Skyr

Suroviny
Skyr
Foto:Dreamstime

Při hubnutí, kdy je nutno omezit příjem energie, hraje roli správný výběr surovin.

Každá z potravin, kterou zařadíte do jídelníčku by měla mít co nejvíce výživových benefitů, aby nám žádná z důležitých živin nechyběla.

Tato kritéria jednoznačně splňuje skyr.

Skyr je islandský vysokoproteinový nízkotučný mléčný výrobek, který tvoří jednu ze základních potravin obyvatel Islandu. Je podobný některým druhům řeckých jogurtů, ale s hustší texturou. Vyrábí se z odstředěného mléka, tedy z mléka, z něhož byla odstraněna smetana. Mléko se zahřívá a přidávají se do něj živé kultury zdraví prospěšných bakterií. Jakmile jej svojí činností zahustí, odstraní se tekutina. Tím se skyr zbaví přebytečné syrovátky.

Lze si to představit tak, jako když si dáte jogurt na sítko vyložené gázou a necháte ho několik hodin v lednici vykapat. Výsledkem je jemný, ale hustý mléčný výrobek.
Výroba skyru vyžaduje troj až čtyřnásobné množství mléka než produkce klasického jogurtu.

 

Jedním z největších výhod skyru je jeho vysoký obsah proteinů (bílkovin).

SKYR byste měli mít vždy při ruce pro případy, kdy potřebujete nutričně vybalancovat jídelníček. Jestliže víte, že jste v daný den dali bílkovinám jen málo prostoru, stačí při následujícím jídle zařadit SKYR. Stejně tak, jako kdybyste to – třeba v rámci oběda – přehnali s tuky a potřebovali udržet celodenní tukovou bilanci ve zdravém rozmezí. Odpolední svačina nebo večeře na bázi SKYRu ,,škody” napraví.

Z nutričního hlediska je lepší jíst SKYR přírodní.

Ten se nejvíce hodí ke zvýšení obsahu bílkovin do snídaňových obilných kaší, lívanců, palačinek nebo koláčů. Může zlepšit výživové hodnoty ovocných smoothies, tiramisu nebo parfait. Méně známé, ale nedocenitelné je jeho využití při přípravě bylinkových dipů k čerstvé zelenině, přimíchání do bramborové kaše, omelet, ale také při pečení chleba.

Jestliže má SKYR tvořit samostatnou svačinu, je dobré ho zkombinovat s čerstvým ovocem, které je zdrojem vitaminu C a celé řady antioxidačně působících flavonoidů. Ideální jsou k tomu borůvky, maliny, jahody, třeba ve směsi s banánem. Jestliže takovou svačinu dále obohatíte ještě o několik kusů mandlí nebo jiných oblíbených ořechů, zvýšíte její sytivost, obsah zdravých nenasycených mastných kyselin a nedostatkového vitaminu E.

Skyr může být součástí rychlé snídaně, zdravého dezertu, sladké nebo slané svačiny mezi hlavními jídly. Ale může také zvýšit nutriční kvalitu některých hlavních jídel.

Skyr má nízkou energetickou hodnotu (259 kJ/100 g), protože neobsahuje žádný tuk. V každých 100 g ale najdete celých 12 g vysoce kvalitních bílkovin.

To znamená, že bílkoviny tvoří 78 % energetické hodnoty Skyru (natural)

Vápník:

Skyr obsahuje 115 mg vápníku/100g

1 kelímek (140g) = 16 % doporučené denní dávky vápníku (DDD je 1000 mg)

 Nutriční hodnoty přírodního skyru :

Nutriční hodnoty přírodního skyru 100 g
Energie(kJ) 259
Bílkoviny(g) 12
Tuky(g) 0.1
Sacharidy(g) 3

 

Recept:

Skyramisu s letním ovocem

Facebook

Články, testy a recepty

Otázka 28/365: Co mám dělat, když nemám čas na přípravu jídla?

S časem bojuje skoro každý a příprava jídla na další den se někdy může zdát úplně nereálná. Přesto je několik možností, jak si s tím poradit. Na začátku je dobré si uvědomit fakt, že když si připravíte jídlo s sebou do práce, budete mít lepší přehled o tom, co a kolik jste snědli a budete […]

Otázka 27/365: Kolik tekutin mám vypít za den?

Záleží na vaší hmotnosti, okolní teplotě a pohybové aktivitě. Měli byste se snažit denně vypít 30 – 35 ml vody na kilo tělesné váhy, v létě raději 45 ml. To znamená orientačně, že by například žena o hmotnosti 70 kg neměla vypít méně než 2 litry vody za den, pětapadesátikilová se nemusí nutit do 3 […]

Otázka 26/365: Můžu pít při hubnutí kávu?

Ano, pokud vám káva chutná, nejenže hubnutí nebrání, ale naopak pomáhá. Pití kávy může být při rozumné redukci váhy dalším pomocníkem, který mírně zlepší efekt celého režimu. Kofein zvýší termogenezi organismu, tedy tvorbu energie formou tepla a dále také krátkodobě zvyšuje oxidaci tuků. Pokud vytvoříte energetický deficit, může pak kofein zrychlit metabolismus o 3-11%. Káva […]

Otázka 25/365: Podle čeho si mám vybrat proteinovou tyčinku?

Výrobců proteinových tyčinek existuje nepřeberné množství a trh začíná být nepřehledný. Na druhou stranu ale přibývá tyčinek s vhodným poměrem bílkovin vůči sacharidům a s naprosto minimálním obsahem cukru. Tyčinka by měla obsahovat vyšší množství kvalitních bílkovin (proteinů), to znamená aspoň 30 g/100 g.Existují tyčinky s 50 nebo dokonce 60 g bílkovin, některé z nich […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook