O něco zdravější vánoční cukroví

Recepty

Zdravejsi_cukrovi

Chtěli byste letos o vánocích trochu odlehčit vaše vánoční cukoví? Jestliže nechcete péci nic složitého nebo péci jiné cukroví pro sebe a k tomu ještě ,,klasiku“, můžete se inspirovat těmito recepty.

Každý druh cukroví přináší vždy určitý zdravotní benefit a přitom zůstává bez újmy na výsledné chuti.

Je v něm snížené množství sacharidů, snížený glykemický index a naopak zvýšené množství vlákniny, proteinů, vitaminů a minerálních látek. Zásadně nejsou použity rostlinné tuky. Klasické máslo je totiž tím, co dělá cukroví opravdovým domácím cukrovím. Ani toto cukroví není úplně nutričně ideální (protože to ani není možné) a rozhodně po něm nezhubnete. Budete však vědět, že neoplývá přemírou tuku a cukru.

A hlavně !

Bude vám naprosto jasné, kolik energie a živin v sobě každý kousek skrývá. A také co by se stalo, kdybyste ho náhodou snědli celou ,,várku“.

 

Mrkvové rohlíčky

Mrkvove_rohlicky_cukrovi
Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0.5 g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.

 

Nutriční hodnoty:

4o rohlíčků 1 rohlíček
Energie(kJ) 7821 195
Bílkoviny (g) 35.8 0.9
Tuky(g) 121.4 3
Sacharidy(g) 160 4

 

Suroviny:

40 kusů

  • 100 g mrkve nastrouhané najemno
  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 g mandlové mouky (jemné umleté mandle)
  • 5 g citronové šťávy
  • ¼ lžičky skořice

Postup:

Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Dejte stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dejte hladkou mouku. Přidejte nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu. Vypracujte pevné těsto a nechte 1 hodinu v chladu. Pak vytvořte rohlíčky, které obalte ve zbylé mandlové mouce. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 C po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).

 

Mandlové rohlíčky

Mandlove_rohlicky_zdravejsi_cukrovi
Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.

 

 

Nutriční hodnoty:

20 rohlíčků 1 rohlíček
Energie(kJ) 7034 351
Bílkoviny (g) 30.7 1.5
Tuky(g) 114.2 5.7
Sacharidy(g) 135 6.7

 

Suroviny:

20 kusů

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g špaldové hladké mouky
  • 100 g másla
  • 65 g mandlové mouky
  • 25 cukru
  • 1 žloutek
  • ½ prášku do pečiva

Na obalení:

  • 10 g moučkového cukru
  • 5 g vanilkového cukru

Postup:

Na vál dejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na 1 hodinu do chladu. Pak nechte těsto trochu ohřát a vytvarujte rohlíčky. Dejte na plech vyložený papírem a pečte na 170 C po dobu 10-12 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Toto cukroví můžete upéci 2-3 týdny před vánoci, aby se rozleželo.

 

Fíkové řezy

Fikove_rezy_zdravejsi_cukrovi

Polovina množství mouky je tvořena špaldovou moukou. Těsto i náplň mají snížené množství cukru a navíc se jedná o cukr hnědý. Sladkost cukroví dodávají fíky, které zárověň slouží jako dobrý zdroj vlákniny. Toto cukroví má nižší obsah tuku.

 

 

Nutriční hodnoty:

60 kusů 1 kus
Energie(kJ) 13872 231
Bílkoviny (g) 77.9 1.3
Tuky(g) 141.8 2.3
Sacharidy(g) 476.5 7.9

 

Suroviny:

60 kusů

Toto množství je na plech o velikosti 30×25 cm

Korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 75 g másla
  • 200 ml mléka
  • špetka soli

Náplň:

  • 300 g sušených fíků
  • 50 g másla
  • 50 g bebe sušenek extracereálních
  • 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
  • 2 vejce
  • špetka soli

 

Postup:

Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec vlijte mléko a pečlivě rozmíchejte. Nalijte těsto na plech a rozetřete do stejně vysoké vrstvy asi 1.5 cm. Pečte na 175 C po dobu asi 15 minut.

Náplň:

Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem a vejcem. Přidejte rum a najemno nadrcené nebo umleté sušenky. Fíky nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s ostatními přísadami. Náplň nechte 15 minut odpočinout.

Upečené těsto nechte vychladnout a pak na něj rozetřete fíkovou náplň. Pečte na 120 C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a pak nakrájejte (a přikryjte, aby neoschly).

 

Ořechové řezy
Orechove_rezy_zdravejsi_cukrovi

Jejich hlavní výhodou je zvýšený obsah vlákniny díky přítomnosti mletého lněného semínka. Dalším zdrojem vlákniny je pak špaldová mouka. Ke slazení je použit přírodní cukr, v nižším množství.

Nutriční hodnoty:

9o kousků 1 kousek
Energie(kJ) 25079 278
Bílkoviny (g) 116 1.3
Tuky(g) 408 4.5
Sacharidy(g) 467 5.2

 

Suroviny:

90 kusů

Toto množství je na plech o velikosti 40 x 35 cm

  • 220 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 200 g másla
  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g přírodního cukru
  • 50 g mletého lněného semínka
  • 1 prášek do pečiva
  • 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
  • 320 g rybízového džemu
  • 200 g čokolády na vaření

 

Ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (opravdu hodně). Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte mleté ořechy, lněné semínko, oba druhy mouky, rum, prášek do pečiva. Pořádně promíchejte. Na plech rozetřete asi 1/3 těsta a uhlaďte. Dejte na chvíli do mrazáku. Pak potřete povrch džemem a přidejte zbylé těsto. Rozetřete do hladka. Dejte péci na 160 C po dobu 30-40 minut (zkuste špejlí).
Nechte vychladnout.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a pořádně rozmíchejte. Nalijte na placku a nechte ztuhnout. Pak nakrájejte.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Domácí proteinové tyčinky

Máte pocit, že jíte ke svačinám pořád to samé? Nebo chcete vyřešit přenosnou svačinu a kupované proteinové tyčinky vám nechutnají? Upečte si proteinové tyčinky domácí. Jsou to tedy spíše flapjacky, ale s významně vyšším obsahem bílkovin a bez přidaného cukru. Domácí tyčinky sice nikdy nemůžou mít tolik bílkovin a zároveň tak málo sacharidů jako ,,proteinovky“ […]

Jak bude fungovat poradna v dubnu 2020?

Vzhledem ke koronavirové epidemii bude v období do velikonočních svátků poradna ještě uzavřená. Déle ale čekat již není možné. Nutriční stav člověka do značné míry určuje jeho vnímavost k nákaze obávaným virem a obezita je bohužel závažným rizikovým faktorem ovlivňujícím průběh onemocnění. Konzultace tedy kromě snižování váhy budou ještě detailněji cílit na adekvátní příjem všech […]

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook