Shmaky – vaječný protein

Recenze

Shmaky vaječný protein

 

Co to je?

Shmaky je potravina na bázi vaječného bílku, jejíž složení se zdá být při hubnutí přímo ideální. Má nízkou energetickou hodnotu, hodně bílkovin, málo sacharidů a úplně minimální množství tuků. Prodává se ve vakuovém balení po 100 g.

 

Složení:

Vaječný bílek 80%, nízkotučný tvaroh, pitná voda, vláknina inulin, sušené mléko, sušená syrovátka, zeleninové aroma.

 

Jaká jsou pozitiva a negativa tohoto výrobku?

Pozitivem této potraviny jsou příznivé nutriční vlastnosti a rychlost přípravy.

Mezi negativa patří  poměrně vysoká cena, která se někdy šplhá až ke 40 korunám, ale záleží na řetězci, dá se koupit také za pouhých 24 Kč .

V případě Shmaky přírodního se mi bohužel stalo dvakrát, že byl výrobek pravděpodobně špatně skladován, obal byl nafouklý a obsah zapáchal. Skončil tedy v odpadkovém koši.

 

Co od něj můžete očekávat?

Neutrální chuť, kterou lze dobře kombinovat s ostatním surovinami. Má příjemnou, měkkou konzistenci, není nutno ho příliš silně kousat.

 

Pro koho je vhodný?

Kromě redukčních diet lze Shmaky dobře využít při diabetické dietě, u lidí se zvýšenou hladinou kyseliny močové (protože neobsahuje puriny), jako zdroj kvalitních bílkovin u dětí, sportovců a seniorů.

 

Jak ho používat při kuchyňské úpravě?

Shmaky se nemusí tepelně upravovat. Stačí ho nakrájet do salátu nebo ho přihodit do zeleninové polévky, případně do dušených zeleninových pokrmů.

Do salátů:

Nakrájejte zeleninu, nakrájejte přírodní Shmaky na menší kostičky. Lehce osolte, přidejte kvalitní olej podle vašeho výběru, dochuťte balsamikovým nebo vinným octem, případně citronem.

Do polévek:

Připravte si zeleninovou polévku. Shmaky nakrájejte na kostičky, neohřáté vložte do talíře a přelijte horkou polévkou.

 

Na co si dát pozor při nákupu?

Na příchutě. Můžou být hodně problematické až nesnesitelné. Například shmaky uzený má tak výraznou chuť, že přebíjí úplně všechno ostatní, co do pokrmu dáte. Tuto chuť mu propůjčuje kouřové aroma, pravděpodobně v přehnaně velkém množství.
 
 

Nutriční hodnoty přírodního Shmaky s tvarohem 100 g
Energie(kJ) 304
Bílkoviny(g) 12
Tuky(g) 0.3
Sacharidy(g) 1.5

 

Poznámka:

Tato recenze je nezávislá, stejně jako vše ostatní na tomto webu.

Deklaruji nulový konflikt zájmů.

Facebook

Články, testy a recepty

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý test z roku 2019 si můžete přečíst tady Zatímco […]

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Domácí proteinové tyčinky

Máte pocit, že jíte ke svačinám pořád to samé? Nebo chcete vyřešit přenosnou svačinu a kupované proteinové tyčinky vám nechutnají? Upečte si proteinové tyčinky domácí. Jsou to tedy spíše flapjacky, ale s významně vyšším obsahem bílkovin a bez přidaného cukru. Domácí tyčinky sice nikdy nemůžou mít tolik bílkovin a zároveň tak málo sacharidů jako ,,proteinovky“ […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook