O něco zdravější vánoční cukroví

Recepty

Zdravejsi_cukrovi

Chtěli byste letos o vánocích trochu odlehčit vaše vánoční cukoví? Jestliže nechcete péci nic složitého nebo péci jiné cukroví pro sebe a k tomu ještě ,,klasiku“, můžete se inspirovat těmito recepty.

Každý druh cukroví přináší vždy určitý zdravotní benefit a přitom zůstává bez újmy na výsledné chuti.

Je v něm snížené množství sacharidů, snížený glykemický index a naopak zvýšené množství vlákniny, proteinů, vitaminů a minerálních látek. Zásadně nejsou použity rostlinné tuky. Klasické máslo je totiž tím, co dělá cukroví opravdovým domácím cukrovím. Ani toto cukroví není úplně nutričně ideální (protože to ani není možné) a rozhodně po něm nezhubnete. Budete však vědět, že neoplývá přemírou tuku a cukru.

A hlavně !

Bude vám naprosto jasné, kolik energie a živin v sobě každý kousek skrývá. A také co by se stalo, kdybyste ho náhodou snědli celou ,,várku“.

 

Mrkvové rohlíčky

Mrkvove_rohlicky_cukrovi
Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0.5 g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.

 

Nutriční hodnoty:

4o rohlíčků 1 rohlíček
Energie(kJ) 7821 195
Bílkoviny (g) 35.8 0.9
Tuky(g) 121.4 3
Sacharidy(g) 160 4

 

Suroviny:

40 kusů

  • 100 g mrkve nastrouhané najemno
  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 g mandlové mouky (jemné umleté mandle)
  • 5 g citronové šťávy
  • ¼ lžičky skořice

Postup:

Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Dejte stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dejte hladkou mouku. Přidejte nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu. Vypracujte pevné těsto a nechte 1 hodinu v chladu. Pak vytvořte rohlíčky, které obalte ve zbylé mandlové mouce. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 C po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).

 

Mandlové rohlíčky

Mandlove_rohlicky_zdravejsi_cukrovi
Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.

 

 

Nutriční hodnoty:

20 rohlíčků 1 rohlíček
Energie(kJ) 7034 351
Bílkoviny (g) 30.7 1.5
Tuky(g) 114.2 5.7
Sacharidy(g) 135 6.7

 

Suroviny:

20 kusů

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g špaldové hladké mouky
  • 100 g másla
  • 65 g mandlové mouky
  • 25 cukru
  • 1 žloutek
  • ½ prášku do pečiva

Na obalení:

  • 10 g moučkového cukru
  • 5 g vanilkového cukru

Postup:

Na vál dejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na 1 hodinu do chladu. Pak nechte těsto trochu ohřát a vytvarujte rohlíčky. Dejte na plech vyložený papírem a pečte na 170 C po dobu 10-12 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Toto cukroví můžete upéci 2-3 týdny před vánoci, aby se rozleželo.

 

Fíkové řezy

Fikove_rezy_zdravejsi_cukrovi

Polovina množství mouky je tvořena špaldovou moukou. Těsto i náplň mají snížené množství cukru a navíc se jedná o cukr hnědý. Sladkost cukroví dodávají fíky, které zárověň slouží jako dobrý zdroj vlákniny. Toto cukroví má nižší obsah tuku.

 

 

Nutriční hodnoty:

60 kusů 1 kus
Energie(kJ) 13872 231
Bílkoviny (g) 77.9 1.3
Tuky(g) 141.8 2.3
Sacharidy(g) 476.5 7.9

 

Suroviny:

60 kusů

Toto množství je na plech o velikosti 30×25 cm

Korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 75 g másla
  • 200 ml mléka
  • špetka soli

Náplň:

  • 300 g sušených fíků
  • 50 g másla
  • 50 g bebe sušenek extracereálních
  • 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
  • 2 vejce
  • špetka soli

 

Postup:

Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec vlijte mléko a pečlivě rozmíchejte. Nalijte těsto na plech a rozetřete do stejně vysoké vrstvy asi 1.5 cm. Pečte na 175 C po dobu asi 15 minut.

Náplň:

Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem a vejcem. Přidejte rum a najemno nadrcené nebo umleté sušenky. Fíky nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s ostatními přísadami. Náplň nechte 15 minut odpočinout.

Upečené těsto nechte vychladnout a pak na něj rozetřete fíkovou náplň. Pečte na 120 C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a pak nakrájejte (a přikryjte, aby neoschly).

 

Ořechové řezy
Orechove_rezy_zdravejsi_cukrovi

Jejich hlavní výhodou je zvýšený obsah vlákniny díky přítomnosti mletého lněného semínka. Dalším zdrojem vlákniny je pak špaldová mouka. Ke slazení je použit přírodní cukr, v nižším množství.

Nutriční hodnoty:

9o kousků 1 kousek
Energie(kJ) 25079 278
Bílkoviny (g) 116 1.3
Tuky(g) 408 4.5
Sacharidy(g) 467 5.2

 

Suroviny:

90 kusů

Toto množství je na plech o velikosti 40 x 35 cm

  • 220 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 200 g másla
  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g přírodního cukru
  • 50 g mletého lněného semínka
  • 1 prášek do pečiva
  • 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
  • 320 g rybízového džemu
  • 200 g čokolády na vaření

 

Ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (opravdu hodně). Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte mleté ořechy, lněné semínko, oba druhy mouky, rum, prášek do pečiva. Pořádně promíchejte. Na plech rozetřete asi 1/3 těsta a uhlaďte. Dejte na chvíli do mrazáku. Pak potřete povrch džemem a přidejte zbylé těsto. Rozetřete do hladka. Dejte péci na 160 C po dobu 30-40 minut (zkuste špejlí).
Nechte vychladnout.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a pořádně rozmíchejte. Nalijte na placku a nechte ztuhnout. Pak nakrájejte.

 

Facebook