Jahodová zmrzlina – skoro samé bílkoviny a žádný přidaný cukr

Recepty

Jahodova_zmrzlina_bezcukru

Recept na jahodovou jogurtovo-tvarohovou zmrzlinu je určen těm, kterým připadají všechny prodávané zmrzliny otravně sladké. Ale hlavně těm, kteří si chtějí zmrzliny dát více než jeden malý kopeček aniž by se tím hubnutí zastavovalo. Naopak. Tahle totiž může vzhledem ke svým nutričním hodnotám fungovat jako úplně regulérní svačina. Jedna porce má jen 530 kJ, zato 12 g bílkovin a skoro 10 g vlákniny!

Suroviny na 4 porce:

  • 280 g čerstvých jahod
  • 20 ml citrónové šťávy (= 2 polévkové lžíce)
  • 55 g  čekankového sirupu
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g polotučného jogurtu (třeba Hollandie)
  • vanilkový extrakt (nemusí být)

 Postup:

Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte citrónovou šťávu a čekankový sirup. Dejte na půl hodiny do lednice vychladit. Vyšlehejte ručním šlehačem nebo v robotu tvaroh s jogurtem a vanilkovým extraktem. Přidejte jahodovou směs a ještě lehce vyšlehejte. Vše přelijte do zmrzlinového strojku. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte směs do tvořítek na nanuky a nechte zmrznout.

 

Nutriční hodnoty:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 2120 530
Bílkoviny (g) 48.7 12.1
Tuky(g) 13 3.25
Sacharidy(g) 46 11.5
Vláknina(g) 39.2 9.8

 

1 porce zmrzliny je vhodná jako dopolední nebo odpolední svačina.

Co je čekankový sirup?

Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Sirup je lehce doslazen sukralózou.

Nutriční hodnoty čekankového sirupu :

100 g
Energie(kJ) 650
Bílkoviny(g) 0
Tuky(g) 0
Sacharidy(g) 4.7
Vláknina(g) 71.3
Glykemický index nižší než 5

 

Inulin ve zmrzlině nahrazuje cukr a částečně i tuk. Zvyšuje viskozitu hmoty a tím dodává zmrzlině krémovitou konzistenci, kterou vnímáme v ústech jako příjemnou.

Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.
Jestliže k prebiotiku přidáme ještě probiotikum (jogurt, kefír,acidofilní mléko,skyr), získáváme potravinu nebo produkt synbiotický. Tedy zdravý na druhou 🙂

Má čekankový sirup nějaká úskalí?

  1. Je docela drahý
  2.  Stoprocentně přírodně orientovaným lidem bude vadit přítomnost sukralózy
  3. Nesmí se to přehánět s množstvím. Denní dávka sirupu by neměla být vyšší než 20g.
    U lidí, kteří mají zažívací potíže po potravinách, jež jsou zdrojem inulinu (pórek, cibule, topinambury, artyčok, plantainy) nebo těm, kteří dodržují lowFODMAP stravu se konzumace čekankového sirupu nedoporučuje.

 

Podrobnosti k čekankovému sirupu a seznam prodejních míst najdete tady:

 

Prohlašuji, že obsah článku není sponzorovaný výrobcem ani žádným z prodejců čekankového sirupu.

Facebook

Články, testy a recepty

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

Další aktualizace testu dne 31.7. přidaná zmrzlinová tyčinka Barebells. V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý […]

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook