Svačím zdravě se STOBem: recenze e-booku

Recenze

Svačinky recenze

 

Svačím zdravě se STOBem

ing. Hana Pávková Málková, ing. Lenka Vymlátilová

vydavatel: STOB CZ, s.r.o., 2018

85 stran

 

Celkové hodnocení:

95 bodů (ze 100 možných)

 

Proč je výhodnější svačit než nesvačit? Jak si správně poradit při výběru surovin a jak je vzájemně poskládat, aby daly dohromady svačinu na kterou se budete těšit? To všechno se můžete dozvědět z nové e- knihy Svačím zdravě se STOBem. Navíc celou řadu nápadů na svačiny můžete využít i pro sestavování zdravých snídaní.

Přestože závěry některých studií naznačují, že frekvence jídla nehraje při hubnutí zásadní roli a svačit tedy není nutné, z mojí praxe vyplývá jednoznačně vyšší úspěšnost při jejich zařazení do jídelníčku. Za celých 16 let, kdy se věnuji individuálnímu poradenství, jsem zažila jen minimum klientů (méně než 1%), jimž se podařilo zhubnout při frekvenci pouhých 3 denních jídel.

 

Proč je těžší hubnout v ,,nesvačícím režimu?

Štíhlý člověk může jíst klidně jen třikrát za den a nemusí začít přibírat. Ale pokud už někdo obézní je, v jeho krvi koluje stabilně více hormonu inzulínu. Ten podporuje vznik hladu. Obézní nemusí přes den hlad subjektivně pociťovat, ale jestliže jeho glykemie v dopoledních a (nebo) odpoledních hodinách klesne příliš, večerní katastrofa je skoro neodvratná.

Reální klienti pak chodí s typickou větou: ,,Nestíhal(a) jsem, vypadávaly mi svačiny a večer jsem to nezvládl (a)”. Pokles na váze bývá minimální nebo žádný.

 

V čem jsou naopak svačiny přínosem?

1 – Lepší zásobení organismu vitaminy, minerálními látkami, vlákninou a probiotiky.

Zjednodušeně řečeno, dotyčný je v lepším nutričním stavu. Svačiny pomůžou vyšší pestrosti jídelníčku, v němž pak bývá optimální zastoupení vápníku, antioxidantů, příznivě působících mikroorganismů, flavonoidů a pod. Z toho pramení kvalitnější střevní mikrobiom a ten je jednou z podmínek úspěšného hubnutí.

2 – Lepší gastrointestinální komfort.

Při správně sestavených svačinách se lidé cítí méně nafouklí, mívají menší problémy s vyprazdňováním a přestává je pálit žáha.

3 – Snížení až odstranění pocitů únavy.

Velké výkyvy v glykemii organismus vyčerpávají. Naopak při dobře sestavených svačinách pociťuje 90 % lidí menší unavitelnost, získávají chuť do pohybu, mají lepší náladu (ta může být způsobena také pozitivním posunem v mikrobiomu).

 

Proč to nebývá v praxi se svačinami tak jednoduché?

1 – Nedostatek času

Pokud se někdo snaží veškerý čas obětovat práci a rodině a na sebe si nevyhradí ani pár minut, bude to mít s hubnutím složité. E-book Svačím zdravě ale dá příklady řešení svačin i pro tyto situace. Takže konec výmluvám 🙂

2 – Chybějící inspirace

Jíst stále totéž dokola nikoho nebaví. Časem tak člověk může začít svačiny vynechávat. A to by byla škoda.

V tom případě stačí otevřít e-book. Můžete ho mít stažený třeba ve svém telefonu, po cestě z práce jen nakouknete a máte vyřešeno.

 

Najdete v něm recepty na rychlé a nápadité pomazánky, zeleninové nebo ovocné saláty, koláče na plech nebo do hrnku, smoothie a domácí musli, obilné kaše, vždy ale s uvedením doporučeného množství (na gramy nebo na lžíce), abyste se vyhnuli časté chybě, tedy podceňování množství obilovin, což může být příčinou stagnace v hubnutí.

Ke všem receptům najdete krásné fotografie, jednoznačný postup a nutriční hodnoty. Použité suroviny jsou základní a recepty dávají smysl také z gastronomického hlediska (s výjimkou cottage koláče z knackebrotu s použitím sterilované zeleniny).

 

Má e-book nějaké nedostatky?

Pokud bych nutně musela nějaké najít, tak naprosté drobnosti. U některých receptů na sladké muffiny bych nahradila cukr nějakým nekalorickým sladidlem. Místo použití Lučiny nebo Mozzarelly bych v některých případech volila jejich light varianty. Raw tyčinky bych příliš nedoporučovala kvůli jejich vysoké energetické denzitě a musli tyčinku bez přítomnosti jogurtu také ne, jelikož u ní sacharidy výrazně převažují nad bílkovinami.

 

E-book Svačím zdravě se STOBem mě upřímně řečeno zcela nadchl. Nejen krásnou grafickou úpravou a množstvím fotografií, jež vás lákají uvedené tipy a recepty ihned vyzkoušet, ale pečlivostí, s níž byla publikace připravována. Hodiny a hodiny práce, které za ní stojí, čtenář podvědomě musí vnímat. Všem svým klientům budu tento e-book s radostí doporučovat.

 

Poznámka:

E-book jsem si zakoupila ze zvědavosti ze svých vlastních prostředků bez jakékoli pobídky ze strany STOB.

 

Facebook

Články, testy a recepty

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý test z roku 2019 si můžete přečíst tady Zatímco […]

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Domácí proteinové tyčinky

Máte pocit, že jíte ke svačinám pořád to samé? Nebo chcete vyřešit přenosnou svačinu a kupované proteinové tyčinky vám nechutnají? Upečte si proteinové tyčinky domácí. Jsou to tedy spíše flapjacky, ale s významně vyšším obsahem bílkovin a bez přidaného cukru. Domácí tyčinky sice nikdy nemůžou mít tolik bílkovin a zároveň tak málo sacharidů jako ,,proteinovky“ […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook