Pomůžu vám zhubnout a být spokojení sami se sebou. Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře.
Jsem lékařka a autorka knih o výživě a hubnutí. Spolupracuji s odbornými společnostmi, píši do médií, přednáším a vystupuji v televizních a rozhlasových pořadech.
Věnuji se individuálnímu poradenství a psaní článků na tomto nekomerčním webu. Chci vám pomoci hubnutí co nejvíce zpříjemnit pomocí receptů, jídelníčků a konkrétních rad.
E-knihy Individuální poradenství Jak správně využít bílkoviny při hubnutí: e-kniha ke stažení zdarma
Knih o výživě a hubnutí
Tištěné a elektronické knihy o výživě a hubnutí. Žádné extrémy, pouze vědecky podložené informace stručně a srozumitelnou formou.
Příspěvků do médií
Články do novin, časopisů a pro webové stránky s tematikou zdravého životního stylu.
Rozhovorů pro TV a rozhlas
Aktuální témata ve výživě a hubnutí. Co lidé nejvíce řeší?
Odborných příspěvků
Výsledky nutričních studií, glykemický index potravin, problematika bílkovin, sacharidů a vlákniny.
Receptů, testů a článků
Články, recepty, jídelníčky, recenze a testy potravin vhodných při hubutí již od roku 2008 na webu rozumnehubnuti.cz.
Životní příběh
Nastavení rovnováhy mezi správným jídelníčkem a radostí z dobrého jídla není jednoduché. Ale vyřešit se dá.
13 knih o výživě a hubnutí
Tištěné a elektronické knihy o výživě a hubnutí. Žádné extrémy, pouze vědecky podložené informace stručně a srozumitelnou formou.
262 příspěvků do médií
Články do novin, časopisů a pro webové stránky s tematikou zdravého životního stylu.
V poslední době například:
52 rozhovorů pro TV
Aktuální témata ve výživě a hubnutí. Co lidé nejvíce řeší?
V 2020 jsem se podílela jako odborný poradce na tvrobě pořadu Menu pro Emu, ve většině dílů jsem si i „zahrála“.
V poslední době například:
63 odborných příspěvků
Výsledky nutričních studií, glykemický index potravin, problematika bílkovin, sacharidů a vlákniny.
V poslední době například:
400+ receptů, testů a článků
Články, recepty, jídelníčky, recenze a testy potravin vhodných při hubutí již od roku 2008 na webu rozumnehubnuti.cz.
1 životní příběh
MUDr. Václava Kunová
nar. 31.3.1966
Výživa mě zajímala už od dětství, protože jsem musela svou váhu vždycky mírně korigovat, přestože jsem se nikdy nepřejídala a hýbala se. Učila jsem se nazpaměť kalorické hodnoty potravin a snila o tom, že ten zapeklitý problém jednou rozlousknu a budu pomáhat i ostatním. Když to nešlo „po dobrém“, vyzkoušela jsem kdejakou tehdy populární a pěkně drastickou dietu. To bylo v dobách studia na gymnáziu. Měla jsem velmi štíhlý pas, ale celkově spokojená jsem se svojí postavou nebyla.
V podstatě hned se začátkem studia na lékařské fakultě jsem souběžně studovala výživu. Medicína tento obor nevyučovala, vzdělávala jsem se tedy ve Společnosti pro výživu. Vzápětí po ukončení školy se nám rychle za sebou narodily dvě děti a já jsem začala o výživě psát. To byla výborná příprava na individuální poradenství, kterému se věnuji dodnes.
Měla jsem možnost účastnit se jako dietolog v českém týmu zásadní evropské výživové studie Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetiky na redukci váhy a následné udržení váhových úbytků. Jsem spoluautorkou studie publikované v Obesity Reviews.
Spolupracovala jsem několik let se Společností STOB.
Napsala jsem stovky článků pro různé časopisy a noviny, dlouhodobě spolupracuji s deníkem MF na zpracovávání výsledků testů potravin.
Mám ráda kvalitní gastronomii, restaurace hodně navštěvujeme a zajímá mě vše, co se jídla týká. Tento zájem mě dovedl až k nápadu vystudovat dálkově gastronomickou školu, takže se ze mě stal v roce 2014 oficiálně kuchař-číšník. To mi zase velmi ulehčuje psaní receptů a tvorbu redukčních jídelníčků.
Baví mě, když pomáhám klientům v poradně hubnout zdravě, bez stresu a nejlépe ještě s pomocí úžasného elegantního jídla. Jejich spokojenost je mojí největší odměnou.
Sama jím dnes mnohem víc a stokrát lépe než v pubertě. Mnohem více se ale také pohybuji a obojí mi přináší velké potěšení.
Kromě práce:
Žiji s manželem, dříve v Praze, teď 35 km od Prahy. Dvě dospělé děti – syn a dcera – už bydlí sami.
Ráda jídlo vařím, ráda o něm mluvím a také ho fotím na sociální sítě.
Ráda sportuji, cestuji (často za jídlem) a poslouchám současnou elektronickou hudbu.
Usiluji o to, aby:
- Lidé pochopili, že jídlo může dodávat kvalitní živiny a radost zároveň. A aby nesklouzávali k žádnému nutričnímu extrémismu.
- Existovala možnost dostat se ke kvalitním a ověřeným informacím o výživě a hubnutí bez komerčního balastu a skrytých PR článků.
Můj životopis v datech:
Studium:
1986–1992 – 1. LF UK Praha obor všeobecné lékařství
2011–2014 dálkové studium – Střední škola gastronomická a hotelová – obor kuchař/číšník
Zaměstnání:
1997 – současnost Nutradits r.o. – jednatelka
2002 – současnost – Individuální poradna pro snižování nadváhy
1986 – současnost – Společnost pro výživu – aktivní členka, tvorba webových stránek www.spolvyziva.cz
2005–2009 – multicentrická evropská studie Diogenes
2012–2013 – tvorba stovek receptur s přesnými propočty živin pro dodavatele čerstvé dietní stravy
Články, testy a recepty
Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí
Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]
Jak se vyznat v sýrech ? 4.díl – Camembert, Brie a Hermelím
Sýry typu Hermelín, Brie a Camembert patří při hubnutí spíš do kategorie ,,raději ne“. Nesou si s sebou totiž image primárně tučné potraviny. Jak je to ale doopravdy ? Dají se mezi nimi vybrat varianty méně tučné a zároveň chuťově přijatelné ? Tato skupina patří mezi sýry s tvarohovým jádrem a bílou plísní na povrchu. […]
Noví kolegové v poradně – Michal
Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]
Noví kolegové v poradně – Kamila
Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]
Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam
Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.
Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.
Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.
Již od roku 2008.
Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.
Moje knihy o výživě a hubnutí
Dezerty pro zdravé hubnutí
Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.
Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?
Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.
Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.
60 večeří pro zdravé hubnutí 2021
Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.
• Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.
Praktický návod na zdravé hubnutí 2022
Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.
• PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.
Sezónní jídelníčky ve výhodném setu
Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.