Sezónní jídelníček – září

Jídelníčky

Jídelníček je energeticky navržen pro ženu střední postavy s nijak zásadní pohybovou aktivitou.Spagetova_dyne_kureci

Pro muže nebo při vyšší fyzické zátěži stačí:

  • zvětšit porce pečiva k snídani na cca 80 g
  • o 50 % navýšit porci bílkovin k odpolední svačině a přidat ještě cca 50 g pečiva

Snídaně:

Zeleninovo-lučinová pomazánka a žitný chléb

Suroviny:

  • 50 g žitného chleba, ideálně kváskového
  • 50 g klasické lučiny
  • 30 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 zarovnaná lžička majonézy
  • zelená hladká petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

Zeleninu nastrouhejte najemno a zakapejte citronem. Přidejte lučinu, majolku, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a na povrchu můžete ještě posypat zbylou petrželkou.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1448
Bílkoviny(g)  9
Tuky(g)  20.5
Sacharidy(g)  31.6

 

 

Svačina:

Švestkovo – jablečný crumble s ricottou – recept

Crumble upeceny

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1173
Bílkoviny(g)  6.5
Tuky(g)  11.3
Sacharidy(g)  34

 

Oběd:

Plněná špagetová dýně  – recept

(na úvodní fotce)

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1529
Bílkoviny(g)  27
Tuky(g)  11
Sacharidy(g)  37

 

Svačina:

Rajčata s vařeným vajíčkem

  • 100 g rajčat
  • 1 vařené vejce

Postup:

Vejce dejte do kastrůlku s vodou. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou 1 minutu. Vypněte, dejte stranou a nechte vejce dalších 10 minut pod pokličkou dojít. Pak propláchněte studenou vodou.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  455
Bílkoviny(g)  8.2
Tuky(g)  6.3
Sacharidy(g)  5

 

Večeře:

Salát se sýrem madeland, hroznovým vínem a lískovými ořechy

Suroviny:

  • 100 g ledového salátu
  • 50 g hroznového vína (ideálně modrého)
  • 50 g jablek (ideálně Granny Smith)
  • 50 g sýra Madeland light
  • 10 g lískových ořechů
  • 40 g smetanového bílého jogurtu (10 % tuku)
  • 1/2 lžičky medu
  • 1 /2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, čerstvá máta

 

Postup:

Salát omyjte a dobře osušte (nejlépe v odstředivce na salát). Salát natrhejte na sousta do misky. Jablka nakrájejte na plátky a pokapejte je citronovou šťávou. Sýr nakrájejte na kostičky a hrozny na poloviny. Vyšlehejte zálivku z jogurtu, medu a soli. Na talíř rozložte salát, na něj dejte jablka a hrozny. Pokapejte zálivkou. Na povrch přidejte sekanou mátu a lískové ořechy.

 

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1382
Bílkoviny(g)  18
Tuky(g)  19.5
Sacharidy(g)  23

 

Celkem za den:

 

Nutriční hodnoty
Energie(kJ) 5687
Bílkoviny(g)  68.7
Tuky(g)  68.5
Sacharidy(g)  130.6

 

Facebook