Skyr

Suroviny
Skyr
Foto:Dreamstime

Při hubnutí, kdy je nutno omezit příjem energie, hraje roli správný výběr surovin.

Každá z potravin, kterou zařadíte do jídelníčku by měla mít co nejvíce výživových benefitů, aby nám žádná z důležitých živin nechyběla.

Tato kritéria jednoznačně splňuje skyr.

Skyr je islandský vysokoproteinový nízkotučný mléčný výrobek, který tvoří jednu ze základních potravin obyvatel Islandu. Je podobný některým druhům řeckých jogurtů, ale s hustší texturou. Vyrábí se z odstředěného mléka, tedy z mléka, z něhož byla odstraněna smetana. Mléko se zahřívá a přidávají se do něj živé kultury zdraví prospěšných bakterií. Jakmile jej svojí činností zahustí, odstraní se tekutina. Tím se skyr zbaví přebytečné syrovátky.

Lze si to představit tak, jako když si dáte jogurt na sítko vyložené gázou a necháte ho několik hodin v lednici vykapat. Výsledkem je jemný, ale hustý mléčný výrobek.
Výroba skyru vyžaduje troj až čtyřnásobné množství mléka než produkce klasického jogurtu.

 

Jedním z největších výhod skyru je jeho vysoký obsah proteinů (bílkovin).

SKYR byste měli mít vždy při ruce pro případy, kdy potřebujete nutričně vybalancovat jídelníček. Jestliže víte, že jste v daný den dali bílkovinám jen málo prostoru, stačí při následujícím jídle zařadit SKYR. Stejně tak, jako kdybyste to – třeba v rámci oběda – přehnali s tuky a potřebovali udržet celodenní tukovou bilanci ve zdravém rozmezí. Odpolední svačina nebo večeře na bázi SKYRu ,,škody” napraví.

Z nutričního hlediska je lepší jíst SKYR přírodní.

Ten se nejvíce hodí ke zvýšení obsahu bílkovin do snídaňových obilných kaší, lívanců, palačinek nebo koláčů. Může zlepšit výživové hodnoty ovocných smoothies, tiramisu nebo parfait. Méně známé, ale nedocenitelné je jeho využití při přípravě bylinkových dipů k čerstvé zelenině, přimíchání do bramborové kaše, omelet, ale také při pečení chleba.

Jestliže má SKYR tvořit samostatnou svačinu, je dobré ho zkombinovat s čerstvým ovocem, které je zdrojem vitaminu C a celé řady antioxidačně působících flavonoidů. Ideální jsou k tomu borůvky, maliny, jahody, třeba ve směsi s banánem. Jestliže takovou svačinu dále obohatíte ještě o několik kusů mandlí nebo jiných oblíbených ořechů, zvýšíte její sytivost, obsah zdravých nenasycených mastných kyselin a nedostatkového vitaminu E.

Skyr může být součástí rychlé snídaně, zdravého dezertu, sladké nebo slané svačiny mezi hlavními jídly. Ale může také zvýšit nutriční kvalitu některých hlavních jídel.

Skyr má nízkou energetickou hodnotu (259 kJ/100 g), protože neobsahuje žádný tuk. V každých 100 g ale najdete celých 12 g vysoce kvalitních bílkovin.

To znamená, že bílkoviny tvoří 78 % energetické hodnoty Skyru (natural)

Vápník:

Skyr obsahuje 115 mg vápníku/100g

1 kelímek (140g) = 16 % doporučené denní dávky vápníku (DDD je 1000 mg)

 Nutriční hodnoty přírodního skyru :

Nutriční hodnoty přírodního skyru 100 g
Energie(kJ) 259
Bílkoviny(g) 12
Tuky(g) 0.1
Sacharidy(g) 3

 

Recept:

Skyramisu s letním ovocem

Facebook

Články, testy a recepty

Svatomartinská husa ,,fitness“

Svatomartinská husa si v posledních letech získala neuvěřitelnou celonárodní popularitu. Nabízejí ji téměř všechny restaurace, ale často se také připravují domácí verze podle nejrůznějších receptur. Narozdíl od restaurační porce, která může mít tak vysokou energetickou hodnotu, že v jednom jídle sníte stejně kalorií jako při hubutí za celý den, domácí varianta umožňuje značné modifikace. Vybrala […]

Jídelníček na listopad

  Listopadový jídelníček vám zboří možná hned několik zažitých mýtů. Žili jste v přesvědčení, že si nemůžete dát při hubnutí k snídani volská oka, k obědu segedín a k odpolední svačině tiramisu? Ale ano, klidně, pokud se budete držet uvedených surovin a gramáží. Tím se vám podaří udržet energetickou hodnotu, při které budete hubnout, a […]

Menopauza a hubnutí – Jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná. Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy […]

Jak si vybrat svůj první proteiňák?

Dotaz Zajímalo by mě, jak si mám vybrat proteinový nápoj tak, aby mi vyhovoval? Na co se mám při výběru dívat a jaká je šance, že mi bude opravdu chutnat? A proč se teď tolik doporučují? O tom, že jsou bílkoviny, neboli proteiny při hubnutí zcela zásadní, se dnes už nikdo nehádá. Vyšší obsah bílkovin […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook