Rizika celerového detoxu

Štáva z řapíkatého celeru – detox nebo riziko?

Recenze

Na začátku letošního roku jste se mohli setkat s nadšenými články ,,odborníků na výživu“ adresovanými řapíkatému celeru. Respektive pítí šťávy z něj. Doporučovali celé balení na den, nalačno a bez jakýchkoli dalších přísad.

V průběhu zimy bychom mohli tento ,,detox“ označit pouze za neúčinný, nyní, před létem, kdy se pohybujeme více venku, se bohužel stává rizikovým. Proto bych před ním chtěla důrazně varovat.

Řapíkatý celer, který proženete odšťavňovačem, se zbaví vlákniny, nezbaví se ale látek nazývaných psoraleny. Ty zvyšují citlivost pokožky na UVA záření. Co to znamená v praxi? Urychlené stárnutí pokožky a tedy tvorba vrásek by byly ještě tím nejmenším, ruku v ruce s tím však jde bohužel zvýšené riziko rakoviny kůže. Psoraleny jsou takzvaně fototoxické a mutagenní, pokud dojde k expozici pokožky slunečním zářením nebo jiným zdrojem UVA záření. Pokud je celerová šťáva popíjena na lačno a v doporučovaném množství půl litru dlouhodobě, není to dávka zanedbatelná.

Podrobněji v článku (v AJ) zde

Proč vlastně tolik lidí propadá módě celerového detoxu?

Protože odšťavňování řapíků celeru je prezentováno jako : ,,Lék a odpověď na chronické potíže, mezi které patří zánětlivé procesy v organismu, zlepší trávení, čistí játra, obnovuje funkci centrálního nervového systému, z nějž odstraňuje neurotoxiny…..“ Takovéto nesmysly bohužel publikovala i média, které by měla mít seriózní přístup k informacím, například: článek tady

nebo tady.

Skutečnost je taková, že celer nemá žádné ,,superschopnosti“, kterými by vynikal nad jinými druhy zeleniny. Váš organismus nevyčistí ani nepřinese jakékoli jiné zlepšení zdravotního stavu, pokud nebude součástí zdravého vyváženého jídelníčku. Což znamená také to, že ho denně nesníte půl kila. Velkým přínosem řapíkatého celeru je vláknina, a je tedy naprosto kontraproduktivní se jí zbavovat odšťavňováním.

Podrobnější kritické zhodnocení celerového detoxu přinesl Institut moderní výživu v článku tady.

Navíc, vzhledem k hubnutí je vždy výhodnější chroupat celerové stonky než pít šťávu z nich. Nejenže jich nesníte tolik, aby se jejich přínos změnil ve výše uvedené riziko, ale navíc vám nebudou zvyšovat hladinu krevního cukru. A to je pro hubnutí zásadní.

Více o tom se dočtete v článku

Jsou smoothies dobrou nebo špatnou volbou při hubnutí?

 

 

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 1.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty nových a zdravě vypadajících potravin. Mnoho z nich ale nesplňuje kritéria daná při hubnutí. Postupně pro vás tedy budu vybírat takové, které dávají smysl, mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit a hubnutí zpříjemnit a usnadnit. Neznamená to, že je jíst musíte. Všechny také nebudou pro každého. Ale to už […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook