Studené saláty v lednu nikdo moc nevyhledává. Proto jsem vám připravila recept na ,,vymazlený“ salát z tepelně upravených kapustiček, v němž najdete jen pár lístků polníčku a proužků mrkve pro barvu, křupavost a objem na talíři. Základem jsou ale čerstvé růžičkové kapustičky uvařené al dente a potom ještě zkaramelizované v horkovzdušné fritéze, případně na pánvi.
Neděste se sladkých brusinek, medu ani tučných ořechů. Tento salát by vás totiž měl přenést od vánočního hodování k rozumnému vyváženému jídelníčku. V něm je potřeba co nejvíc upřednostňovat základní suroviny, ideálně takové, které se můžou pochlubit koncentrovanými výživovými benefity. Kapustičky oplývají vlákninou, vitaminy A, B, C a K, draslíkem a manganem. Mají výbornou sytivou schopnost mimo jiné i díky na zeleninu nezvykle vysokému obsahu bílkovin. Věděli jste, že když sníte 150 g kapustiček, máte hned 5 g bílkovin k dobru ?
Jestliže jste si přes vánoce dopřávali cukroví, saláty, uzeniny…. zkrátka položky, kterými se člověk přejí ani neví jak, vaše chutě se trošku pokroutily. Je to naprosto běžné, mají to všichni a není třeba se za to obviňovat. Když se ale vracíte zpátky na správnou cestu, měli byste si to ulehčit, ne ztížit. Proto není tenhle salát ,,brutálně zdravušácký“, ale zachovává stopu sladké i tučné chuti, byť ve zdravější verzi s minimálním množstvím nasycených mastných kyselin.
Suroviny na 1 porci
- 180 g čerstvých kapustiček (po odkrájení košťálů a odstranění zvadlých listů zbyde cca 150 g)
- hrst polníčku
- hrst nahrubo nastrouhané mrkve
- 50 g sýra feta
- 15 g lískových ořechů
- 15 g sušených brusinek
Zálivka
- 1 kávová lžička olivového oleje
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 kávové lžička medu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Na pánvi orestujte nasucho lískové ořechy. Zvýrazní se jejich chuť, budou křupavější a z některých se podaří sundat slupku.
V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 1,5 litru vody a 1/2 polévkové lžíce soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.
Mezitím nastrouhejte mrkev a připravte zálivku.
Na zálivku smíchejte med, sůl, pepř, olej a citronovou šťávu.
Kapustičky smíchejte s polovinou zálivky a dejte do horkovzdušné fritézy na 180 °C na 4-5 minut. Pokud nemáte fritézu, zkaramelizujte kapustičky na pánvi.
Na talíř rozložte kapustičky, polníček a přidejte mrkev. Poházejte nadrobenou fetou, brusinkami a ořechy. Polijte zbylou zálivkou.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1738 |
Bílkoviny(g) | 14 |
Tuky(g) | 27 |
Sacharidy(g) | 35 |
Vláknina(g) | 6,5 |
Čtěte také
Jak pracovat s růžičkovou kapustou, aby nebyla hořká ?
Glazované kapustičky – od nenáviděné zeleniny k neškodné závislosti
Poznámka
Inspirací pro tento salát mi byla návštěva restaurace Kulinarium ve městě Iphofen. Zkusila jsem reverzním inženýrstvím odvodit recept, ale poměry surovin přizůsobit zdravému hubnutí.
Jak ušetřit čas v kuchyni ?
Když už trávíte čas vařením, naplánujte si a uvařte z jedné základní suroviny víc jídel najednou.
Příklad najdete na herohero.co/mudrkunova