Salát kapusticky

Teplý salát z kapustiček s feta sýrem, ořechy a brusinkami

Recepty

Studené saláty v lednu nikdo moc nevyhledává. Proto jsem vám připravila recept na ,,vymazlený“ salát z tepelně upravených kapustiček, v němž najdete jen pár lístků polníčku a proužků mrkve pro barvu, křupavost a objem na talíři. Základem jsou ale čerstvé růžičkové kapustičky uvařené al dente a potom ještě zkaramelizované v horkovzdušné fritéze, případně na pánvi.

Neděste se sladkých brusinek, medu ani tučných ořechů. Tento salát by vás totiž měl přenést od vánočního hodování k rozumnému vyváženému jídelníčku. V něm je potřeba co nejvíc upřednostňovat základní suroviny, ideálně takové, které se můžou pochlubit koncentrovanými výživovými benefity. Kapustičky oplývají vlákninou, vitaminy A, B, C a K, draslíkem a manganem. Mají výbornou sytivou schopnost mimo jiné i díky na zeleninu nezvykle vysokému obsahu bílkovin. Věděli jste, že když sníte 150 g kapustiček, máte hned 5 g bílkovin k dobru ?

Jestliže jste si přes vánoce dopřávali cukroví, saláty, uzeniny…. zkrátka položky, kterými se člověk přejí ani neví jak, vaše chutě se trošku pokroutily. Je to naprosto běžné, mají to všichni a není třeba se za to obviňovat. Když se ale vracíte zpátky na správnou cestu, měli byste si to ulehčit, ne ztížit. Proto není tenhle salát ,,brutálně zdravušácký“, ale zachovává stopu sladké i tučné chuti, byť ve zdravější verzi s minimálním množstvím nasycených mastných kyselin.

 

Suroviny na 1 porci

  • 180 g čerstvých kapustiček (po odkrájení košťálů a odstranění zvadlých listů zbyde cca 150 g)
  • hrst polníčku
  • hrst nahrubo nastrouhané mrkve
  • 50 g sýra feta
  • 15 g lískových ořechů
  • 15 g sušených brusinek

Zálivka

  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 kávové lžička medu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Na pánvi orestujte nasucho lískové ořechy. Zvýrazní se jejich chuť, budou křupavější a z některých se podaří sundat slupku.

V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 1,5 litru vody a 1/2 polévkové lžíce soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.

Mezitím nastrouhejte mrkev a připravte zálivku.

Na zálivku smíchejte med, sůl, pepř, olej a citronovou šťávu.

Kapustičky smíchejte s polovinou zálivky a dejte do horkovzdušné fritézy na 180 °C na 4-5 minut. Pokud nemáte fritézu, zkaramelizujte kapustičky na pánvi.

Na talíř rozložte kapustičky, polníček a přidejte mrkev. Poházejte nadrobenou fetou, brusinkami a ořechy. Polijte zbylou zálivkou.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ) 1738
Bílkoviny(g) 14
Tuky(g) 27
Sacharidy(g) 35
Vláknina(g) 6,5

 

Čtěte také

Jak pracovat s růžičkovou kapustou, aby nebyla hořká ?

Glazované kapustičky – od nenáviděné zeleniny k neškodné závislosti

 

Poznámka

Inspirací pro tento salát mi byla návštěva restaurace Kulinarium ve městě Iphofen. Zkusila jsem reverzním inženýrstvím odvodit recept, ale poměry surovin přizůsobit zdravému hubnutí.

 

Jak ušetřit čas v kuchyni ?

Když už trávíte čas vařením, naplánujte si a uvařte z jedné základní suroviny víc jídel najednou.

Příklad najdete na herohero.co/mudrkunova

 

Facebook

Články, testy a recepty

Nejlepší bílé jogurty při hubnutí

Jogurty jsou ve výživě důležité a jíme je kvůli bílkovinám, vápníku a živým bakteriálním kulturám. Při hubnutí bychom měli vybírat takové, které dodají výše uvedené, ale zároveň nebudou mít zbytečně vysokou energetickou hodnotu. Hluboko zakořeněný mýtus, že čím víc tuku, tím víc živin, vůbec neplatí. S jedinou výjimkou, kterou jsou vitaminy rozpustné v tucích. Pokud […]

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí – aktualizace 2024

Aktualizovaný e-book Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí vám přináší návrh kompletního stravování na sedm dní ze sezónních surovin. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují vyšší množství bílkovin a díky strategickým kombinacím se sacharidy o nižším glykemickém indexu udržují vyrovnanou celodenní glykemickou křivku. Tím pádem byste po celý den neměli pociťovat hlad ani […]

Müsli v jídelníčku při hubnutí – jak se vyvarovat nejčastějších chyb ?

Na první pohled by se mohlo zdát, že největší chybou je špatný výběr müsli. Tedy že si někdo vybere výrobek hodně sladký, nebo zapékaný, a tím pádem vysoce kalorický. Je pravda, že rozdíly mezi nimi můžou být až 500 kJ na 100 gramů. Ale 100 g při hubnutí beztak sníst nemůžeme. Při hubnutí bychom si […]

Topinambury – pro hubnutí jako stvořené

Zvenku zrovna krásou neoplývají, ale byla by chyba nechat se odradit a nezkusit je. Topinambury, neboli jeruzalémské artyčoky vám můžou být při hubnutí k užitku z důvodů chuťových i nutričních. Proč jsou topinambury nutričně tak ceněné ? Největší výhodou je obsah prebiotické vlákniny inulinu. Ta ,,krmí“ ve střevě přátelsky působící bakterie, což posiluje zdravé zažívání, […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook