Glazované kapustičky – od nenáviděné zeleniny k neškodné závislosti

Recepty
Kapusticky_po_uvareni
Kapustičky po krátkém uvaření v osolené vodě (blanšírování).

V dětství jsem nenáviděla růžičkovou kapustu v polévce. Bývala zničená dlouhým varem, tedy hořká a bez chuti. Většina z vás ví přesně, o čem mluvím 🙂

Ale zavrhnout jakoukoli potravinu kvůli špatné zkušenosti s její nevhodnou úpravou? To by bylo hloupé, když dnes máme tolik možností. Zapomeňte na mrazící boxy. Koupit čerstvé kapustičky v půlkilovém balení jde většinou v jakémkoli supermarketu. A v zimním období jsou za cenu kolem 25 Kč.

 

V poslední době připravuji pořád dokola kapustičky metodou krátkého povaření v osolené vodě a následného glazování. Vyzkoušejte tento postup, získáte výbornou zeleninovou přílohu třeba ke kuřecímu nebo krůtímu masu a bramborové kaši.

Takto připravenou kapustu si můžete si dát k večeři s tím, že si přidáte třeba dvě vejce – vařená nebo jako volská oka nebo nějaký jiný zdroj bílkovin tak, aby se vám neopakoval pokud možno s obědem.

Večer ale už raději bez pečiva a přílohy.

 

Suroviny na 2 porce:

  • 500 g kapustiček (= 1 balení)
  • 10 g másla
  • 10 g citronové šťávy (= 2 lžičky)
  • 5 g cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 3 litry vody a 1 polévkovou lžíci soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.

V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, hned přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl. Rozmíchejte a zahřejte. Vhoďte kapustičky a mícháním obalte v ,,omáčce”. Rozdělte na talíře a posypte čerstvě mletým pepřem.

 

Kapusticky_glazovane
Hotové glazované kapustičky.

 

Navrch můžete sypnout trochu strouhaného parmezánu nebo gran moravia.

 

 Nutriční hodnoty 2 porce 1 porce
Energie(kJ) 1443 721
Bílkoviny (g) 26.1 13
Tuky(g) 11 5.5
Sacharidy(g) 43.7 21.8

Užitečné rady k nákupu a základním úpravám kapustiček najdete u pana Cuketky tady a podrobnosti k technice glazování různých druhů zeleniny tady.

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Domácí proteinové tyčinky

Máte pocit, že jíte ke svačinám pořád to samé? Nebo chcete vyřešit přenosnou svačinu a kupované proteinové tyčinky vám nechutnají? Upečte si proteinové tyčinky domácí. Jsou to tedy spíše flapjacky, ale s významně vyšším obsahem bílkovin a bez přidaného cukru. Domácí tyčinky sice nikdy nemůžou mít tolik bílkovin a zároveň tak málo sacharidů jako ,,proteinovky“ […]

Jak bude fungovat poradna v dubnu 2020?

Vzhledem ke koronavirové epidemii bude v období do velikonočních svátků poradna ještě uzavřená. Déle ale čekat již není možné. Nutriční stav člověka do značné míry určuje jeho vnímavost k nákaze obávaným virem a obezita je bohužel závažným rizikovým faktorem ovlivňujícím průběh onemocnění. Konzultace tedy kromě snižování váhy budou ještě detailněji cílit na adekvátní příjem všech […]

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook