Body mass index

Je Body mass index (BMI) správným indikátorem zdraví?

Dotazy

Body mass index (BMI) hodnotí přiměřenost váhy člověka vztažené k jeho výšce. Z výsledku pak odvozuje potenciální zdravotní riziko. Ať už se týká váhy příliš nízké nebo naopak vysoké.

 

Vzorec pro výpočet Body mass indexu

BMI = hmotnost (kg) / výška (m2)

Svůj BMI zjistíte snadno a bez počítání použitím kalkulátoru BMI

Kalkulátor BMI

Pásma BMI

podváha – vysoké zdravotní riziko méně než 18,5
normální hmotnost – nízké zdravotní riziko 18,5 – 24,9
nadváha – nízké až mírné zdravotní riziko 25 – 29,9
obezita I.stupně – vyšší zdravotní riziko 30 – 34,9
obezita II.stupně – vysoké zdravotní riziko 35-39,9
obezita III.stupně – extrémně vysoké zdravotní riziko nad 40

 

Využití BMI jako indikátoru zdraví má mnoho problémů z několika různých důvodů. Na druhé straně patří stále k nejrychlejším a nejlevnějším metodám zjistění podílu obézních na populační úrovni. Správnější informaci dá tehdy, když máme k dispozici ještě obvod pasu a výsledky krevních testů: hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu včetně rozlišení na LDL a HDL cholesterol, množství triglyceridů (TG) a hladinu kyseliny močové. Celkové zhodnocení pak ještě doplní změření krevního tlaku a tepové frekvence.

Proč je Body mass index zavádějící?

  1. nepočítá s poměrem tuku a aktivní tělesné hmoty v těle
  2. nerozlišuje, v jaké části těla se tuk převážně hromadí
  3. nebere v úvahu fyziologický úbytek aktivní tělesné hmoty ve vyšším věku
  4. nepopisuje odlišnosti na základě etnika

 

BMI může klidně klasifikovat u drobnějšího člověka ,,zdravé BMI“ přestože má významně vyšší množství tuku akumulované v oblasti pasu. Což znamená, že tento člověk se ,,zdravým BMI“ má ve skutečnosti zvýšené riziko chronických onemocnění, jakými jsou srdeční choroby, diabetes 2.typu a celá řada dalších.

Mnoho odborníků tedy BMI považuje za příliš zjednodušující.

U konkrétního člověka je spolu s BMI vždy vhodné znát obvod pasu. Ten by neměl být u žen vyšší než 88 cm a mužů vyšší než 102 cm.

Kompletní zhodnocení pak doplní měření tělesného složení, které určí podíl tukové a beztukové tělesné hmoty.

 

V jakých případech je BMI problematický?

  • Profesionální sportovci hlavně v silových sportech – BMI zařadí sportovce fitness nebo kulturistu do pásma obezity přesto, že je jeho procento tělesného tuku nízké a zdravotní riziko zcela minimální. Vysoké množství svalové hmoty BMI není schopné postihnout.
  • Genetické odlišnosti – někteří lidé mají po celý život vyšší váhu díky vyššímu množství aktivní tělesné hmoty. Přestože mají BMI na hranici nadváhy s obezitou, pokud mají výsledky krevních testů a krevního tlaku v pořádku, nemají zvýšený obvod pasu, jejich zdravotní riziko není zvýšené.
  • Ženy po menopauze a muži ve vyšším věku – přestože můžou mít BMI stejné jako v mládí, pokud se jim hormadí tuk v oblasti pasu, není to správně a samotný BMI k určení rizika nestačí.
  • Odlišnosti na základě etnika – Afroameričané mají tendenci k vyššímu podílu svalové hmoty a tedy vyššímu BMI. Asijská populace mívá naopak vyšší podíl tuku. Jestliže se považuje BMI do 24,9 za normální, u Asijské populace je tato hranice posunuta směrem dolů. Nadváha u nich znamená BMI 23–27,5, obezita BMI vyšší než 27,5.

