Špagety z dýně s rajčatovou omáčkou a sýrem Gran Moravia

Recepty

Špagety z dýně s omáčkou

Máte chuť si dát k večeři špagety s rajčatovou omáčkou a sýrem, ale víte, že byste těstoviny měli jíst naposledy v poledne? Zkuste klasické těstoviny z mouky zaměnit za špagetovou dýni. Nebudete věřit, dokud nevyzkoušíte. Pokud se jednou odhodláte, nebudete se chtít této zábavné zeleniny už nikdy vzdát. A sami budete vymýšlet další a další variace využití.

Podívejte se na jídelníček, v němž tento recept představuje věčeři.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 špagetová dýně (středně velká, asi 1.2 kg, z toho vznikne cca 800 g čisté váhy)
  • 400 g mletého hovězího masa (perfektní je například hovězí z krku – vyberte si v řeznictví maso a nechte si ho čerstvě namlít)
  • 8 lžiček olivového oleje
  • 500 ml rajčatové passaty (passata je tekuté rajčatové pyré, nikoli rajčatový protlak) – v obchodě hledejte tento nebo podobný výrobek 
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička paprikové pasty harissy
  • česnek
  • sůl, pepř
  • hladká petrželka
  • bobkový list
  • 4 lžíce strouhaného sýra Gran Moravia nabo parmezán (= 40 g)

 

Postup:

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Nakrájejte dýni na kola asi 3 – 4 cm vysoká. Vyjměte semínka a rozložte kola na pečící papír.

Dýni lehce osolte, opepřete a potřete polovičním množstvím oleje. Můžete také použít olej ve spreji.

Špagetová dýně před pečením

Dejte péci na 30 minut.

Mezitím si připravte omáčku:

Na zbylém množství oleje orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte maso a krátce ho opečte. Osolte, opepřete, přidejte harissu, bobkový list a rajčatové pyré. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte na mírno probublávat. Po přibližně 20 minutách přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a přiklopené dále nachte na mírno bublat. Pokud by se vám omáčka zdála příliš řídká, odklopte pokličku a nechte naopak přebytečnou tekutinu odpařit.

Mezitím by měla být hotová dýně.

Špegetová dýně po upečení

Sloupněte slupku a rozdělte hmotu vidličkou na jednotlivé špagety – rozpadají se skoro samy, jen jim trochu pomůžete.

Hotové špagety z dýně

Na talíř dejte dýni, na to omáčku z masa a posypte sekanou petrželkou a sýrem Gran Moravia.

Nutriční hodnoty:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6663  1665
Bílkoviny (g)  118.2  29.6
Tuky(g)  77.3  19.3
Sacharidy(g)  98.8  24.7

 

Další recept ze špagetové dýně na tomto webu (hodí se ale k obědu):

Plněná špagetová dýně

 

Facebook

Články, testy a recepty

8 nejzdravějších druhů zimní zeleniny. Jak je využít při hubnutí?

  S klesajícími venkovními teplotami klesá u mnohých lidí také spotřeba zeleniny. V poradně dost často slyším: ,,Ta zelenina už není chuťově nic moc, mám problém jí jíst dost.“ Jaká chyba! Klasické letní druhy, jakými jsou rajčata, okurky a papriky logicky nemůžou být v zimě moc dobré, to ale vůbec nevadí. Berte to jako příležitost […]

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook