Glazované kapustičky – od nenáviděné zeleniny k neškodné závislosti

Recepty
Kapusticky_po_uvareni
Kapustičky po krátkém uvaření v osolené vodě (blanšírování).

V dětství jsem nenáviděla růžičkovou kapustu v polévce. Bývala zničená dlouhým varem, tedy hořká a bez chuti. Většina z vás ví přesně, o čem mluvím 🙂

Ale zavrhnout jakoukoli potravinu kvůli špatné zkušenosti s její nevhodnou úpravou? To by bylo hloupé, když dnes máme tolik možností. Zapomeňte na mrazící boxy. Koupit čerstvé kapustičky v půlkilovém balení jde většinou v jakémkoli supermarketu. A v zimním období jsou za cenu kolem 25 Kč.

 

V poslední době připravuji pořád dokola kapustičky metodou krátkého povaření v osolené vodě a následného glazování. Vyzkoušejte tento postup, získáte výbornou zeleninovou přílohu třeba ke kuřecímu nebo krůtímu masu a bramborové kaši.

Takto připravenou kapustu si můžete si dát k večeři s tím, že si přidáte třeba dvě vejce – vařená nebo jako volská oka nebo nějaký jiný zdroj bílkovin tak, aby se vám neopakoval pokud možno s obědem.

Večer ale už raději bez pečiva a přílohy.

 

Suroviny na 2 porce:

  • 500 g kapustiček (= 1 balení)
  • 10 g másla
  • 10 g citronové šťávy (= 2 lžičky)
  • 5 g cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 3 litry vody a 1 polévkovou lžíci soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.

V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, hned přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl. Rozmíchejte a zahřejte. Vhoďte kapustičky a mícháním obalte v ,,omáčce”. Rozdělte na talíře a posypte čerstvě mletým pepřem.

 

Kapusticky_glazovane
Hotové glazované kapustičky.

 

Navrch můžete sypnout trochu strouhaného parmezánu nebo gran moravia.

 

 Nutriční hodnoty 2 porce 1 porce
Energie(kJ) 1443 721
Bílkoviny (g) 26.1 13
Tuky(g) 11 5.5
Sacharidy(g) 43.7 21.8

Užitečné rady k nákupu a základním úpravám kapustiček najdete u pana Cuketky tady a podrobnosti k technice glazování různých druhů zeleniny tady.

 

 

Facebook