Medové kuře se zeleninou v hrubozrnné hořčici

Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině

Recepty

Většina lidí má představu, že správnou večeří při hubnutí může být jen salát. Přitom jediné, co hraje roli, je výběr surovin a jejich množství. Večeře by měla obsahovat nějaký zdroj sytících bílkovin a zcela jistě také zeleninu, která dá jídlu na talíři větší objem a zlepší tak jeho sytivou schopnost.

Teplá večeře sestavená z bílkovin a zeleniny se hodí v situacích kdy:

  • je velmi chladné počasí
  • nestihli jste teplý oběd
  • nemáte nakoupeny čerstvé suroviny na salát (zmražené maso nebo ryba a zelenina se většinou doma najde)
  • chcete ušetřit čas strávený vařením, protože si připravíte večeři a oběd při jednom vaření
  • chcete jíst (skoro) totéž co zbytek rodiny

Jednou z možností je Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině. Recept, který je velmi jednoduchý, vyžaduje jen minimum ingrediencí a málo vašeho aktivního času při vaření. Jen ho musíte začít připravovat s předstihem, aby mělo maso dostatek času perfektně změknout a natáhnout vůně a chutě bylinek a zeleniny.

Suroviny na 4 porce

  • 1 kg kuřecích čtvrtek (hodnota masa s kostmi)
  • 200 g cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 200 g mrkve
  • 400 g kořenové petržele
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • několik stonků čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného
  • hladká petrželka (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

 

Postup

Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Petržel a mrkev omyjte a nakrájejte podélně na čtvrtiny.

Omyjte a osušte maso, poté osolte a opepřete.

Na nepřilnavé široké pánvi s poklicí rozehřejte poloviční množství oleje. Opečte kuřecí maso ze všech stran tak, aby lehce zezlátlo. Vyjměte a dejte stranou.

Na zbylém oleji opečte cibuli. Opékejte asi pět minut do změknutí.

Smíchejte vodu nebo vývar s medem a hořčicí.

Do opečené cibule vložte zpátky připravené maso, zeleninu a tymián.

Zalijte ochucenou tekutinou a přiklopte.

Duste na mírno minimálně hodinu, ale raději hodinu a půl tak, aby bylo maso zcela měkké a oddělovalo se od kostí.

Dejte na talíř a posypte sekanou petrželkou.

V době aktivního hubnutí jezte bez přílohy, v udržovací fázi nebo při vyšší fyzické zátěži si přiměřeně velkou porci přílohy dát můžete.

 

Nutriční hodnoty

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6184 1546
Bílkoviny (g) 128 32
Tuky(g) 48 11
Sacharidy(g) 148 37

Poznámka

Tento pokrm můžete připravit pro celou rodinu. Nehubnoucím přidáte například uvařenou rýži, vy si pak porci rýže můžete nechat na další den k obědu.

Pokud máte možnost, volte kuře v bio kvalitě nebo farmářské. Množství masa na čtyři porce je počítáno tak, jak nakoupíte, tedy včetně kostí. Z kilogramu suroviny budete mít ve výsledku 600 g čistého masa.

Dalších 59 receptů na večeře sestavené z bílkovin a zeleniny najdete v e-booku 60 večeří pro zdravé hubnutí

E-book 60 večeří pro zdravé hubnutí

Více informací, recenze a objednání.

Facebook

Články, testy a recepty

Paradox rybího salátu

Každý normální člověk by odhadl, že rybí salát s jogurtem musí mít nižší energetickou hodnotu a méně tuku než majonézový ekvivalent. V případě rybích salátů tato logika bohužel neplatí. Jako kdyby nestačilo, že se v jednom případě salát jmenuje ,,rybí“ a ve druhém případě ,,skandinávský sleďový“, když ve složení obou nacházíme 32% sleďů. Tomu tedy […]

Dýně – jak je nejlépe využít při hubnutí?

Dýně při hubnutí Dýně by v jídelníčku při hubnutí rozhodně neměly chybět. Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, manganu a karotenů, pomůžou vám snížit celkovou energetickou denzitu jídla. To znamená, že máte pocit, že jíte hodně, protože vaše porce má velký objem. Přitom energetické hodnota jídla zůstává nízká. Stačí třeba přidat několik kousků upečené dýně […]

5 ovocných mýtů, které snad nikdy neumřou

Přestože má ovoce nálepku ,,zdravé“ potraviny, u lidí, kteří chtějí nějaké to kilo shodit, vyvolává řadu otázek a nejasností. S novými klienty na úvodní konzultaci v poradně skoro vždy narazím na to, že věří některým z těchto 5 mýtů: 1. Při hubnutí je lepší ovoce raději nejíst Velká vlna popularity přísně nízkosacharidových diet, která v […]

Jídelníček na září

  Jídelníček na září je stále ještě ve znamení rajčat a paprik, které si můžete koupit čerstvé, vyzrálé a tuzemské. Nejlepší a nejlevnější zeleninu najdete na farmářských trzích. Tam také můžete koupit hrst hub lišek, z nichž připravíte lehký a přesto chuťově intenzivní oběd. Pokud je neseženete, použijte jakékoli jiné vaše oblíbené houby. Na svačinu […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook