Salát s pečenou dýní, kozím sýrem a ořechy

Recepty

Salat_dyne_koza_pekany

Salát s pečenou dýní byste rozhodně měli vyzkoušet. Přestože z něj budete mít pocit luxusu, je jeho příprava naprosto jednoduchá. Salát má navíc výbornou sytivou schopnost. Nemá úplně málo tuku, takže pokud si ho budete chtít dát k večeři, snažte se u oběda zařadit bílkovinné potraviny s nižším tukem (krůtí nebo kuřecí prsa, tresku, tofu, vepřovou panenku). Těm členům rodiny, kteří nehubnou, přidejte k salátu kousek pečiva, chuťově ideální by byl dýňový chléb nebo dýňová bulka.

 

Suroviny na 4 porce

  • 1 velký římský salát (500 g)
  • 600 g dužiny z dýně (ideálně hokkaido, ale vyzkoušeno s různými druhy)
  • 200 g kozího sýra (může být sýr s bílou plísní nebo tvarohový)
  • 2 polévkové lžíce = 40 ml olivového oleje (20 ml obyčejného + 20 ml panenského)
  • 2 polévkové lžíce =40 ml citronové šťávy
  • 4 čajové lžičky = 40 g medového čekankového sirupu (nebo klasického medu)
  • 20 g pekanových nebo vlašských ořechů = 1/5 ze 100 gramového balení (pro lepší chuť je můžete opražit na pánvi nasucho)
  • zelená petrželka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Čekankovy_sirup_med

 

Postup:

Dýni rozčtvrťte a zbavte semínek. Pokud je to dýně hokkaido, neloupejte ji, jen nakrájejte na kostky asi 3 x 3 cm. Rozložte ji na plech vyložený pečícím papírem, osolte a posypte čerstvě mletým pepřem. Pokapejte ji obyčejným olivovým olejem. Promíchejte.

Dejte péci na 200 stupňů a pečte přibližně 15 minut. Upečenou dýni smíchejte s polovinou citronové šťávy a nasekanou zelenou petrželkou.

Nechte chvíli vychladnout, ale dýně může jít na salát klidně vlažná.

Salát pečlivě omyjte a osušte, nejlépe v odstředivce na salát.

Listy natrhejte na sousta.

Smíchejte si zálivku z panenského olivového oleje, soli, pepře, poloviny citronové šťávy a poloviny medového čekankového sirupu (nebo medu).

Zálivku promíchejte se salátovými listy a rozdělte do misek.

Na salát roházejte pečené dýňové kostky, přidejte nakrájený nebo rozdrobený kozí sýr. Posypte ořechy. Přidejte čerstvě mletý pepř a pokapejte zbylým medovým sirupem nebo medem.

Nutriční hodnoty při použití čekankového sirupu:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6132 1533
Bílkoviny (g) 52 13
Tuky(g) 102 25.5
Sacharidy(g) 73 18.2

Nutriční hodnoty při použití medu:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6376 1594
Bílkoviny (g) 52 13
Tuky(g) 102 25.5
Sacharidy(g) 102.4 26

 

Poznámka:

Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí – aktualizace 2024

Aktualizovaný e-book Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí vám přináší návrh kompletního stravování na sedm dní ze sezónních surovin. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují vyšší množství bílkovin a díky strategickým kombinacím se sacharidy o nižším glykemickém indexu udržují vyrovnanou celodenní glykemickou křivku. Tím pádem byste po celý den neměli pociťovat hlad ani […]

Müsli v jídelníčku při hubnutí – jak se vyvarovat nejčastějších chyb ?

Na první pohled by se mohlo zdát, že největší chybou je špatný výběr müsli. Tedy že si někdo vybere výrobek hodně sladký, nebo zapékaný, a tím pádem vysoce kalorický. Je pravda, že rozdíly mezi nimi můžou být až 500 kJ na 100 gramů. Ale 100 g při hubnutí beztak sníst nemůžeme. Při hubnutí bychom si […]

Topinambury – pro hubnutí jako stvořené

Zvenku zrovna krásou neoplývají, ale byla by chyba nechat se odradit a nezkusit je. Topinambury, neboli jeruzalémské artyčoky vám můžou být při hubnutí k užitku z důvodů chuťových i nutričních. Proč jsou topinambury nutričně tak ceněné ? Největší výhodou je obsah prebiotické vlákniny inulinu. Ta ,,krmí“ ve střevě přátelsky působící bakterie, což posiluje zdravé zažívání, […]

Test rostlinných alternativ mléka – které se hodí při hubnutí ?

V poslední době nabízí obchody a kavárny tak velký výběr rostlinných alternativ mléka, že není lehké se v nich vyznat. Navíc, když vás zajímá, jestli jsou vhodné při hubnutí. Na tuto skupinu výrobků můžete nahlížet různě. Z jedné strany se vůbec nic nestane, když je úplně pominete a zůstanete u cappuccina z klasického kravského mléka […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook