Bleskový koláč do hrnečku bez přidaného cukru

Recepty

Koláč do hnku bez cukru

Máte chuť si dát na svačinu něco jiného než obligátní jogurt? Zkuste tento úžasně rychlý koláč.

Jeho příprava vám nezabere ani 5 minut času.

Potřebujete k tomu jen mikrovlnou troubu.

 

Suroviny:

  • 1 střední hodně zralý až přezrálý banán (110 g v čisté váze)
  • 1 celé vejce
  • 45 g obyčejných (hrubých) ovesných vloček
  • 10 g jemných pohankových vloček – nemusí být nutně, můžete o toto množství navýšit vločky ovesné, ale pohankové vločky dají koláči zajímavou oříškovou chuť
  • 1 lžička čekankového sirupu – místo něj můžete použít sypké sladidlo Stevia nebo slazení úplně vynechat, protože banán je sladký sám o sobě
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky prášku do pečiva

Na ozdobení:

  • 1 lžíce polotučného tvarohu (45 g)
  • 1 lžička čekankového sirupu
  • 50 g čerstvých jahod nebo malin nebo borůvek

 

Postup:

Do hrnku si odvažte vločky, přidejte banán a vidličkou ho rozmačkejte. Přitom se ho snažte promíchávat s vločkami. Dále přidejte rozklepnuté vejce, čekankový sirup, skořici a prášek do pečiva. Všechno společně prošlehejte.

Dejte do mikrovlnky na 1000 W na 3 minuty.

Nechte 5 minut vychladnout.

Tvaroh prošlehejte s čekankovým sirupem a ozdobte s ním koláč. Přidejte ovoce.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ) 1973
Bílkoviny(g) 21.7
Tuky(g) 12
Sacharidy(g) 65.4
Vláknina(g) 16.3

1 porce toho koláče vám dodá více než polovinu doporučené denní dávky vlákniny.

 

Doporučení:

Vzhledem k mírně vyššímu množství sacharidů je tento koláč vhodný zejména ve dnech, kdy plánujete zařadit delší nebo intenzivnější pohybovou aktivitu.

Pokud si ho chcete dát ve dnech volna, uberte mírně sacharidů na oběd. To znamená, že místo klasické přílohy (rýže, těstoviny, kuskus, bulgur) si dejte malé množství brambor smíchaných s zeleninou nebo vařené luštěniny, případně můžete mít přílohu jen čistě zeleninovou.

 

Může být tento koláč na snídani?

Pokud máte rádi sladké snídaně, použijte bez obav tento recept, jen přidejte kvůli lepší vyváženosti bílkovin se sacharidy ještě více tvarohu. Dejte celkem 100 g, tedy 2 vrchovaté polévkové lžíce.

 

Poznámka:

Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.

Facebook

Články, testy a recepty

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 1.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty nových a zdravě vypadajících potravin. Mnoho z nich ale nesplňuje kritéria daná při hubnutí. Postupně pro vás tedy budu vybírat takové, které dávají smysl, mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit a hubnutí zpříjemnit a usnadnit. Neznamená to, že je jíst musíte. Všechny také nebudou pro každého. Ale to už […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook