Glazované kapustičky – od nenáviděné zeleniny k neškodné závislosti

Recepty
Kapusticky_po_uvareni
Kapustičky po krátkém uvaření v osolené vodě (blanšírování).

V dětství jsem nenáviděla růžičkovou kapustu v polévce. Bývala zničená dlouhým varem, tedy hořká a bez chuti. Většina z vás ví přesně, o čem mluvím 🙂

Ale zavrhnout jakoukoli potravinu kvůli špatné zkušenosti s její nevhodnou úpravou? To by bylo hloupé, když dnes máme tolik možností. Zapomeňte na mrazící boxy. Koupit čerstvé kapustičky v půlkilovém balení jde většinou v jakémkoli supermarketu. A v zimním období jsou za cenu kolem 25 Kč.

 

V poslední době připravuji pořád dokola kapustičky metodou krátkého povaření v osolené vodě a následného glazování. Vyzkoušejte tento postup, získáte výbornou zeleninovou přílohu třeba ke kuřecímu nebo krůtímu masu a bramborové kaši.

Takto připravenou kapustu si můžete si dát k večeři s tím, že si přidáte třeba dvě vejce – vařená nebo jako volská oka nebo nějaký jiný zdroj bílkovin tak, aby se vám neopakoval pokud možno s obědem.

Večer ale už raději bez pečiva a přílohy.

 

Suroviny na 2 porce:

  • 500 g kapustiček (= 1 balení)
  • 10 g másla
  • 10 g citronové šťávy (= 2 lžičky)
  • 5 g cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 3 litry vody a 1 polévkovou lžíci soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.

V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, hned přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl. Rozmíchejte a zahřejte. Vhoďte kapustičky a mícháním obalte v ,,omáčce”. Rozdělte na talíře a posypte čerstvě mletým pepřem.

 

Kapusticky_glazovane
Hotové glazované kapustičky.

 

Navrch můžete sypnout trochu strouhaného parmezánu nebo gran moravia.

 

 Nutriční hodnoty 2 porce 1 porce
Energie(kJ) 1443 721
Bílkoviny (g) 26.1 13
Tuky(g) 11 5.5
Sacharidy(g) 43.7 21.8

Užitečné rady k nákupu a základním úpravám kapustiček najdete u pana Cuketky tady a podrobnosti k technice glazování různých druhů zeleniny tady.

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Otázka 330/365: Jak zabráním zranění při posilování ?

Zranění při posilování zabráníte hlavně rozumným přístupem. Před samotným silovým cvičením se nejdříve dobře zahřejte a rozcvičte. Lepší flexibilita a mobilita vám pomůže provádět cviky správně. Jestliže začínáte silově cvičit, nesnažte se hned trhat rekordy. Váhy zvyšujte postupně. Mezi silovým cvičení si nechte jeden nebo dva dny na regeneraci. Pokud byste cvičili dva dny za […]

Otázka 329/365: Co mám dělat, když na stres reaguji jídlem ?

Jestliže máte ve stresu tendence jíst víc, než potřebujete, nejste jediní. Jídlo uleví napjaté situaci nebo úzkostem, bohužel jen přechodně. Samozřejmě, i tohle je vám asi jasné. Problém je, jak v těchto situacích neopakovat stejný vzorec nevhodného chování. Jídlo pod vlivem stresu vede postupně k nadváze a mnoha civilizačním nemocem, jakými jsou hlavně vysoký krevní […]

Otázka 328/365: Kolik kozího sýra můžu sníst ?

Kozí sýry existují – stejně jako kravské – v mnoha variantách. Ty se mezi sebou liší obsahem sušiny a tedy i bílkovin a tuků. Od toho se pak odvíjí množství vhodné při hubnutí. Nejnižší energetickou hodnotu má sýr Kozí Lučina.  Vzhledem k tomu, že má ve 100 gramech 614 kJ a 12 g tuků, můžete […]

Otázka 327/365: Můžu si dávat při hubnutí olivy ?

Olivy patří mezi potraviny nebo spíše pochutiny s mnoha zdravotními přínosy. Obsahují polyfenolické antioxidanty a samozřejmě zdravé druhy tuků s převahou mononenasycených mastných kyselin. Což ale nemění nic na faktu, že i zdravý tuk konzumovaný v nadbytečném množství se ukládá do tukových zásob. A olivy mají ve 100 gramech 15 -30g tuku. Jejich energetická hodnota […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook