Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Recepty

Možná by vás nenapadlo dát si při hubnutí k večeři sekanou. Přitom jde o pokrm plný kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného železa, který vás výborně zasytí a zahřeje. Samozřejmě se jedná o modifikaci, pomocí které snížíte množství tuků a naopak zvýšíte přísun vlákniny. Chuť posiluje předem opečená cibule a šťavnatost dodává kromě mrkve a hrášku také jogurt.

Do vaření sice budete muset dát trochu času, ale připravíte si 10 porcí najednou. Ostatní si dají jistě rádi s vámi, zbylé porce si zamrazíte, což vám v budoucnu zase čas ušetří.

 

10 porcí

Suroviny

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 200 g mrkve
  • 300 g mraženého hrášku
  • 120 g cibule
  • 20 g česneku (= 6 stroužků)
  • 3 obyčejné rohlíky nebo 100 g strouhanky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g šunky vcelku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Postup

Nakrájejte rohlíky na menší kostky, promíchejte s bílým jogurtem a nechte asi půl hodiny nasáknout.

Nakrájejte cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm opečte tak, aby zesklovatěla. Nechte chvíli vystydnout.

Šunku nakrájejte na kostičky.

Omyjte a oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubo. Mražený hrášek nechte chvíli povolit.

Ve velké míse smíchejte maso s připravenými rohlíky, přidejte hotovou cibuli, šunku a vejce. Osolte, opepřete a prolisujte česnek. Vše pořádně promíchejte.

Nakonec přidejte mrkev a hrášek a vše ještě jednou promíchejte.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Z připravené směsi vytvarujte dvě nebo tři šišky sekané a umístěte je na plech. Podlijte vodou do výšky jednoho centimetru a pečte po dobu jedné hodiny.

Nakrájejte na 10 porcí.

K vaší porci sekané přidejte ještě 100–200 g vařeného květáku nebo brokolice, ostatním přidejte brambory nebo bramborovou kaši.

 

Poznámka

Vaše porce k večeři je jedna desetina z celkového množství. Druhou si nechte na další den k obědu, kdy ji můžete doplnit bramborovou kaší.

Zbylé porce jednotlivě zabalte a nechte zamrazit.

 

 

Nutriční hodnoty:

10 porcí 1 porce
Energie(kJ) 12260 1226
Bílkoviny (g) 297 29,7
Tuky(g) 119 11,9
Sacharidy(g) 157 15,7

 

Tento recept a 54 dalších najdete v knize 55 večeří pro zdravé hubnutí.

Lehké, ale syté večeře pro hubnutí, které vás bude bavit.

 

55 večeří pro zdravé hubnutí

Facebook

Články, testy a recepty

Nejlepší proteinové tyčinky při hubnutí

Proteinové tyčinky se už dávno staly běžnou součástí jídelníčku při hubnutí, hlavně jako alternativa svačiny. Je jasné, že by neměly převažovat nad ,,obyčejnými“ potravinami typu jogurt, tvaroh, kefír, sýr a podobně, ale můžou vás zachránit v situaci, kdy není jiná volba nebo při vzniku akutní chuti na sladké. Výrobců proteinových tyčinek existuje nepřeberné množství a […]

Podzimní jídelníčky pro zdravé hubnutí

S příchodem chladnějšího období se mění naše chuťové preference a čerstvá zelenina už tolik neláká. Ale vzdávat se zdravého životního stylu jen proto, že není teplo? V žádném případě. Podzim je pro zdravé hubnutí příznivé období. Velká horka jsou za námi a vánoce ještě daleko. Můžeme se hýbat venku a využívat lokální a levnou sezónní […]

Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Jak jíst v létě správně, udržovat optimální tempo hubnutí a přitom netrávit v kuchyni déle než je nutné? Využijte inspiraci z nového e-booku Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují […]

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook