Existují zdravější zmrzliny?

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 1.část Nanuky

Potraviny v testu

,,Kterou zmrzlinu si můžu dát?“

Klienti se často, obzvláště v létě dožadují odpovědi na to, která ze zmrzlin jim nenaruší hubnutí. A rozhodně nechtějí slyšet, že si mají dát do mrazáku rozmixovaný banán s tvarohem. Ne! Jsou venku, všichni kolem si zmrzlinu dopřávají a co oni tedy mají dělat?

Většinou jsem odpovídala stylem, že nejlepší bude tvarohový nanuk Míša. Jenomže pak mi do schránky přistál e-mail s názvem: ,,První zmrzlina, po které nepřiberete“! Jednalo se o raw zmrzlinu. To bylo nutné důkladně prověřit. Spolu s ní jsem se podívala detailněji na všechny nanuky, případně jednoporcové zmrzliny, které na spotřebitele dělají ,,zdravější“ dojem. A nakonec jsem je porovnala s klasickým nanukem Magnum, z něhož nálož energie, tuku a cukru přímo čiší.

Jak dopadla v testu zmíněná raw zmrzlina? A jak se umístil klasický Míša? Kolik bodů získal ve srovnání se zmrzlinami na bázi skyru nebo se sorbety pyšnícími se nízkou energetickou hodnotou? Je dobré si kupovat jogurtové zmrzliny nebo raději ovocnou dřeň? Je veganské Magnum lepší než klasické?

Přečtěte si výsledek testu

 

Co je potřeba vědět o zmrzlinách a hubnutí?

Neexistuje žádná zmrzlina, po které byste přibrali, stejně jako žádná, po které byste zhubli. Přiberete jedině tehdy, když váš průměrný denní energetický příjem bude vyšší než jeho výdej. A naopak.

Samozřejmě, jsou zmrzliny vhodnější a méně vhodné. Nálož cukru ve zmrzlině vám metabolicky nepomůže. Může se tak ve výsledku stát, že méně kalorická, ale hodně sladká zmrzlina v organismu napáchá více škody než méně sladká, ale tučnější. Po sladké vodové zmrzlině vám totiž zaručeně vyskočí hladina krevního cukru (hyperglykemie). Při následém poklesu (hypoglykemie) vám pak dá více práce se večer ovládnout a nesníst celý obsah ledničky.

Na druhou stranu zatím neexistuje zmrzlina, kterou byste mohli denně jíst třeba místo svačiny a úžasně hubnout. Mám na mysli jednoporcové zmrzliny. V případě větších balení ve vaničkách a velkých kelímcích už je situace lepší. Velká balení zmrzlin budou předmětem druhé části testu.

V zahraničí lze koupit nanuky s téměř ideálními nutričními hodnotami, u nás zatím dostupné nejsou. Jedná se například o značku Lohilo, která vyrábí jak větší balení, tak zmrzliny jednoporcové. Jedná se o zmrzliny s relativně nízkou energetickou hodnotou, vysokým obsahem bílkovin na úrovni blížící se tvarohu, nízkým množstvím tuku a téměř nebo úplně bez přidaného cukru (a s použitím kvalitních sladidel, například erythritolu).

 

Tento test se zabývá zmrzlinami, které se ,,tváří“ zdravěji než klasické a cílem je ověřit, do jaké míry může být obal výrobku pravdivý nebo naopak matoucí. Test posuzuje vhodnost zmrzlin při hubnutí.

 

Výsledné pořadí nanuků a dalších jednotlivě balených zmrzlin z hlediska vhodnosti při hubnutí:

Více najdete v odstavci Podrobnosti k jednotlivým výrobkům

 

1.místo – 55 bodů

Míša nanuk tvarohový

Skyr natural nebo lesní směs

 

2.místo – 40 bodů

Calippo

 

3. místo  – 35 bodů

Solero vegan

Fresca jahoda 100 % natural

Mrož na dřeň

 

4. místo  – 30 bodů

Hollandia v bílé čokoládě

Jahodová dřeň Mrož

 

5. místo  – 10 bodů

Nanuk Raw vanilka

 

6. místo  – 5 bodů

Zorba s jogurtem

Magnum vegan

 

Pro srovnání:

Magnum classic – 5 bodů

 

 

Kritéria hodnocení:

Všechny vzorky byly hodnoceny na základě údajů, který výrobce uvádí na obalu. Hodnocení nutričních hodnot vychází z údajů na 100 g výrobku. Při bodovém hodnocení jsem zohlednila energetickou hodnotu na 100 g, ale také velikost balení, protože v případě nanuku sníme vždy celou porci najednou. Zmrzliny, u nichž energetická hodnota 1 balení nepřekročila 600 kJ, tak dostaly více bodů.

Výrobky se liší obsahem bílkovin, tuků a jednoduchých cukrů (zajímá nás, kolik tvoří cukry z celkového množství sacharidů). Více bodů dostaly zmrzliny s vyšším obsahem bílkovin, nižším množstvím tuku a cukru. Jednotlivá kritéria však nemají stejnou váhu, protože zmrzlina s vyšším obsahem bílkovin je vhodnější než jiná, která je pouze sladká, byť by měla tuků a celkové energie málo.

Bodové hodnocení:

Energie (kJ/100g):

  • nižší než 1200 – 20 bodů
  • vyšší než 1200  – 0 bodů

Energie (kJ/1 balení):

  • nižší než 600  – 5 bodů
  • vyšší než 600  – 0 bodů

Bílkoviny (g/100g):

  • méně než 7  – 0 bodů
  • více než 7  – 20 bodů

Tuky (g/100g):

  • méně než 5  – 5 bodů
  • více než 5  – 0 bodů

Cukry (g/100 g):

  • méně než 22  – 10 bodů
  • 22-29,9  – 5 bodů
  • nad 30 – 0 bodů

 

Podrobnosti k jednotlivým výrobkům:

1. místo

Míša nanuk tvarohový – 55 bodů

Míša nanuk tvarohový

Složení:

Tvaroh (53 %), Kakaová poleva (18 %) [kokosový olej, cukr, kakao se sníženým obsahem tuku (14 %), sušená syrovátka, emulgátor (sójový lecitin), aroma], Cukr, Smetana, Sušené odtučněné mléko, Emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), Stabilizátory (alginan sodný, karagenan, karubin, guma guar).

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 47 g Počet bodů
Energie(kJ) 1100 520 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 7 3.5 20
Tuky(g) 16 8 0
Z toho nasycené(g) 12 6
Sacharidy(g) 24 11
Z toho cukry(g) 21 10 10
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.03 0.014

Celkem bodů

55

 

Hodnocení:

Umístil se na prvním místě, ale ideální zmrzlina to není. Pořád se jedná o kompromis. Cukr sice obsahuje, ale metabolicky se tento nanuk chová lépe než ovocné zmrzliny díky přítomnosti bílkovin z tvarohu. Ten je ve složení na prvním místě (tvoří 53 % hmotnosti výrobku). Pokud si Míšu dopřejete občas a plánovaně se započítáním do celodenního příjmu energie, nic se nestane.

1. místo

Skyr nanuk lesní směs a natur  – 55 bodů

Nanuky skyr

Složení varianty lesní plody:

Skyr – zakysaný mléčný výrobek (43 %) (odstředěné mléko, mlékárenské kultury), Kakaová poleva (16,9 %) [neztužený kokosový tuk, cukr, plně ztužený kokosový tuk, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (11,5 %), emulgátor (sójový lecitin), vanilkový extrakt], Pyré z lesního ovoce (9 %) [ostružina (6,4 %), malina (1,8 %), borůvka (0,8 %)], Cukr, Voda, Smetana, Glukózový sirup, Sušené mléko odtučněné, Sušená syrovátka, Emulgátor (E471), Stabilizátory (E410, E412), Aroma.

Varianta natur má velmi podobné složení, nutriční hodnoty a stejné bodové hodnocení jako lesní směs.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 43 g Počet bodů
Energie(kJ) 995 435 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 7 3,1 20
Tuky(g) 13 5,5 0
Z toho nasycené(g) 11 4,9
Sacharidy(g) 24 11
Z toho cukry(g) 20 8.6 10
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.06 0.03

Celkem bodů

55

 

Hodnocení:

Skyr je hitem redukčních diet a proto zaujme na první pohled. Ale skyr a skyr nanuk není úplně totéž. Přesto se umístil, stejně jako Míša na prvním místě. Pořád se jedná o kompromis. Cukr sice obsahuje, ale metabolicky se tento nanuk chová lépe než ovocné zmrzliny díky přítomnosti bílkovin ze skyru.

Pokud si nanuk na bázi skyru dopřejete občas a plánovaně se započítáním do celodenního příjmu energie, nic se nestane.

 

 

V obchodech najdete ještě další podobné výrobky. Například mražený tvarohový krém Mýval se skoro stejnou energetickou hodnotou už má tvarohu jen 40 % a tím pádem bílkovin jen 4,8 g na 100 g. Mrož jahodový s tvarohem dokonce jen 1,9 g bílkovin na 100 g.

Mrož a Mýval zmrzliny

2.  místo

Calippo – 40 bodů

Zmrzlina Calippo

Složení:

Voda, Jahodová šťáva z koncentrátu (15%), Cukr, Glukózový sirup, Fruktózový sirup, Regulátor kyselosti (kyselina citronová), Stabilizátory (karubin, guma tara), Bezinková šťáva z koncentrátu, Aroma.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 105 g Počet bodů
Energie(kJ) 370 390 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) pod 0,5 pod 0,5 0
Tuky(g) pod 0,5 pod 0,5 5
Z toho nasycené(g) pod 0,5 pod 0,5
Sacharidy(g) 21 22
Z toho cukry(g) 17 18 10
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) pod 0,013 pod 0,013

Celkem bodů

40

 

Hodnocení:

Ovocné zmrzliny jsou poměrně záludné. Jejich energetická hodnota sama o sobě není vysoká, neobsahují žádný tuk a mnoho lidí má pocit, že si dopřává nízkoenergetickou pochoutku. Organismus si to ale bohužel nemyslí, protože po konzumaci těchto druhů zmrzlin dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi, následně vyplavený inzulín způsobí hypoglykemii a za 2 nebo 3 hodiny po zmrzlině dostane člověk ukrutný hlad. Tento efekt není tak markantní u zdravých a štíhlých lidí nebo u dětí, naopak u obézních s permanentně zvýšenou hladinou inzulínu je téměř pravidlem. Zde tedy není na škodu samotná zmrzlina, ale velké množství jídla, které pravděpodobně člověk sní v následné fázi.

Nicméně Calippo je nejméně sladkou zmrzlinou v celém testu.

3. místo

Solero bio – 35 bodů

Zmrzlina Solero

Složení:

Voda, cukr, citronová šťáva z koncentrátu (15 %), hroznová šťáva z koncentrátu, stabilizátory (karubin, pektiny), citronová dřeň (0,5 %), citronová dužnina, přírodní aromata, koncentrovaná mrkvová šťáva.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 55 g Počet bodů
Energie(kJ) 432 237 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) pod 0,5 pod 0,5 0
Tuky(g) pod 0,5 pod 0,5 5
Z toho nasycené(g) pod 0,5 pod 0,5
Sacharidy(g) 24 13
Z toho cukry(g) 24 13 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.02 0.01

Celkem bodů

35

 

Hodnocení:

Obal této zmrzliny se chlubí nízkou energetickou hodnotou. 57 kcal představuje 237 kJ, což skutečně není mnoho, ale je potřeba vzít v úvahu, že veškerou energetickou hodnotu Solera tvoří sacharidy, respektive cukr. Z hlediska hubnutí platí totéž, co je uvedeno u zmrzliny Calippo.

3. místo

Fresca jahoda 100 % natural – 35 bodů

Nanuk 100 procent natural

Složení:

Jahoda min.67%, třtinový cukr bio, voda, hroznový cukr.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 68 g Počet bodů
Energie(kJ) 427 290 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 0,5 0,15 0
Tuky(g) 0,3 0,2 5
Z toho nasycené(g) 0 0
Sacharidy(g) 23 15,6
Z toho cukry(g) 23 15,6 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0 0

Celkem bodů

35

 

Hodnocení:

Energetická hodnota této zmrzliny je, stejně jako v případě předchozích dvou ovocných zmrzlin, tvořená jen cukrem. Z hlediska hubnutí platí totéž, co je uvedeno u zmrzliny Calippo. Výhodou tohoto nanuka, prodávaného ve zdravých výživách a některých e-shopech, je takzvaný ,,clean label“, tedy nízký počet ingrediencí ve výrobku. Výrobek by tedy mohl být vhodný spíše pro děti.

3. místo

Mrož na dřeň – 35 bodů

Mrož nanuk na dřeň

Složení:

Jahodový krém 65 % (jahody 60 %, cukr, voda, regulátor kyselosti: kyselina citronová), jahodový krém s tvarohem 35 % (jahody 50 %, cukr, smetana, tvaroh 10 %, stabilizátory: karubin, guma guar, karboxymethylcelulosa).

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 55 g Počet bodů
Energie(kJ) 491 270 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 0,9 0,49 0
Tuky(g) 0,6 0,3 5
Z toho nasycené(g) 0,4 0,2
Sacharidy(g) 27 14,8
Z toho cukry(g) 24 13,2 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0,03 0.015

Celkem bodů

35

 

Hodnocení:

Přestože by nápis na obalu ,,jahoda a tvaroh v jahodové dřeni“ sváděl k domnění, že bude mít více bílkovin, skutečnost je jiná. Necelý půlgram bílkovin v jednom balení situaci neřeší. Nutričně se tedy řadí po bok ovocných zmrzlin. Z hlediska hubnutí platí totéž, co je uvedeno u zmrzliny Calippo.

4. místo  – 30 bodů

Hollandia v bílé čokoládě

Hollandia nanuk

Složení:

Jogurt 52 % [plnotučné mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus (10^6/g)], bílá čokoláda 25 % [kakaové máslo, cukr, sušené plnotučné mléko, bezvodý mléčný tuk, emulgátor (sójový lecitin), přírodní vanilkové aroma], smetana, cukr, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (guarová guma, karubin).

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 44 g Počet bodů
Energie(kJ) 1193 525 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 3,6 1,6 0
Tuky(g) 20 9 0
Z toho nasycené(g) 12 5,5
Sacharidy(g) 23 10
Z toho cukry(g) 23 10 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.11 0.05

Celkem bodů

30

 

Hodnocení:

Na první pohled by se mohla jogurtová zmrzlina zdát jako ideální. Ale bohužel, přestože jogurt tvoří 52 % , obsah bílkovin ve výsledku tolik nezvedne. Nicméně přínosem jsou určitě probiotické kultury v ní obsažené. Pokud si nanuk na bázi jogurtu dopřejete občas a plánovaně se započítáním do celodenního příjmu energie, nic se nestane.

 

 

4. místo  – 30 bodů

Jahodová dřeň Mrož

Jahodová dřeň v kelímku se lžičkou

Složení:

Jahody min. 55%, Cukr, Voda, Stabilizátor: guma guar, karboxymethylcelulóza, dextróza, Regulátor kyselosti: kyselina citronová.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 90 g Počet bodů
Energie(kJ) 567 510 20+5 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 0,4 3,36 0
Tuky(g) 0,8 0,7 5
Z toho nasycené(g) 0,2 0,19
Sacharidy(g) 30,8 27,7
Z toho cukry(g) 30,1 27 0
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.03 0.03

Celkem bodů

30

 

Hodnocení:

Možná byste si řekli, co může být v létě lepšího než stará známá jahodová dřeň? Bohužel se jedná o nejsladší ze všech vzorků a 30 g cukru na 100 g je opravdu hodně. Z hlediska hubnutí platí totéž, co je uvedeno u zmrzliny Calippo.

 

5. místo  – 10 bodů

Nanuk Raw vanilka

 

Raw nanuk

Složení:

Kešu mléko (filtrovaná voda, kešu ořechy, irský mech), datle 25%, vanilka 0,5%, citrónová šťáva, kakao criollo (kakao criollo, kakaové máslo, kokosový olej, mandle, kokosový cukr 3,9%, baobab, maca kořen, vanilka)

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 65 g Počet bodů
Energie(kJ) 1294 841 0+0 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 2,9 1,9 0
Tuky(g) 20 13 0
Z toho nasycené(g) 18 11,7
Sacharidy(g) 29,3 19
Z toho cukry(g) 18 11,7 10
Vláknina(g) 1,1 0,7
Sůl (g) pod 0,1 pod 0,1

Celkem bodů

10

 

Hodnocení:

Nanuk, po kterém údajně nepřiberete se prodává ve zdravých výživách za cenu 60 Kč za kus. V hodnocení se neumístil zrovna dobře. Vysoká energetická hodnota, vysoké množství tuků a naopak málo z něj činí špatnou položku do hubnoucího jídelníčku. Pozitivní je snad jen vláknina z ořechů a datlí, ale v množství, jež za vysokou energii nestojí Jediné body dostává za nižší obsah cukru.

6. místo  – 5 bodů

Zorba s jogurtem

Nanuk jogurtový Zorba

Složení:

Mražený krém s rostlinným tukem se smetanovým jogurtem 61.6 % (odstředěné mléko obnovené, cukr 10 %), smetanový jogurt 10 %, kokosový olej, glukózový sirup, laktóza, mléčné bílkoviny, sušené odstředěné mléko, emulgátor E471 – Mono- a diglyceridy mastných kyselin, stabilizátory E410 – karubin, E412 – guma guar, aroma, regulátor kyselosti, E330 – Kyselina citronová, jogurtová poleva.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 69 g Počet bodů
Energie(kJ) 1366 943 0+0 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 3,4 2,4 0
Tuky(g) 21,2 14,6 0
Z toho nasycené(g) 15,7 10,8
Sacharidy(g) 30,5 21,1
Z toho cukry(g) 27,5 19 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.14 0,09

Celkem bodů

5

 

Hodnocení:

Zmrzlina s jogurtem, jogurtová poleva místo čokoládové, to všechno by mohlo navozovat dojem zdravější volby než u některé z klasických zmrzlin. Avšak po prozkoumání nutričních hodnot je jasné, že se jedná o jeden z nejtučnějších, nejsladších a tím pádem i nejkaloričtějších vzorků tohoto testu. Raději se jí vyhněte.

 

6. místo  – 5 bodů

Magnum vegan

Magnum vegan

Složení:

Voda, Cukr, Kakaové máslo, Kakaová hmota, Glukózový sirup, Kokosový olej, Mandle, Glukózo-fruktózový sirup, Hrachový protein, Aromata, Emulgátory (slunečnicový lecitin, E471), Kousky vanilkových lusků, Stabilizátory (E412, E410, E407), Jedlá sůl, Barvivo (E160a), Čokoládová poleva vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky.

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 72 g Počet bodů
Energie(kJ) 1444 1040 0+0 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 2,7 1,9 0
Tuky(g) 22 16 0
Z toho nasycené(g) 14 10
Sacharidy(g) 32 23
Z toho cukry(g) 26 19 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.1 0.07

Celkem bodů

5

 

Hodnocení:

Zní vám ,,veganská zmrzlina“ jako synonymum zdravější sladkosti? Pak se prosím podívejte na její nutriční hodnoty. Tato zmrzlina má nejvyšší energetickou hodnotu na 100 g, dokonce vyšší než klasické Magnum. Raději se jí vyhněte.

Pro srovnání

Klasické Magnum

Klasické magnum

Složení:

Obnovené odtučněné mléko, cukr, kakaové máslo, zahuštěná syrovátka, kokosový olej, kakaová hmota, glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, sušené plnotučné mléko, máselný tuk, emulgátory (E471, sójový lecitin, E476), stabilizátory (E410, E412, E407), kousky vanilkových lusků, aromata, barvivo (E160a).

Nutriční hodnoty a bodové hodnocení:

100 g 1 balení – 86 g Počet bodů
Energie(kJ) 1261 1084 0+0 (za 100 g + za 1 balení)
Bílkoviny (g) 3,6 3,1 0
Tuky(g) 19 16 0
Z toho nasycené(g) 14 12
Sacharidy(g) 29 25
Z toho cukry(g) 27 23 5
Vláknina(g) neuvádí neuvádí
Sůl (g) 0.13 0.11

Celkem bodů

5

 

Hodnocení:

Tento vzorek by se zdál nejkaloričtějsí, ale není, jeho veganský sourozenec jej překonal o celých 83 kJ/100g. Klasické Magnum ale nenechá nikoho na pochybách, že přijal velké množství kilojoulů. Pokud se dotyčný řadí mezi pokročilé bojovníky s váhou, pravděpodobně uvědoměle i neuvědoměle (pocit sytosti po snědení zmrzliny) sníží energetickou hodnotu dalšího jídla během dne. Přesto je však lépe si zmrzliny tohoto typu dávat jen zcela výjimečně.

 

Kdy a jak jíst zmrzliny aneb Míša jako svačina nestačí

I když si vyberete správný typ zmrzliny, tedy tvarohového Míšu nebo Skyr nanuk, ještě nemáte úplně vyhráno. Kdybyste jimi chtěli nahradit dopolední nebo odpolední svačinu, můžete pak stejně v době hlavního jídla dostat velký hlad. Důvodem je nedostatečné množství bílkovin v nich. Přestože jich mají více než jiné zmrzliny, není to tolik, jako když vypijete velkou sklenici kefíru, sníte mističku tvarohu nebo cottage, kousek sýra nebo hrst ořechů.

Pokud si tedy venku chcete dát zmrzlinu, klidně hodinu předtím nebo potom ještě snězte nějakou potravinu bohatou na bílkoviny. Třeba o 50 % méně než si běžně dáváte.

Kdybyste si chtěli dát zmrzlinu ovocnou, dejte si ji raději hned po obědě nebo po svačině s vysokým množstvím bílkovin. Jen tak vám nerozhodí glykemickou křivku. A ten den si raději nedávejte už žádné ovoce.

 

Závěr

Ideální zmrzlina ve formě nanuku nebo jednoporcové zmrzliny, kterou byste si mohli koupit venku, zatím u nás neexistuje. Označení bio, veganská, raw, tvarohová, jogurtová ani 100 % naturální, samo o sobě nic neznamená. Při hubnutí tedy zůstává jednou z výhodnějších možností zmrzlina Míša nebo nanuk na bázi Skyru.

 

Poznámka:

Pokud v testu nenajdete vaši oblíbenou zmrzlinu, můžete si ji obodovat podle kritérií v úvodu testu.

Tento test je nezávislý, stejně jako všechny ostatní články na tomto webu.

Deklaruji nulový konflikt zájmů.

Facebook

Články, testy a recepty

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 1.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty nových a zdravě vypadajících potravin. Mnoho z nich ale nesplňuje kritéria daná při hubnutí. Postupně pro vás tedy budu vybírat takové, které dávají smysl, mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit a hubnutí zpříjemnit a usnadnit. Neznamená to, že je jíst musíte. Všechny také nebudou pro každého. Ale to už […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook