Sezónní jídelníček – září

Jídelníčky

Jídelníček je energeticky navržen pro ženu střední postavy s nijak zásadní pohybovou aktivitou.Spagetova_dyne_kureci

Pro muže nebo při vyšší fyzické zátěži stačí:

  • zvětšit porce pečiva k snídani na cca 80 g
  • o 50 % navýšit porci bílkovin k odpolední svačině a přidat ještě cca 50 g pečiva

Snídaně:

Zeleninovo-lučinová pomazánka a žitný chléb

Suroviny:

  • 50 g žitného chleba, ideálně kváskového
  • 50 g klasické lučiny
  • 30 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 zarovnaná lžička majonézy
  • zelená hladká petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

Zeleninu nastrouhejte najemno a zakapejte citronem. Přidejte lučinu, majolku, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a na povrchu můžete ještě posypat zbylou petrželkou.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1448
Bílkoviny(g)  9
Tuky(g)  20.5
Sacharidy(g)  31.6

 

 

Svačina:

Švestkovo – jablečný crumble s ricottou – recept

Crumble upeceny

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1173
Bílkoviny(g)  6.5
Tuky(g)  11.3
Sacharidy(g)  34

 

Oběd:

Plněná špagetová dýně  – recept

(na úvodní fotce)

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1529
Bílkoviny(g)  27
Tuky(g)  11
Sacharidy(g)  37

 

Svačina:

Rajčata s vařeným vajíčkem

  • 100 g rajčat
  • 1 vařené vejce

Postup:

Vejce dejte do kastrůlku s vodou. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou 1 minutu. Vypněte, dejte stranou a nechte vejce dalších 10 minut pod pokličkou dojít. Pak propláchněte studenou vodou.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  455
Bílkoviny(g)  8.2
Tuky(g)  6.3
Sacharidy(g)  5

 

Večeře:

Salát se sýrem madeland, hroznovým vínem a lískovými ořechy

Suroviny:

  • 100 g ledového salátu
  • 50 g hroznového vína (ideálně modrého)
  • 50 g jablek (ideálně Granny Smith)
  • 50 g sýra Madeland light
  • 10 g lískových ořechů
  • 40 g smetanového bílého jogurtu (10 % tuku)
  • 1/2 lžičky medu
  • 1 /2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, čerstvá máta

 

Postup:

Salát omyjte a dobře osušte (nejlépe v odstředivce na salát). Salát natrhejte na sousta do misky. Jablka nakrájejte na plátky a pokapejte je citronovou šťávou. Sýr nakrájejte na kostičky a hrozny na poloviny. Vyšlehejte zálivku z jogurtu, medu a soli. Na talíř rozložte salát, na něj dejte jablka a hrozny. Pokapejte zálivkou. Na povrch přidejte sekanou mátu a lískové ořechy.

 

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1382
Bílkoviny(g)  18
Tuky(g)  19.5
Sacharidy(g)  23

 

Celkem za den:

 

Nutriční hodnoty
Energie(kJ) 5687
Bílkoviny(g)  68.7
Tuky(g)  68.5
Sacharidy(g)  130.6

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook