Glazované kapustičky – od nenáviděné zeleniny k neškodné závislosti

Recepty
Kapusticky_po_uvareni
Kapustičky po krátkém uvaření v osolené vodě (blanšírování).

V dětství jsem nenáviděla růžičkovou kapustu v polévce. Bývala zničená dlouhým varem, tedy hořká a bez chuti. Většina z vás ví přesně, o čem mluvím 🙂

Ale zavrhnout jakoukoli potravinu kvůli špatné zkušenosti s její nevhodnou úpravou? To by bylo hloupé, když dnes máme tolik možností. Zapomeňte na mrazící boxy. Koupit čerstvé kapustičky v půlkilovém balení jde většinou v jakémkoli supermarketu. A v zimním období jsou za cenu kolem 25 Kč.

 

V poslední době připravuji pořád dokola kapustičky metodou krátkého povaření v osolené vodě a následného glazování. Vyzkoušejte tento postup, získáte výbornou zeleninovou přílohu třeba ke kuřecímu nebo krůtímu masu a bramborové kaši.

Takto připravenou kapustu si můžete si dát k večeři s tím, že si přidáte třeba dvě vejce – vařená nebo jako volská oka nebo nějaký jiný zdroj bílkovin tak, aby se vám neopakoval pokud možno s obědem.

Večer ale už raději bez pečiva a přílohy.

 

Suroviny na 2 porce:

  • 500 g kapustiček (= 1 balení)
  • 10 g másla
  • 10 g citronové šťávy (= 2 lžičky)
  • 5 g cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 3 litry vody a 1 polévkovou lžíci soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.

V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, hned přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl. Rozmíchejte a zahřejte. Vhoďte kapustičky a mícháním obalte v ,,omáčce”. Rozdělte na talíře a posypte čerstvě mletým pepřem.

 

Kapusticky_glazovane
Hotové glazované kapustičky.

 

Navrch můžete sypnout trochu strouhaného parmezánu nebo gran moravia.

 

 Nutriční hodnoty 2 porce 1 porce
Energie(kJ) 1443 721
Bílkoviny (g) 26.1 13
Tuky(g) 11 5.5
Sacharidy(g) 43.7 21.8

Užitečné rady k nákupu a základním úpravám kapustiček najdete u pana Cuketky tady a podrobnosti k technice glazování různých druhů zeleniny tady.

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jak si sestavit pitný režim, abyste nemuseli pít celý den jenom vodu ?

Klasická doporučení pitného režimu stojí na vodě. Ne, nechci význam tekutin zpochybňovat. Naopak, při hubnutí je jejich důležitost ještě vyšší. Úvodní provokativní věta měla jen přitáhnout vaši pozornost k faktu, že nemusíte pít celý den JEN A JEN VODU. Jak je to možné ? Vždyť se stále tvrdí, že voda, kterou pijeme nesmí mít ani […]

Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí – aktualizace 2024

Aktualizovaný e-book Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí vám přináší návrh kompletního stravování na sedm dní ze sezónních surovin. Novinkou je kapitola věnovaná grilování. Jak to udělat, aby se vaše zdravé hubnutí kvůli častému grilování nezastavilo. Kromě konkrétních doporučení k výběru surovin na gril a jejich množství v knize najdete 5 nových receptů na neokoukané zeleninové […]

Poradna pro zdravé hubnutí s MUDr. Václavou Kunovou

Poradna bude fungovat i nadále. Budou v ní pokračovat kolegové nutriční terapeuti, kterým chci předat metodiku rozumného hubnutí a všechny zkušenosti za ty roky načerpané. A to vše už od podzimu tohoto roku. Já budu samozřejmě dál: psát články na rozumnehubnuti.cz vydávat e-booky točit videa na youtube testovat potraviny na herohero.co a v přípravě je také […]

Nejlepší bílé jogurty při hubnutí

Jogurty jsou ve výživě důležité a jíme je kvůli bílkovinám, vápníku a živým bakteriálním kulturám. Při hubnutí bychom měli vybírat takové, které dodají výše uvedené, ale zároveň nebudou mít zbytečně vysokou energetickou hodnotu. Hluboko zakořeněný mýtus, že čím víc tuku, tím víc živin, vůbec neplatí. S jedinou výjimkou, kterou jsou vitaminy rozpustné v tucích. Pokud […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook