Dýňové muffiny bez cukru

Recepty

Sezónní dýně může kromě slaných pokrmů skvěle fungovat i při sladkém pečení. Dodá těstu kromě vitaminů a vlákniny i chuť a vláčnost. A  co je v našem případě důležité, sníží jeho výslednou energetickou hodnotu. Dýňové muffiny bez cukru budete mít hotové rychle a nedá se na nich nic zkazit.

Upečte si je třeba o víkendu a následujících několik dní budete mít po ruce zdravou součást snídaně nebo svačiny. Zavděčíte si jimi i dětem nebo těm členům rodiny, kteří nehubnou. V těstě je použito sladidlo xylitol, které dětí bez obav můžou konzumovat a které má chuť stejnou jako cukr.

V zahraničních receptech je v podobných recptech vždy používáno dýňové pyré, které u nás není běžně dostupné. Jeho příprava vám ale zabere minimum času a výsledek je navíc mnohem lepší.

 

Dýňové muffiny

 

Suroviny:

  • 1 malá dýně Hokkaido (asi 570 g, z toho vznikne 300 g dýňového pyré)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku jablečné moštu
  • 100 g ricotty
  • 70 g mouky, ideálně špaldové, ale může být pšeničná hladká nebo polohrubá (1/2 hrnku)
  • 120 g obyčejných ovesných vloček (1 hrnek)
  • 4 polévkové lžíce oleje (třeba řepkový)
  • 20 g obyčejného kakaa na pečení
  • 20 g čokoládových chips (případně nasekané čokolády)
  • 5 lžiček sladidla xylitol nebo erythritol
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • směs koření na dýňový koláč (1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého nového koření)

 

15 silikonových formiček na muffiny

Pokud nemáte silikonové formičky, použijte papírové košíčky. Než je naplníte těstem, nastříkejte je olejem ve spreji, jinak se na ně těsto nalepí.

 

Muffiny bez cukru s ricottou

 

Postup:

 

Dýňové pyré:

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka.

Dejte péci na pečící papír na 40 minut.

Nechte vychladnout.

Lžící vyjměte upečenou dužinu a rozmačkejte ji mačkadlem na bramborovou kaši.

 

Na výsledné muffiny znovu rozehřejte troubu na 180 stupňů nebo ještě lépe, máte- li možnost péci na horký vzduch, nastavte na 170 stupňů.

 

Těsto:

Do misky dejte dýňové pyré, přilijte jablečný mošt, rozklepněte vejce a přidejte ricottu.

Dobře promíchejte.

V druhé misce si smíchejte všechny suché přísady kromě kakaa: mouku, vločky, xylitol, čokoládové kousky, sůl, sodu a koření.

Přidejte je k mokrým přísadám a promíchejte vařečkou (nepřemíchejte !).

Nakonec vlijte olej a ještě jednou krátce promíchejte.

 

Těsto rozdělte do 2 misek, do jedné poloviny přidejte kakao a zamíchejte.

Druhá polovina zůstane světlá.

 

Těsto rozdělte do formiček. Začněte světlou vrstvou, přidejte kakaovou, zase světlou a nakonec opět kakaovou část.

Nožem vytvořte v těstě vír. Tím dosáhnete efektu mramorování.

Muffiny

 

Dejte péci na přibližně 22 minut.

Muffiny jsou hotové tehdy, když po zapíchnutí, vyjde špejle čistá.

Dejte je na mřížku vychladnout.

Následně je můžete ozdobit zbylou ricottou. Sobě ji oslaďte lžičkou xylitolu, ostatním ji můžete dosladit javorovým sirupem nebo klasickým cukrem.

Muffiny upečené

 

Nutriční hodnoty muffinů bez ozdobení ricottou:

15 muffinů 1 muffin
Energie(kJ) 6577 438
Bílkoviny (g) 50 3.3
Tuky(g) 62.4 4.1
Sacharidy(g) 197.2 13.1

 

Poznámka:

Muffiny můžete uchovávat v plastové krabičce v lednici minimálně 3 dny.

Pokud si budete chtít dát muffin na svačinu, přidejte k němu potravinu bohatší na bílkoviny. Může to být sklenice polotučného mléka, ricotta nebo jogurt, případně tvaroh či skyr.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 1.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty nových a zdravě vypadajících potravin. Mnoho z nich ale nesplňuje kritéria daná při hubnutí. Postupně pro vás tedy budu vybírat takové, které dávají smysl, mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit a hubnutí zpříjemnit a usnadnit. Neznamená to, že je jíst musíte. Všechny také nebudou pro každého. Ale to už […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook