Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Recepty

Možná by vás nenapadlo dát si při hubnutí k večeři sekanou. Přitom jde o pokrm plný kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného železa, který vás výborně zasytí a zahřeje. Samozřejmě se jedná o modifikaci, pomocí které snížíte množství tuků a naopak zvýšíte přísun vlákniny. Chuť posiluje předem opečená cibule a šťavnatost dodává kromě mrkve a hrášku také jogurt.

Do vaření sice budete muset dát trochu času, ale připravíte si 10 porcí najednou. Ostatní si dají jistě rádi s vámi, zbylé porce si zamrazíte, což vám v budoucnu zase čas ušetří.

 

10 porcí

Suroviny

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 200 g mrkve
  • 300 g mraženého hrášku
  • 120 g cibule
  • 20 g česneku (= 6 stroužků)
  • 3 obyčejné rohlíky nebo 100 g strouhanky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g šunky vcelku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Postup

Nakrájejte rohlíky na menší kostky, promíchejte s bílým jogurtem a nechte asi půl hodiny nasáknout.

Nakrájejte cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm opečte tak, aby zesklovatěla. Nechte chvíli vystydnout.

Šunku nakrájejte na kostičky.

Omyjte a oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubo. Mražený hrášek nechte chvíli povolit.

Ve velké míse smíchejte maso s připravenými rohlíky, přidejte hotovou cibuli, šunku a vejce. Osolte, opepřete a prolisujte česnek. Vše pořádně promíchejte.

Nakonec přidejte mrkev a hrášek a vše ještě jednou promíchejte.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Z připravené směsi vytvarujte dvě nebo tři šišky sekané a umístěte je na plech. Podlijte vodou do výšky jednoho centimetru a pečte po dobu jedné hodiny.

Nakrájejte na 10 porcí.

K vaší porci sekané přidejte ještě 100–200 g vařeného květáku nebo brokolice, ostatním přidejte brambory nebo bramborovou kaši.

 

Poznámka

Vaše porce k večeři je jedna desetina z celkového množství. Druhou si nechte na další den k obědu, kdy ji můžete doplnit bramborovou kaší.

Zbylé porce jednotlivě zabalte a nechte zamrazit.

 

 

Nutriční hodnoty:

10 porcí 1 porce
Energie(kJ) 12260 1226
Bílkoviny (g) 297 29,7
Tuky(g) 119 11,9
Sacharidy(g) 157 15,7

 

Tento recept a 54 dalších najdete v knize 55 večeří pro zdravé hubnutí.

Lehké, ale syté večeře pro hubnutí, které vás bude bavit.

 

55 večeří pro zdravé hubnutí

Facebook

Články, testy a recepty

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale […]

Jídelníček na červenec – na výletě

V červenci a srpnu se nikomu moc nechce vařit. Zato bude muset řada z vás řešit stravování mimo domov. To bývá velká výzva. Přináším vám ukázku toho, jak se dá jíst na výletě, aniž byste museli dělat příliš velké nutriční kompromisy. Předpokládejme, že snídani si ještě můžete dát doma. Ale kdyby ne, tak podobnou snídani […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 3.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty zdravě se tvářících potravin, mnoho z nich ale nesplňuje kritéria důležitá při hubnutí. Vybírám pro vás takové výrobky, které dávají smysl a mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit. Neznamená to, že je jíst musíte nebo že bez nich nezhubnete. Pročtěte si jejich popis a složení a rozhodněte se, které […]

Jídelníček na červen

Červen je měsíc k hubnutí přímo ideální. V tuto dobu můžete totiž mimo jiné do jídelníčku zařadit čerstvé jahody z domácí produkce. Jejich chuti se nic nevyrovná. A protože mají v rámci ovoce nízkou energetickou hodnotu a málo cukru, měli byste si je dopřávat co nejčastěji. Kromě těchto výhod vám přinesou vysoké množství vitaminu C, […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook