Špagety z dýně s rajčatovou omáčkou a sýrem Gran Moravia

Recepty

Špagety z dýně s omáčkou

Máte chuť si dát k večeři špagety s rajčatovou omáčkou a sýrem, ale víte, že byste těstoviny měli jíst naposledy v poledne? Zkuste klasické těstoviny z mouky zaměnit za špagetovou dýni. Nebudete věřit, dokud nevyzkoušíte. Pokud se jednou odhodláte, nebudete se chtít této zábavné zeleniny už nikdy vzdát. A sami budete vymýšlet další a další variace využití.

Podívejte se na jídelníček, v němž tento recept představuje věčeři.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 špagetová dýně (středně velká, asi 1.2 kg, z toho vznikne cca 800 g čisté váhy)
  • 400 g mletého hovězího masa (perfektní je například hovězí z krku – vyberte si v řeznictví maso a nechte si ho čerstvě namlít)
  • 8 lžiček olivového oleje
  • 500 ml rajčatové passaty (passata je tekuté rajčatové pyré, nikoli rajčatový protlak) – v obchodě hledejte tento nebo podobný výrobek 
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička paprikové pasty harissy
  • česnek
  • sůl, pepř
  • hladká petrželka
  • bobkový list
  • 4 lžíce strouhaného sýra Gran Moravia nabo parmezán (= 40 g)

 

Postup:

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Nakrájejte dýni na kola asi 3 – 4 cm vysoká. Vyjměte semínka a rozložte kola na pečící papír.

Dýni lehce osolte, opepřete a potřete polovičním množstvím oleje. Můžete také použít olej ve spreji.

Špagetová dýně před pečením

Dejte péci na 30 minut.

Mezitím si připravte omáčku:

Na zbylém množství oleje orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte maso a krátce ho opečte. Osolte, opepřete, přidejte harissu, bobkový list a rajčatové pyré. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte na mírno probublávat. Po přibližně 20 minutách přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a přiklopené dále nachte na mírno bublat. Pokud by se vám omáčka zdála příliš řídká, odklopte pokličku a nechte naopak přebytečnou tekutinu odpařit.

Mezitím by měla být hotová dýně.

Špegetová dýně po upečení

Sloupněte slupku a rozdělte hmotu vidličkou na jednotlivé špagety – rozpadají se skoro samy, jen jim trochu pomůžete.

Hotové špagety z dýně

Na talíř dejte dýni, na to omáčku z masa a posypte sekanou petrželkou a sýrem Gran Moravia.

Nutriční hodnoty:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6663  1665
Bílkoviny (g)  118.2  29.6
Tuky(g)  77.3  19.3
Sacharidy(g)  98.8  24.7

 

Další recept ze špagetové dýně na tomto webu (hodí se ale k obědu):

Plněná špagetová dýně

 

Facebook

Články, testy a recepty

Proteinové pěny bez cukru od Ehrmanna – další možnost, jak řešit chuť na sladké

Chcete-li zhubnout úspěšně a kilogramy zpátky nenabrat, měli byste si umět sestavit vyvážený jídelníček, který vás bude uspokojovat nejen nutričně, ale i chuťově. To znamená občas i něco sladkého. Výhodou proteinových mousse od Ehrmanna je to, že je můžete bez problémů považovat za svačinu, nikoli mlsání. Stejně jako pudinky od stejného výrobce, které jistě už […]

Jak nepřibrat o vánocích?

Ani jsme se nestihli oklepat z letos už druhého značného omezení našich obvyklých aktivit, kdy jsme kvůli riziku onemocnění covid-19 měli méně pohybu, ale o to snadnější přístup k jídlu a alkoholu. A to jsou před námi vánoce, doba, kdy lidé v ekonomicky rozvinutých zemích přiberou v průměru 0,5 kg. Průměrný Američan nabírá od dne […]

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

V roce 2020 vznikla nová edice e-knih, které vám umožňují hubnout příjemně, zdravě a neutrácet za suroviny více než je nutné. Zároveň v nich najdete návod, jak se vyhnout dvojímu vaření, abyste nemuseli připravovat jiné jídlo pro sebe a jiné pro ostatní členy rodiny, kteří hubnout nepotřebují. Kvůli lepší chuti, menší zátěži pro životní prostředí […]

Zimní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Sestavit si správný jídelníček je v chladných dnech o něco složitější než v létě. Mnoho lidí má problém sníst dostatek zeleniny, hlavně proto, že na syrovou zeleninu nemá tolik chuť. Přitom tepelně upravená zelenina má – stejně jako syrová – nízkou energetickou hodnotu, hodně vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Hlavně při šetrné úpravě. A když […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook