Salát s pečenou dýní, kozím sýrem a ořechy

Recepty

Salat_dyne_koza_pekany

Salát s pečenou dýní byste rozhodně měli vyzkoušet. Přestože z něj budete mít pocit luxusu, je jeho příprava naprosto jednoduchá. Salát má navíc výbornou sytivou schopnost. Nemá úplně málo tuku, takže pokud si ho budete chtít dát k večeři, snažte se u oběda zařadit bílkovinné potraviny s nižším tukem (krůtí nebo kuřecí prsa, tresku, tofu, vepřovou panenku). Těm členům rodiny, kteří nehubnou, přidejte k salátu kousek pečiva, chuťově ideální by byl dýňový chléb nebo dýňová bulka.

 

Suroviny na 4 porce

  • 1 velký římský salát (500 g)
  • 600 g dužiny z dýně (ideálně hokkaido, ale vyzkoušeno s různými druhy)
  • 200 g kozího sýra (může být sýr s bílou plísní nebo tvarohový)
  • 2 polévkové lžíce = 40 ml olivového oleje (20 ml obyčejného + 20 ml panenského)
  • 2 polévkové lžíce =40 ml citronové šťávy
  • 4 čajové lžičky = 40 g medového čekankového sirupu (nebo klasického medu)
  • 20 g pekanových nebo vlašských ořechů = 1/5 ze 100 gramového balení (pro lepší chuť je můžete opražit na pánvi nasucho)
  • zelená petrželka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Čekankovy_sirup_med

 

Postup:

Dýni rozčtvrťte a zbavte semínek. Pokud je to dýně hokkaido, neloupejte ji, jen nakrájejte na kostky asi 3 x 3 cm. Rozložte ji na plech vyložený pečícím papírem, osolte a posypte čerstvě mletým pepřem. Pokapejte ji obyčejným olivovým olejem. Promíchejte.

Dejte péci na 200 stupňů a pečte přibližně 15 minut. Upečenou dýni smíchejte s polovinou citronové šťávy a nasekanou zelenou petrželkou.

Nechte chvíli vychladnout, ale dýně může jít na salát klidně vlažná.

Salát pečlivě omyjte a osušte, nejlépe v odstředivce na salát.

Listy natrhejte na sousta.

Smíchejte si zálivku z panenského olivového oleje, soli, pepře, poloviny citronové šťávy a poloviny medového čekankového sirupu (nebo medu).

Zálivku promíchejte se salátovými listy a rozdělte do misek.

Na salát roházejte pečené dýňové kostky, přidejte nakrájený nebo rozdrobený kozí sýr. Posypte ořechy. Přidejte čerstvě mletý pepř a pokapejte zbylým medovým sirupem nebo medem.

Nutriční hodnoty při použití čekankového sirupu:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6132 1533
Bílkoviny (g) 52 13
Tuky(g) 102 25.5
Sacharidy(g) 73 18.2

Nutriční hodnoty při použití medu:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6376 1594
Bílkoviny (g) 52 13
Tuky(g) 102 25.5
Sacharidy(g) 102.4 26

 

Poznámka:

Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

Další aktualizace testu dne 31.7. přidaná zmrzlinová tyčinka Barebells. V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook