Svačím zdravě se STOBem: recenze e-booku

Recenze

Svačinky recenze

 

Svačím zdravě se STOBem

ing. Hana Pávková Málková, ing. Lenka Vymlátilová

vydavatel: STOB CZ, s.r.o., 2018

85 stran

 

Celkové hodnocení:

95 bodů (ze 100 možných)

 

Proč je výhodnější svačit než nesvačit? Jak si správně poradit při výběru surovin a jak je vzájemně poskládat, aby daly dohromady svačinu na kterou se budete těšit? To všechno se můžete dozvědět z nové e- knihy Svačím zdravě se STOBem. Navíc celou řadu nápadů na svačiny můžete využít i pro sestavování zdravých snídaní.

Přestože závěry některých studií naznačují, že frekvence jídla nehraje při hubnutí zásadní roli a svačit tedy není nutné, z mojí praxe vyplývá jednoznačně vyšší úspěšnost při jejich zařazení do jídelníčku. Za celých 16 let, kdy se věnuji individuálnímu poradenství, jsem zažila jen minimum klientů (méně než 1%), jimž se podařilo zhubnout při frekvenci pouhých 3 denních jídel.

 

Proč je těžší hubnout v ,,nesvačícím režimu?

Štíhlý člověk může jíst klidně jen třikrát za den a nemusí začít přibírat. Ale pokud už někdo obézní je, v jeho krvi koluje stabilně více hormonu inzulínu. Ten podporuje vznik hladu. Obézní nemusí přes den hlad subjektivně pociťovat, ale jestliže jeho glykemie v dopoledních a (nebo) odpoledních hodinách klesne příliš, večerní katastrofa je skoro neodvratná.

Reální klienti pak chodí s typickou větou: ,,Nestíhal(a) jsem, vypadávaly mi svačiny a večer jsem to nezvládl (a)”. Pokles na váze bývá minimální nebo žádný.

 

V čem jsou naopak svačiny přínosem?

1 – Lepší zásobení organismu vitaminy, minerálními látkami, vlákninou a probiotiky.

Zjednodušeně řečeno, dotyčný je v lepším nutričním stavu. Svačiny pomůžou vyšší pestrosti jídelníčku, v němž pak bývá optimální zastoupení vápníku, antioxidantů, příznivě působících mikroorganismů, flavonoidů a pod. Z toho pramení kvalitnější střevní mikrobiom a ten je jednou z podmínek úspěšného hubnutí.

2 – Lepší gastrointestinální komfort.

Při správně sestavených svačinách se lidé cítí méně nafouklí, mívají menší problémy s vyprazdňováním a přestává je pálit žáha.

3 – Snížení až odstranění pocitů únavy.

Velké výkyvy v glykemii organismus vyčerpávají. Naopak při dobře sestavených svačinách pociťuje 90 % lidí menší unavitelnost, získávají chuť do pohybu, mají lepší náladu (ta může být způsobena také pozitivním posunem v mikrobiomu).

 

Proč to nebývá v praxi se svačinami tak jednoduché?

1 – Nedostatek času

Pokud se někdo snaží veškerý čas obětovat práci a rodině a na sebe si nevyhradí ani pár minut, bude to mít s hubnutím složité. E-book Svačím zdravě ale dá příklady řešení svačin i pro tyto situace. Takže konec výmluvám 🙂

2 – Chybějící inspirace

Jíst stále totéž dokola nikoho nebaví. Časem tak člověk může začít svačiny vynechávat. A to by byla škoda.

V tom případě stačí otevřít e-book. Můžete ho mít stažený třeba ve svém telefonu, po cestě z práce jen nakouknete a máte vyřešeno.

 

Najdete v něm recepty na rychlé a nápadité pomazánky, zeleninové nebo ovocné saláty, koláče na plech nebo do hrnku, smoothie a domácí musli, obilné kaše, vždy ale s uvedením doporučeného množství (na gramy nebo na lžíce), abyste se vyhnuli časté chybě, tedy podceňování množství obilovin, což může být příčinou stagnace v hubnutí.

Ke všem receptům najdete krásné fotografie, jednoznačný postup a nutriční hodnoty. Použité suroviny jsou základní a recepty dávají smysl také z gastronomického hlediska (s výjimkou cottage koláče z knackebrotu s použitím sterilované zeleniny).

 

Má e-book nějaké nedostatky?

Pokud bych nutně musela nějaké najít, tak naprosté drobnosti. U některých receptů na sladké muffiny bych nahradila cukr nějakým nekalorickým sladidlem. Místo použití Lučiny nebo Mozzarelly bych v některých případech volila jejich light varianty. Raw tyčinky bych příliš nedoporučovala kvůli jejich vysoké energetické denzitě a musli tyčinku bez přítomnosti jogurtu také ne, jelikož u ní sacharidy výrazně převažují nad bílkovinami.

 

E-book Svačím zdravě se STOBem mě upřímně řečeno zcela nadchl. Nejen krásnou grafickou úpravou a množstvím fotografií, jež vás lákají uvedené tipy a recepty ihned vyzkoušet, ale pečlivostí, s níž byla publikace připravována. Hodiny a hodiny práce, které za ní stojí, čtenář podvědomě musí vnímat. Všem svým klientům budu tento e-book s radostí doporučovat.

 

Poznámka:

E-book jsem si zakoupila ze zvědavosti ze svých vlastních prostředků bez jakékoli pobídky ze strany STOB.

 

Facebook