Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?

Dotazy

Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?

 

Odpověď

Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. Ti pak snadno sklouznou k radikálnímu řešení. Vynechání příloh a pečiva se jeví na první pohled jednoduše. Ale má svoje rizika a zaručenou cestou ke štíhlé postavě vůbec není.

 

Záleží na kvantitě a kvalitě

Mnoho výživových směrů (paleodieta, ketodiety atd) uvádí, že sacharidy, tedy pečivo a přílohy způsobují přibírání na váze více než tuky. To částečně pravda je, částečně není. Pravda je, že pokud byste jedla v přehnaném množství výrobky z bílé mouky, tedy bílý pšeničný chléb, bagety, housky, rohlíky, croissanty, těstoviny, sladké cerálie, koláče, dorty a sušenky, hubnutí to pomáhat nebude. Zdaleka nemusíte jíst všechny vyjmenované položky a dokonce vůbec nemusíte být ,,na sladké”. Stačí třeba, že si zjednodušujete život toastovým chlebem, kterým řešíte snídaně a večeře. Nebo že jíte přes den málo a odpoledne si cestou domů koupíte croissant. Potraviny z bílé mouky rozhodně zdravé nejsou.

Příčinou je vysoký glykemický index těchto potravin a pokud jich sníte více v jeden moment, tak také vysoká glykemická nálož, která způsobí, že vám příliš vyskočí hladina krevního cukru po jídle. Roli hraje také nedostatek vlákniny v nich. To všechno dohromady může negativně ovlivnit střevní mikrobiotu. V důsledku toho může mít váš organismus větší tendence přijatou energii ukládat do tukových zásob.

Nehledě na to, že vám tyto potraviny ,,rozhází” glykemickou křivku a vy tak budete mít během dne více hlad a třeba také větší chuť na sladké. Nebo pak sníte večer více než kolik byste měla.

 

To ale neznamená, že je dobré z jídelníčku vyřadit pečivo a přílohy. 

Tady jsou důvody proč při hubnutí nevyřazovat veškeré sacharidy:

1 – Ze studií vyplývá, že pokud budete méně energie přijímat než vydávat a v jídelníčku budete mít správně vybrané druhy pečiva a příloh, můžete naopak hubnout víc než když je eliminujete zcela. Důvodem je rychlejší metabolismus. Studie například tady.

2 – Démonizování sacharidů může vést až k ortorektickému chování. Ortorexie patří mezi poruchy příjmu potravy, u které se člověk přehnaně věnuje kvalitě stravy na základě ne vždy racionálních kritérií.

3 – Můžete trpět zácpou. Vláknina přítomná v celých zrnech není srovnatelná s vlákninou ze zeleniny.

4 – Můžou vám chybět vitaminy skupiny B, železo, magnesium, fosfor, selen a mangan.

5 – Zatímco rafinované sacharidy (bílá mouka a produkty z ní) mají prozánětlivý efekt, celozrnné obiloviny v těle fungují naopak protizánětlivě.

6 – Vyvarovat se dlouhodobě všech sacharidů je neudržitelné. Přibírání je po období bez sacharidů téměř jistě.

 

Co je tedy lepší?

 

Vybírejte si kvalitní pečivo nebo si ho upečte sami

Místo klasického pečiva s vysokým podílem pšeničné mouky dávejte přednost žitnému, ideálně kváskovému chlebu nebo knackebrotu, můžete zkoušet v obchodech hledat pečivo s vysokým podílem celozrnné mouky špaldové nebo třeba ječné.

Snidane_jidelnicek_duben

Buďte kreativní v přílohách

Místo obyčejné rýže dávejte přednost rýži basmati, těstoviny si dávejte v restauracích, kde je umí uvařit al dente. V některých restauracích už začínají podávat přílohy mimo ohrané spektrum a můžete se setkat s variacemi na ječmen (kroupy), pohanku, pohankové soba nudle, špaldu, pšenici freekeh, quinou, batáty a podobně. Pokud během pracovních obědů tuto možnost nemáte, zkuste si je připravit aspoň o víkendech.

Pokud si někdy vaříte oběd s sebou do práce, můžete využít předpřipravených příloh s nízkým glykemickým indexem, ideálně třeba ještě v kombinaci s luštěninami. Začínají se objevovat v některých obchodech a jsou hotové za 90 sekund.

Alternativní přílohy vhodné při hubnutí

 

Co si z toho odnést?

Zhubnete vždy, když vytvoříte energetický deficit. Ovšem jestli u toho na svém těle napácháte škody nebo naopak zlepšíte fungování metabolismu, to už je jen na vás.

 

Přečtěte si další z mých článků na téma sacharidy. Dozvíte se v nich mimo jiné, jak stanovit optimální množství sacharidů v jídelníčku.

Sacharidy při hubnutí – ano nebo ne?

K čemu potřebujete sacharidy a co se stane, když ve stravě chybí?

 

Facebook

Články, testy a recepty

8 nejzdravějších druhů zimní zeleniny. Jak je využít při hubnutí?

  S klesajícími venkovními teplotami klesá u mnohých lidí také spotřeba zeleniny. V poradně dost často slyším: ,,Ta zelenina už není chuťově nic moc, mám problém jí jíst dost.“ Jaká chyba! Klasické letní druhy, jakými jsou rajčata, okurky a papriky logicky nemůžou být v zimě moc dobré, to ale vůbec nevadí. Berte to jako příležitost […]

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook