Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Recepty

Možná by vás nenapadlo dát si při hubnutí k večeři sekanou. Přitom jde o pokrm plný kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného železa, který vás výborně zasytí a zahřeje. Samozřejmě se jedná o modifikaci, pomocí které snížíte množství tuků a naopak zvýšíte přísun vlákniny. Chuť posiluje předem opečená cibule a šťavnatost dodává kromě mrkve a hrášku také jogurt.

Do vaření sice budete muset dát trochu času, ale připravíte si 10 porcí najednou. Ostatní si dají jistě rádi s vámi, zbylé porce si zamrazíte, což vám v budoucnu zase čas ušetří.

 

10 porcí

Suroviny

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 200 g mrkve
  • 300 g mraženého hrášku
  • 120 g cibule
  • 20 g česneku (= 6 stroužků)
  • 3 obyčejné rohlíky nebo 100 g strouhanky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g šunky vcelku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Postup

Nakrájejte rohlíky na menší kostky, promíchejte s bílým jogurtem a nechte asi půl hodiny nasáknout.

Nakrájejte cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm opečte tak, aby zesklovatěla. Nechte chvíli vystydnout.

Šunku nakrájejte na kostičky.

Omyjte a oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubo. Mražený hrášek nechte chvíli povolit.

Ve velké míse smíchejte maso s připravenými rohlíky, přidejte hotovou cibuli, šunku a vejce. Osolte, opepřete a prolisujte česnek. Vše pořádně promíchejte.

Nakonec přidejte mrkev a hrášek a vše ještě jednou promíchejte.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Z připravené směsi vytvarujte dvě nebo tři šišky sekané a umístěte je na plech. Podlijte vodou do výšky jednoho centimetru a pečte po dobu jedné hodiny.

Nakrájejte na 10 porcí.

K vaší porci sekané přidejte ještě 100–200 g vařeného květáku nebo brokolice, ostatním přidejte brambory nebo bramborovou kaši.

 

Poznámka

Vaše porce k večeři je jedna desetina z celkového množství. Druhou si nechte na další den k obědu, kdy ji můžete doplnit bramborovou kaší.

Zbylé porce jednotlivě zabalte a nechte zamrazit.

 

 

Nutriční hodnoty:

10 porcí 1 porce
Energie(kJ) 12260 1226
Bílkoviny (g) 297 29,7
Tuky(g) 119 11,9
Sacharidy(g) 157 15,7

 

Tento recept a 54 dalších najdete v knize 55 večeří pro zdravé hubnutí.

Lehké, ale syté večeře pro hubnutí, které vás bude bavit.

 

55 večeří pro zdravé hubnutí

Facebook

Články, testy a recepty

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

Další aktualizace testu dne 31.7. přidaná zmrzlinová tyčinka Barebells. V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý […]

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook