Rizika celerového detoxu

Štáva z řapíkatého celeru – detox nebo riziko?

Recenze

Na začátku letošního roku jste se mohli setkat s nadšenými články ,,odborníků na výživu“ adresovanými řapíkatému celeru. Respektive pítí šťávy z něj. Doporučovali celé balení na den, nalačno a bez jakýchkoli dalších přísad.

V průběhu zimy bychom mohli tento ,,detox“ označit pouze za neúčinný, nyní, před létem, kdy se pohybujeme více venku, se bohužel stává rizikovým. Proto bych před ním chtěla důrazně varovat.

Řapíkatý celer, který proženete odšťavňovačem, se zbaví vlákniny, nezbaví se ale látek nazývaných psoraleny. Ty zvyšují citlivost pokožky na UVA záření. Co to znamená v praxi? Urychlené stárnutí pokožky a tedy tvorba vrásek by byly ještě tím nejmenším, ruku v ruce s tím však jde bohužel zvýšené riziko rakoviny kůže. Psoraleny jsou takzvaně fototoxické a mutagenní, pokud dojde k expozici pokožky slunečním zářením nebo jiným zdrojem UVA záření. Pokud je celerová šťáva popíjena na lačno a v doporučovaném množství půl litru dlouhodobě, není to dávka zanedbatelná.

Podrobněji v článku (v AJ) zde

Proč vlastně tolik lidí propadá módě celerového detoxu?

Protože odšťavňování řapíků celeru je prezentováno jako : ,,Lék a odpověď na chronické potíže, mezi které patří zánětlivé procesy v organismu, zlepší trávení, čistí játra, obnovuje funkci centrálního nervového systému, z nějž odstraňuje neurotoxiny…..“ Takovéto nesmysly bohužel publikovala i média, které by měla mít seriózní přístup k informacím, například: článek tady

nebo tady.

Skutečnost je taková, že celer nemá žádné ,,superschopnosti“, kterými by vynikal nad jinými druhy zeleniny. Váš organismus nevyčistí ani nepřinese jakékoli jiné zlepšení zdravotního stavu, pokud nebude součástí zdravého vyváženého jídelníčku. Což znamená také to, že ho denně nesníte půl kila. Velkým přínosem řapíkatého celeru je vláknina, a je tedy naprosto kontraproduktivní se jí zbavovat odšťavňováním.

Podrobnější kritické zhodnocení celerového detoxu přinesl Institut moderní výživu v článku tady.

Navíc, vzhledem k hubnutí je vždy výhodnější chroupat celerové stonky než pít šťávu z nich. Nejenže jich nesníte tolik, aby se jejich přínos změnil ve výše uvedené riziko, ale navíc vám nebudou zvyšovat hladinu krevního cukru. A to je pro hubnutí zásadní.

Více o tom se dočtete v článku

Jsou smoothies dobrou nebo špatnou volbou při hubnutí?

 

 

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

Další aktualizace testu dne 31.7. přidaná zmrzlinová tyčinka Barebells. V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý […]

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook