, čokolád bez cukru včetně nutričních hodnot a doporučeného množství najdete na : www.dietninakup.cz.**

Facebook