 

Přestože je problematické nebo spíše nemožné hodnotit konkrétního člověka jen na základě BMI, většina studií popisuje vyšší riziko chronických onemocnění a předčasného úmrtí v souvislosti s BMI nižším než 18,5 a vyšším než 30. (1,2)

Na druhé straně platí, že snížení BMI o 5-10% je spojené s nižším rizikem metabolického syndromu, kardiovaskulárních chorob a diabetu 2.typu. (3,4)

 

Shrnutí

Odborníci si velmi dobře uvědomují nedostatky Body mass indexu jako jediného kritéria hodnocení zdravotního rizika. Na úrovni populace může být dostačující, u konkrétního člověka většinou nestačí. Více než na váze záleží na tělesné kompozici. To, jestli danému člověku opravdu hrozí vyšší riziko vzniku některé ze závažných onemocnění, závisí mimo jiné také na jeho metabolickém zdraví, fyzické aktivitě a spánkových návycích.

 

 

Literatura

1. Klatsky AL, Zhang J, Udaltsova N, Li Y, Tran HN. Body Mass Index and Mortality in a Very Large Cohort: Is It Really Healthier to Be Overweight?. Perm J. 2017;21:16-142. doi:10.7812/TPP/16-142.

2. Aune D, Sen A, Prasad M, et al. BMI and all cause mortality: systematic review and non-linear dose-response meta-analysis of 230 cohort studies with 3.74 million deaths among 30.3 million participants. BMJ. 2016;353:i2156. Published 2016 May 4. doi:10.1136/bmj.i2156.

3. Han TS, Lean ME. A clinical perspective of obesity, metabolic syndrome and cardiovascular disease. JRSM Cardiovasc Dis. 2016;5:2048004016633371. Published 2016 Feb 25. doi:10.1177/2048004016633371.

4. Brown JD, Buscemi J, Milsom V, Malcolm R, O’Neil PM. Effects on cardiovascular risk factors of weight losses limited to 5-10. Transl Behav Med. 2016;6(3):339-346. doi:10.1007/s13142-015-0353-9.

 

Související článek

Výživa, obezita a covid-19 – Mýty a fakta

Facebook

Články, testy a recepty

Test mléčných rýží – které jsou vhodné při hubnutí?

Na začátku roku 2019 jsem zveřejnila test mléčných rýží, který poukázal na to, že vybrat mezi nimi správného adepta do jídelníčku při hubnutí není vůbec jednoduché. V dubnu 2021 se v obchodech objevil výrobek s proteinem, ale bez přidaného cukru. Ten značně zamíchal původním pořadím. Jak vypadají výsledky teď? Výsledné pořadí mléčných rýží z hlediska […]

Je Body mass index (BMI) správným indikátorem zdraví?

Body mass index (BMI) hodnotí přiměřenost váhy člověka vztažené k jeho výšce. Z výsledku pak odvozuje potenciální zdravotní riziko. Ať už se týká váhy příliš nízké nebo naopak vysoké.   Vzorec pro výpočet Body mass indexu BMI = hmotnost (kg) / výška (m2) Svůj BMI zjistíte snadno a bez počítání použitím kalkulátoru BMI Kalkulátor BMI […]

Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině

Většina lidí má představu, že správnou večeří při hubnutí může být jen salát. Přitom jediné, co hraje roli, je výběr surovin a jejich množství. Večeře by měla obsahovat nějaký zdroj sytících bílkovin a zcela jistě také zeleninu, která dá jídlu na talíři větší objem a zlepší tak jeho sytivou schopnost. Teplá večeře sestavená z bílkovin […]

60 večeří pro zdravé hubnutí

Sestavit ideální jídlo na večer není jednoduché. Kniha 60 večeří pro zdravé hubnutí vám přináší recepty na studené a teplé pokrmy, které zvládne připravit úplně každý. Vznikla proto, že jste si ji přáli. Víte, že byste měli mít k večeři potraviny bohaté na bílkoviny a k tomu zeleninu. V období aktivního hubnutí bez pečiva a […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook