Drahá zelenina

Jak sníst půl kila zeleniny denně při současných cenách ?

Aktuality, Dotazy

V tomto státě asi neexistuje člověk, který by si nevšiml rostoucích cen potravin, v poslední době hlavně zeleniny. Ať už jsou důvody této situace jakékoli, na faktu, že při hubnutí musíme sníst denně půl kila zeleniny, to nic nezmění. Osobně vidím jako schůdnou cestu vytvoření trochu jiného celodenního zeleninového mixu. Oblíbené a pohodlné druhy, jakými jsou rajčata, papriky a okurky, v něm můžou hrát jen vedlejší roli. Těch si naplno užijeme, až přijde jejich sezóna. Když se nad tím zamyslíme, je to vlastně správnější než dříve, kdy jsme jedli tyto typy zeleniny z pohodlnosti i o vánocích. Pokud nás nynější ekonomická situace donutí k větší kreativitě, bude to přínosem pro naše zdraví. Pokud totiž do jídelníčku dostaneme větší druhovou pestrost zeleniny, nás střevní mikrobiom bude lépe zásoben různými typy vlániny a fytonutrientů, za což se nám odmění možná i lepšími výsledky v hubnutí. Samozřejmě za předpokladu, že vytvoříme energetický deficit.

Které druhy zeleniny tedy můžou v současnosti tvořit základ celodenního mixu?

Dám vám několik tipů, z nich si vybírejte podle chuti a možností. S vědomím, že příklady cen mají omezenou dobu životnosti a za týden nebo dva můžou být jinde. Berte vše tedy hlavně jako příklad způsobu uvažování.

Půl kila okurek nebo rajčat bez chuti vyjde na 60 Kč, cherry rajčat s chutí na 90 – 150 Kč, paprik 70 -80 Kč. Namísto velké misky ,,šopáku“ z nich vytvořte třeba doplněk snídaně. Například žitný chléb + cottage + 100 g cherry rajčátek, na kterých si pochutnáte.

1.Pekingské zelí

Zatímco za půl půl kila ledového salátu zaplatíte kolem 83 Kč, stejné množství pekingského zelí bude stát jen 15 Kč. Použití je univerzální, můžete zkusit třeba recept uvedený na konci článku.

2. Mrkev

V současné době asi nejlevnější z čerstvé zeleniny, půl kila vyjde jen na 11 Kč. Ano, je trochu sladší, ale pořád má nízkou energetickou hodnotu a třeba vás odradí od mnohem kaloričtějších sladkostí.

3. Kysané zelí

Za půl kila zaplatíte kolem 23 Kč. Kysané zelí má vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a dokonce i živých mikrobiálních kmenů. Můžete si připravit i domácí variantu. Ze zelí pak zkuste třeba odlehčenou zelňačku se zvýšeným obsahem bílkovin.

4. Ředkvičky a ředkve

Půl kila ředkviček koupíte za zhruba 38 Kč. Zabalené a bez nati jsou skoro bez práce. Můžete je přidat do salátů, pomazánek nebo jíst jen tak samotné. Velmi dobrá a úplně bezpracná je bílá ředkev, půl kila stojí kolem 45 Kč.

5. Kedlubny

Kedlubny vás vyjdou na 40 -50 Kč za půl kila. Můžete je jen nakrájet na plátky, přidat potravinu bohatou na bílkoviny (tvarohovou Svačinku Milko, bylinkami ochucený tvaroh a pod) a máte rychlou jarní večeři.

Mezi zeleniny, které by měly být levné, nejsou, ale stále se ještě občas dají ,,přežít“ patří brokolice (kolem 50 Kč za půl kila, nebo dýně – 1 kus asi kilový, kolem 75 Kč – ale je nutno počítat s odpadem).

6. Čerstvý fenykl

Za půl kila čerstvého fenyklu dáte kolem 36 Kč, dobře a rychle se s ním pracuje.

Fenykl stačí jen zvenku omýt, rozpůlit podélně a pak už jen krájet na půlměsíčky. Ty se samy od sebe rozpadnou, takže misku základu na salát máte hotovou v mžiku. K fenyklu pak přidejte olivový olej, citronou šťávu a čerstvě mletý pepř.

Pokud chcete mít salát barevnější, přidejte na plátky nakrájené pomeranče. Jako zdroj bílkovin pak bude výborně fungovat sýr feta.

