Ottolenghiho lilek ve verzi pro hubnutí

Recepty

Pečený lilek s omáčkou ze skyru

Slavného britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho  asi není nutné představovat.  Zelenina v jeho restauracích chutná naprosto úžasně a tento zážitek dovede mnoho lidí k pokusům totéž zreplikovat i v domácích podmínkách. Vzhledem k tomu, že jsem se sama po návštěvách jeho londýnských podniků zařadila do zástupu stejně ,,postižených“, vím, že vaření podle jeho kuchařských knih může být někdy složitější a ne vždy musí být vhodné pro hubnutí. Přestože se jedná o zeleninu.

Vybrala jsem proto jeden z receptů, který je extrémně jednoduchý a poměry surovin jsem upravila pro účely zdravého hubnutí.

Pokud chcete, aby byl zeleninový pokrm například plnohodnotnou večeří, je nutno v něm zvýšit obsah bílkovin, sacharidy držet na nižším množství a nepřehánět to s tuky.

V případě tohoto receptu jsem oproti původní verzi ubrala množství oleje na třetinu a zvýšila bílkoviny záměnou podmáslí za skyr.

O tom, proč je při hubnutí dobré jíst lilek, si můžete přečíst v článku na rozumnehubnuti.cz tady.

Suroviny na 2 porce:

  • 1 středně velký lilek (přibližně 400 g)
  • 4 lžičky oleje
  • sůl, pepř
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1/4 lžičky sušeného)

Omáčka:

  • 160 g skyru
  • 2 lžičky citronové štávy
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 lžičky koření zaatar
  • 25 g sušených brusinek (nebo 80 g vyloupaných semen granátového jablka)

Poznámka:

Koření zaatar je v receptu zásadní. Koupit ho můžete na těchto místech. Případně si ho namixujte z těchto ingrediencí:

1 lžička tymiánu, 1 lžička škumpy (sumak), 1 lžička opraženého sezamového semínka, 1/2 lžičky soli (může se ještě přidat 1/4 lžičky chilli flakes).

Koření zaatar

Brusinky nebo granátové jablko?

V původním receptu jsou použita vyloupaná semena granátového jablka. Pokud je budete mít k dispozici, použijte je. Faktem je, že granátová jablka v našich podmínkách nebývají v tak dobré kvalitě, brusinky jsou jednodušší a můžete je mít pořád doma. Zkoušela jsem obojí a dá se říci, že brusinky jsou důstojnou náhradou. V nutričních hodnotách je počítáno s businkami.

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Lilek podélně rozpulte a ponechte stopku (lilek pak lépe vypadá).

Ostrým nožíkem křížem nařízněte dužinu.

Lilek osolte, opepřete a potřete olejem. Přidejte sušený tymián.

Lilek -příprava před pečením

Dejte péci na 35 minut.

Lilek po upečení

Smíchejte omáčku ze skyru, prolisovaného česneku, trošky soli, citronové šťávy a oleje. Důkladně prošlehejte.

Omáčku dejte na lilek a posypte zaatarem a brusinkami (nebo granátovým jablkem).

Lilek Ottolenghi 1 porce

 

Z jednoho lilku si připravíte 2 porce, jednu porci snězte hned, druhou polovinu lilku nechte na další den (omáčku na druhou porci uchovejte zvlášť, lilek si pak ohřejte a omáčku přidejte až na ohřátý lilek).

Nutriční hodnoty:

2 porce 1 porce
Energie(kJ) 2508 1254
Bílkoviny (g) 22.8 11.4
Tuky(g) 31.6 15.8
Sacharidy(g) 58.3 29.1
Vláknina(g) 13 6.5

 

Tady je odkaz na původní recept

Lilek podle Ottolenghiho

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Domácí proteinové tyčinky

Máte pocit, že jíte ke svačinám pořád to samé? Nebo chcete vyřešit přenosnou svačinu a kupované proteinové tyčinky vám nechutnají? Upečte si proteinové tyčinky domácí. Jsou to tedy spíše flapjacky, ale s významně vyšším obsahem bílkovin a bez přidaného cukru. Domácí tyčinky sice nikdy nemůžou mít tolik bílkovin a zároveň tak málo sacharidů jako ,,proteinovky“ […]

Jak bude fungovat poradna v dubnu 2020?

Vzhledem ke koronavirové epidemii bude v období do velikonočních svátků poradna ještě uzavřená. Déle ale čekat již není možné. Nutriční stav člověka do značné míry určuje jeho vnímavost k nákaze obávaným virem a obezita je bohužel závažným rizikovým faktorem ovlivňujícím průběh onemocnění. Konzultace tedy kromě snižování váhy budou ještě detailněji cílit na adekvátní příjem všech […]

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook