Problémy se zeleninou v českých restauracích

Restaurace

Při hubnutí je ideální sníst 500 g zeleniny za den. Nebo klidně více. A ještě lepší je, když se vám podaří toto množství aspoň trochu rovnoměrně rozdělit do celého dne.

Ale přenesme se do reality všedního dne. Pokud vstáváte ráno hodně brzy, na zeleninu asi chuť tolik nemáte. Dopolední svačinu většinou zastupuje zcela správně něco na způsob jogurtu s ovocem, ale pak přichází na řadu oběd. Jestliže si ho nenosíte s sebou a navštěvujete restaurace, může nastat a často nastává problém.

Nemám teď na mysli velké obědové saláty, které jsou v nabídce už skoro všude. Ale salát k obědu není ani při hubnutí dobrý nápad. Zvláště v chladném období ne. Psychologická a fyziologická sytivost teplého jídla je mnohem lepší. Salát je vhodný na večeři. Nemám ani na mysli vegetariánské pokrmy, jejichž kamenem úrazů zase často bývá nedostatek bílkovin.

Jde o úplně normální běžné obědy. Jejich kvalita v celé republice v průměru stoupá, používá se čím dál méně polotovarů nebo alespoň přibývá míst, kde vaří od základu a z poctivých surovin bez dochucovadel. Ale zkuste si promítnout, kdy jste naposledy měli v restauraci oběd, jehož integrální součástí by bylo aspoň 100 g zeleniny.

Nota Bene_restaurace

Díky Zdeňku Pohlreichovi z talířů v podstatě vymizely zeleninové ,,oblohy”. A to je jedině dobře, protože není nic horšího než list salátu nebo plátek okurky koupající se v omáčce. Ale místo toho, aby byl salát v misce zvlášť a podáván třeba jako předkrm před jídlem (tak to bývá zvykem často v Německu a Rakousku), na zeleninu se úplně zapomnělo.

Nám pak nezbývá než večer sníst celých 400 (500 g) zeleniny najednou. Jde to, úplně nejlepší řešení to ale není.

Vzhledem k důležitosti tohoto tématu se budu postupně věnovat formou recenzí restauracím, kde zvládají dobře práci s zeleninou a projdeme také pár příkladů podniků, kde to naopak za moc nestojí.

Facebook