7. Předvařená červená řepa

Za půl kila předvařené řepy zaplatíte kolem 26 Kč. Stačí ji nakrájet, osolit, okyselit a základ salátu máte hotový.

8. Mražená zelenina

Nezapomínejte na mraženou zeleninu. Mražené zeleninové směsi, zelené fazolky, špenát a další stojí mezi 40 a 50 Kč v přepočtu na půl kila. Můžou být základem pro vaření teplých obědů, které pak máte hotové za pár minut.

Tip

Směs zeleniny s ječmenem

Směs zeleniny s přílohou. Stačí jen opéci na pánvi kuřecí nebo krůtí prsa, smíchat se zeleninou s ječmenem a máte v mžiku hotový oběd do práce na dva dny.

 

Recept na půlkilový salát z pekingského zelí (obsahuje bílkoviny, můžete si ho dát k večeři) – celková cena 42 Kč

  • 250 g nakrájeného pekingského zelí – 7,50 Kč
  • 150 g nahrubo nastrouhané mrkve – 3 Kč
  • 100 g nakrájených rajčat – 12 Kč
  • 1 natvrdo vařené vejce nakrájené na kostičky – 4 Kč
  • 25 šunky nebo šunkového salámu nakrájené na proužky (nebo na kostičky pokud by byla vcelku) – 7,50 Kč
  • 100 g bílého jogurtu – 6 Kč
  • 1 lžička majolky – 2 Kč
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl, pepř

Nutriční hodnoty

Energie 1700 kJ

Bílkoviny 24 g

Tuky  18 g

Sacharidy 40 g

Postup

Ve velké míse promíchejte jogurt, majonézu, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř. Přidejte připravenou zeleninu a promíchejte. Nakonec přidejte šunku a vejce a znovu zlehka promíchejte. Kdybyste našli v lednici zbylý malý kousek salátové okurky a (nebo) papriky, rozhodně je do salátu přidejte také. O to méně můžete dát mrkve, případně mrkev vynechat.

Poznámky

Tento salát má velký objem a tedy velkou sytící schopnost. Je vhodný hlavně pro ty, kteří přes den nemůžou sníst dostatek zeleniny a mívají pak večer velký hlad.

Pokud budete mít v lednici připravenou nakrájenou zeleninu a vařené vejce, máte salát do pár minut po příchodu z práce hotový. Ale můžete ho mít hotový celý předem i se zálivkou.

Čtěte také

Kolik mám jíst denně zeleniny ? – a co se stane, když je jí v jídelníčku málo

8 nejzdravějších druhů zeleniny – jak je využít při hubnutí ?

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech ? 2.díl – Feta, Balkán a Halloumi

Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova Čerstvé tvarohové sýry typu Balkán, Feta a Halloumi jsou při hubnutí oblíbenou součástí salátů šopských a řeckých. Dají se ale využít i v mnoha dalších receptech. Dodávají kvalitní bílkoviny a vápník – ostatně jako všechny sýry, ale je tu jeden háček. Většina lidí stále dost […]

Salát s mozzarellou, nektarinkami a šunkou

Máte pocit, že už jste přejedení ,,šopáků“ a podobných okoukaných salátů ?  Hledáte inspiraci na změnu? Tak zkuste třeba salát s využitím sezónních nektarinek. Postup je úplně jednoduchý, ale výsledek vás vizuálně i chuťově překvapí. Výběr mozzarelly v tomto případě hodně ovlivní výsledné nutriční hodnoty salátu. Podívejte se do první části seriálu Jak se vyznat […]

Jak se vyznat v sýrech ? 1. díl – Mozzarella a Burrata

Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova Mozzarella intuitivně zapadá do škatulky ,,zdravých“ a ,,méně tučných“ sýrů díky své jemné chuti a vyššímu obsahu vody. Jak je to ale doopravdy? Záleží na konkrétním druhu. Mezi jednotlivými typy můžou být ohromné rozdíly v obsahu tuku od 5 g do 25 g na 100 […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 5.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty zdravě se tvářících potravin, mnoho z nich ale nesplňuje kritéria důležitá při hubnutí. Vybírám pro vás takové výrobky, které dávají smysl a mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit. Neznamená to, že je jíst musíte nebo že bez nich nezhubnete. Pročtěte si jejich popis a nutriční hodnoty a rozhodněte se, […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook