Medové kuře se zeleninou v hrubozrnné hořčici

Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině

Recepty

Většina lidí má představu, že správnou večeří při hubnutí může být jen salát. Přitom jediné, co hraje roli, je výběr surovin a jejich množství. Večeře by měla obsahovat nějaký zdroj sytících bílkovin a zcela jistě také zeleninu, která dá jídlu na talíři větší objem a zlepší tak jeho sytivou schopnost.

Teplá večeře sestavená z bílkovin a zeleniny se hodí v situacích kdy:

  • je velmi chladné počasí
  • nestihli jste teplý oběd
  • nemáte nakoupeny čerstvé suroviny na salát (zmražené maso nebo ryba a zelenina se většinou doma najde)
  • chcete ušetřit čas strávený vařením, protože si připravíte večeři a oběd při jednom vaření
  • chcete jíst (skoro) totéž co zbytek rodiny

Jednou z možností je Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině. Recept, který je velmi jednoduchý, vyžaduje jen minimum ingrediencí a málo vašeho aktivního času při vaření. Jen ho musíte začít připravovat s předstihem, aby mělo maso dostatek času perfektně změknout a natáhnout vůně a chutě bylinek a zeleniny.

Suroviny na 4 porce

  • 1 kg kuřecích čtvrtek (hodnota masa s kostmi)
  • 200 g cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 200 g mrkve
  • 400 g kořenové petržele
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • několik stonků čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného
  • hladká petrželka (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

 

Postup

Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Petržel a mrkev omyjte a nakrájejte podélně na čtvrtiny.

Omyjte a osušte maso, poté osolte a opepřete.

Na nepřilnavé široké pánvi s poklicí rozehřejte poloviční množství oleje. Opečte kuřecí maso ze všech stran tak, aby lehce zezlátlo. Vyjměte a dejte stranou.

Na zbylém oleji opečte cibuli. Opékejte asi pět minut do změknutí.

Smíchejte vodu nebo vývar s medem a hořčicí.

Do opečené cibule vložte zpátky připravené maso, zeleninu a tymián.

Zalijte ochucenou tekutinou a přiklopte.

Duste na mírno minimálně hodinu, ale raději hodinu a půl tak, aby bylo maso zcela měkké a oddělovalo se od kostí.

Dejte na talíř a posypte sekanou petrželkou.

V době aktivního hubnutí jezte bez přílohy, v udržovací fázi nebo při vyšší fyzické zátěži si přiměřeně velkou porci přílohy dát můžete.

 

Nutriční hodnoty

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6184 1546
Bílkoviny (g) 128 32
Tuky(g) 48 11
Sacharidy(g) 148 37

Poznámka

Tento pokrm můžete připravit pro celou rodinu. Nehubnoucím přidáte například uvařenou rýži, vy si pak porci rýže můžete nechat na další den k obědu.

Pokud máte možnost, volte kuře v bio kvalitě nebo farmářské. Množství masa na čtyři porce je počítáno tak, jak nakoupíte, tedy včetně kostí. Z kilogramu suroviny budete mít ve výsledku 600 g čistého masa.

Dalších 59 receptů na večeře sestavené z bílkovin a zeleniny najdete v e-booku 60 večeří pro zdravé hubnutí

E-book 60 večeří pro zdravé hubnutí

Více informací, recenze a objednání.

Facebook

Články, testy a recepty

Müsli v jídelníčku při hubnutí – jak se vyvarovat nejčastějším chybám ?

Na první pohled by se mohlo zdát, že největší chybou je špatný výběr müsli. Tedy že si někdo vybere výrobek hodně sladký, nebo zapékaný, a tím pádem vysoce kalorický. Je pravda, že rozdíly mezi nimi můžou být až 500 kJ na 100 gramů. Ale 100 g při hubnutí beztak sníst nemůžeme. Při hubnutí bychom si […]

Topinambury – pro hubnutí jako stvořené

Zvenku zrovna krásou neoplývají, ale byla by chyba nechat se odradit a nezkusit je. Topinambury, neboli jeruzalémské artyčoky vám můžou být při hubnutí k užitku z důvodů chuťových i nutričních. Proč jsou topinambury nutričně tak ceněné ? Největší výhodou je obsah prebiotické vlákniny inulinu. Ta ,,krmí“ ve střevě přátelsky působící bakterie, což posiluje zdravé zažívání, […]

Test rostlinných alternativ mléka – které se hodí při hubnutí ?

V poslední době nabízí obchody a kavárny tak velký výběr rostlinných alternativ mléka, že není lehké se v nich vyznat. Navíc, když vás zajímá, jestli jsou vhodné při hubnutí. Na tuto skupinu výrobků můžete nahlížet různě. Z jedné strany se vůbec nic nestane, když je úplně pominete a zůstanete u cappuccina z klasického kravského mléka […]

Teplý salát z kapustiček s feta sýrem, ořechy a brusinkami

Studené saláty v lednu nikdo moc nevyhledává. Proto jsem vám připravila recept na ,,vymazlený“ salát z tepelně upravených kapustiček, v němž najdete jen pár lístků polníčku a proužků mrkve pro barvu, křupavost a objem na talíři. Základem jsou ale čerstvé růžičkové kapustičky uvařené al dente a potom ještě zkaramelizované v horkovzdušné fritéze, případně na pánvi. […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook