Jahodová zmrzlina – skoro samé bílkoviny a žádný přidaný cukr

Recepty

Jahodova_zmrzlina_bezcukru

Recept na jahodovou jogurtovo-tvarohovou zmrzlinu je určen těm, kterým připadají všechny prodávané zmrzliny otravně sladké. Ale hlavně těm, kteří si chtějí zmrzliny dát více než jeden malý kopeček aniž by se tím hubnutí zastavovalo. Naopak. Tahle totiž může vzhledem ke svým nutričním hodnotám fungovat jako úplně regulérní svačina. Jedna porce má jen 530 kJ, zato 12 g bílkovin a skoro 10 g vlákniny!

Suroviny na 4 porce:

  • 280 g čerstvých jahod
  • 20 ml citrónové šťávy (= 2 polévkové lžíce)
  • 55 g  čekankového sirupu
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g polotučného jogurtu (třeba Hollandie)
  • vanilkový extrakt (nemusí být)

 Postup:

Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte citrónovou šťávu a čekankový sirup. Dejte na půl hodiny do lednice vychladit. Vyšlehejte ručním šlehačem nebo v robotu tvaroh s jogurtem a vanilkovým extraktem. Přidejte jahodovou směs a ještě lehce vyšlehejte. Vše přelijte do zmrzlinového strojku. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte směs do tvořítek na nanuky a nechte zmrznout.

 

Nutriční hodnoty:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 2120 530
Bílkoviny (g) 48.7 12.1
Tuky(g) 13 3.25
Sacharidy(g) 46 11.5
Vláknina(g) 39.2 9.8

 

1 porce zmrzliny je vhodná jako dopolední nebo odpolední svačina.

Co je čekankový sirup?

Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Sirup je lehce doslazen sukralózou.

Nutriční hodnoty čekankového sirupu :

100 g
Energie(kJ) 650
Bílkoviny(g) 0
Tuky(g) 0
Sacharidy(g) 4.7
Vláknina(g) 71.3
Glykemický index nižší než 5

 

Inulin ve zmrzlině nahrazuje cukr a částečně i tuk. Zvyšuje viskozitu hmoty a tím dodává zmrzlině krémovitou konzistenci, kterou vnímáme v ústech jako příjemnou.

Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.
Jestliže k prebiotiku přidáme ještě probiotikum (jogurt, kefír,acidofilní mléko,skyr), získáváme potravinu nebo produkt synbiotický. Tedy zdravý na druhou 🙂

Má čekankový sirup nějaká úskalí?

  1. Je docela drahý
  2.  Stoprocentně přírodně orientovaným lidem bude vadit přítomnost sukralózy
  3. Nesmí se to přehánět s množstvím. Denní dávka sirupu by neměla být vyšší než 20g.
    U lidí, kteří mají zažívací potíže po potravinách, jež jsou zdrojem inulinu (pórek, cibule, topinambury, artyčok, plantainy) nebo těm, kteří dodržují lowFODMAP stravu se konzumace čekankového sirupu nedoporučuje.

 

Podrobnosti k čekankovému sirupu a seznam prodejních míst najdete tady:

 

Prohlašuji, že obsah článku není sponzorovaný výrobcem ani žádným z prodejců čekankového sirupu.

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook