Můžu jíst při hubnutí polévky? Jak je mám začlenit do jídelníčku?

Dotazy

Polévky při hubnutí

Dotaz:

Mám v oblibě polévky, ale nevím, jestli je můžu při hubnutí zařadit do jídelníčku. Jakým způsobem pak mám všechno ostatní upravit?

 

Odpověď:

Polévky při hubnutí samozřejmě jíst můžete. Řeč je o polévkách vařených doma nebo v restauraci tam, kde víte, že nepoužívají umělá dochucovadla. Zcela mimo hru jsou polévky instantní, ty by vám nepřinesly z nutričního hlediska nic pozitivního a jen by váš organismus zatížily zbytečnou solí.

Pokud jsou polévky uvařené z původních surovin, můžou vám pomoci navýšit množství zkonzumované zeleniny, bílkovin nebo obojího. V chladnějším období zahřejí a díky jejich psychologické sytivosti snadněji dodržíte nastavený jídelníček.

 

Z nutričního hlediska a ve vztahu k hubnutí můžeme rozlišovat tyto typy polévek:

 

A. Polévka, která má splnit funkci celého jídla, například večeře:

Měla by obsahovat větší množství zeleniny a měla by zároveň dodat dostatečné množství bílkovin. Do polévek se při hubnutí hodí kuřecí nebo krůtí maso, libové hovězí, ryby, krevety, tofu, shmaky (vaječný bílek) nebo celé vejce. Mělo by v ní být tak 100 g bílkovinné potraviny na porci. K takové polévce by ženy večer už neměly mít žádné pečivo ani přílohu, maximálně 1-2 plátky knackebrotu. U mužů nebo při vyšší zátěži může být kousek kvalitního pečiva (množství regulujte podle rychlosti hubnutí).

Jestliže chcete naopak polévku k obědu a k ní už nic dalšího, přidejte k zelenině a bílkovinám ještě sacharidy, tedy porci luštěnin (cca 150 g v uvařeném stavu) nebo těstovin, rýže, quinoi, pohanky…(cca 100 g v uvařeném stavu) nebo brambor (cca 150 g).

Recepty:

Polévka minestrone s kuřecím masem a sýrem Gran Moravia

Odlehčená zelná polévka s uzeným tofu

 

B. Polévka mimo stanovený jídelníček. Pokud máte od svého dietologa stanovené (nebo jste si sami nastavili) množství bílkovin, tuků a sacharidů za den, pracujte s polévkami takto:

 

1. Vývary

Dávejte si úplně kdykoli – jejich energetická hodnota je velmi nízká. Nejlépe jsou na tom vývary zeleninové, jejichž energetická hodnota je zanedbatelná. O něco více energie a tuků mají vývary drůbeží a ještě více vývary hovězí.

Tip:

Pokud vaříte masový vývar, po uvaření ho nechte vychladnout (přes noc nebo ho rychle zchlaďte ve dřezu s ledovou vodou) a s povrchu pak seberte vrstvu tuku.

 

Jak začlenit do jídelníčku?

Beze změn, nic měnit nemusíte.

 

2. Zeleninové polévky nezahuštěné a bez smetany:

Polévky typu minestrone nebo jakékoli polévky s kousky zeleniny můžete také jíst kdykoli mimo váš jídelníček. Do této skupiny můžete počítat také polévky typu rajčatová, špenátová, brokolicová, cuketová, pokud při jejich vaření nepoužíváte smetanu.

Jejich energetická hodnota je nízká a nutriční kvalita naopak vysoká. Nebojte se, že ztrácíte vařením vitaminy. Přijdete sice o vitamin C, ale většina dalších vitaminů v zelenině zůstane, cenné minerální látky přejdou do vývaru a veledůležitá vláknina zůstává také. Vitamin C pak ,,naženete“ během dne například snězením kousku čerstvé červené papriky nebo ovoce.

Tip:

Zeleninu nerozvařujte, snažte se, aby zůstala al dente (na skus).

 

Jak začlenit do jídelníčku?

Pokud bude v polévce maso, vejce nebo jiný zdroj bílkovin, můžete pak o něco ubrat množství bílkovin k obědu nebo večeři. Pokud přidáte těstoviny nebo jinou sacharidovou zavářku, uberte o něco málo z přílohy a polévky se sacharidy si dávejte raději k obědu.

 

3. Zeleninové polévky krémové

Zeleninové krémové polévky (dýňová, rajčatová, brokolicová apod.) jsou velmi oblíbené a záleží jen na vás, zda chuť zeleniny jen lehce zjemníte smetanou nebo kokosovým mlékem či sýrem nebo zda použijete tuku více.

Tip:

Při hubnutí je lepší to s tuky nepřehánět, zejména, jsou -li zdrojem nasycených mastných kyselin, což se právě týká jak smetany, tak kokosového mléka.

 

Jak začlenit do jídelníčku?

Tyto polévky si dejte k obědu nebo k večeři, ale uberte pak o něco na množství tuků u hlavního chodu. Jako zdroj bílkovin tedy preferujte kuřecí, krůtí, ryby, krevety, shmaky nebo vaječný bílek. Nedávejte si už například sýry nebo celé vejce.

 

4. Syté polévky (přesnídávkové)

Polévky typu gulášová, frankfurtská, dršťková, bramboračka, kulajda, klasická zelňačka jsou při hubnutí nejproblematičtější. Mívají vyšší obsah sacharidů (z brambor nebo jíšky), tuků (z uzenin nebo tučnějšího masa, případně smetany) a často také soli, když je jejich součástí uzenina (párek, klobása).

 

Jak začlenit do jídelníčku?

I tyto polévky při hubnutí jíst můžete. Dejte si je ale každopádně k obědu, nikoli k večeři. Můžete je také mít na dopolední svačinu, jak odpovídá jejich názvu.

Pokud budou součástí oběda, přizpůsobte tomu hlavní jídlo. Sáhněte po libovém mase nebo rybě, k tomu zvolte čerstvý salát nebo tepelně upravenou zeleninu a přílohu už pak můžete úplně vypustit.

Facebook

Články, testy a recepty

Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Jak jíst v létě správně, udržovat optimální tempo hubnutí a přitom netrávit v kuchyni déle než je nutné? Využijte inspiraci z nového e-booku Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují […]

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook