Ovocný tvaroh ovofit dvojice

Ovocné tvarohy bez cukru Ovofit – pozitiva a negativa

Recenze

Ovofity patří mezi stálice redukčního jídelníčku už desítky let. Proč jsou tak oblíbené? A mají kromě nutričních pozitiv i nějaká omezení?

Pokud se rozhlédneme v obchodech po regálech s ochucenými tvarohy, najdeme jich tam nepřeberné množství. Ale po pročtení nutričních hodnot bohužel jeden po druhém zase do regálu vracíme zpátky. Důvodem je nadměrné množství přidaného cukru. Což je smutné, protože tvarohové dezerty by byly pro hubnutí ideální díky vysokému množství kvalitních bílkovin.

Jedinou možností tak v rámci dané kategorie potravin zůstává ochucený ovocný tvaroh bez cukru prodávaný pod značkou Ovofit. Tato ,,exkluzivita“ je sice nepochopitelná, ale buďme rádi aspoň za tuto možnost.

 

Složení příchuti jahoda (příchuť ananas a višeň mají složení velmi podobné)

Tvaroh 68 %, smetanový jogurt 20 %, mléko, smetana, jogurtová kultura a Bifidobakterium BB-12
Ochucující složky 12 % (voda, jahody 40 %, oligofruktóza, modifikovaný kukuřičný škrob, pektin, guma guar, koncentrát z červené řepy, koncentrát z černé mrkve, aroma, citronový koncentrát, aspartam a acesulfam, vitaminy B1, B2, E, ektrakt z kurkumy.

 

Nutriční hodnoty příchuti jahoda (ananas a višeň mají nutriční hodnoty stejné)

100 g 1 balení – 140 g
Energie(kJ) 285 399
Bílkoviny (g) 8,5 11,9
Tuky(g) 1,5 2,1
Z toho nasycené(g) 1,3 1,8
Sacharidy(g) 5 7
Z toho cukry(g) 3 4,2
Vláknina(g) neuvádí
Sůl (g) 0,08 0,11

 

Pozitiva

  • oproti průměrnému jogurtu dvojnásobné množství bílkovin a tím pádem dobrá sytivá schopnost
  • nízká energetická hodnota (necelých 400 kJ na 1 balení)
  • nízký, ale nenulový obsah tuku pro lepší senzorickou kvalitu
  • bez přidaného cukru
  • chuťově příjemný, nepřeslazený
  • přídavek probiotických kultur
  • přiměřená cena kolem 18 Kč

Negativa

  • malý výběr příchutí: jahoda, ananas a višeň (skvělý by byl třeba černý rybíz, brusinky, maliny nebo třeba kokos či vanilka)
  • sladidla by mohla být modernější, tedy na bázi erythritolu nebo xylitolu nebo by šlo zkusit osladit tvaroh jen ovocem, tedy bez cukru a bez sladidel podobně jako se to povedlo u jogurtu Jogobella bez cukru

 

Shrnutí

Ovofity patří mezi strategicky výhodné potraviny při hubnutí. Při nízké energetické hodnotě dokáží velmi dobře zasytit a přestože obsahují jen minimum tuku a žádný přidaný cukr, chuťově nepůsobí jako ,,ultradietní“. Na dopolední nebo odpolední svačinu jsou dobrou volbou.

Dokonce dokáží uspokojit chuť na sladké. Tyto tvarohy můžou bez problémů začlenit do jídelníčku diabetici 2.typu.

Mějte na paměti, že ochucené mléčné výrobky, byť bez cukru, by neměly odsunout na okraj zájmu tvarohy neochucené  (do nichž můžete přidávat čerstvé sezónní ovoce).

Tento článek, stejně jako všecny ostatní na tomto webu, je nezávislý. Prohlašuji tedy nulový konflikt zájmů.

Facebook

Články, testy a recepty

Banánový koláč s řeckým jogurtem

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete už slyšet o žádných proteinových tyčinkách ani Ovofitech a vůbec… Bubláte vzteky, když si všichni kolem vás si dávají štrůdly nebo bábovky, o kterých víte, že  by vám zbytečně narušily vaše plynulé a zdravé hubnutí. Takže slyším váš požadavek: chtělo by to nějaký ,,pořádný“ koláč, který nedá skoro […]

Ovocné tvarohy bez cukru Ovofit – pozitiva a negativa

Ovofity patří mezi stálice redukčního jídelníčku už desítky let. Proč jsou tak oblíbené? A mají kromě nutričních pozitiv i nějaká omezení? Pokud se rozhlédneme v obchodech po regálech s ochucenými tvarohy, najdeme jich tam nepřeberné množství. Ale po pročtení nutričních hodnot bohužel jeden po druhém zase do regálu vracíme zpátky. Důvodem je nadměrné množství přidaného […]

Test ovocných jogurtů – jak vybírat při hubnutí?

Současný trh je přímo zaplaven ovocnými jogurty, z nichž se ale pro účely hubnutí skoro žádný nehodí. Značka Jogobella nabízí 5 různých typů jogurtů. Bez cukru, bez tuku, s vyšším obsahem bílkovin, polotučný a se sladidlem nebo klasický. Poslouží tedy jako příklad a návod na to, který údaj byste měli na obalu sledovat. Podobně se […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook