Problémy se zeleninou v českých restauracích

Restaurace

Při hubnutí je ideální sníst 500 g zeleniny za den. Nebo klidně více. A ještě lepší je, když se vám podaří toto množství aspoň trochu rovnoměrně rozdělit do celého dne.

Ale přenesme se do reality všedního dne. Pokud vstáváte ráno hodně brzy, na zeleninu asi chuť tolik nemáte. Dopolední svačinu většinou zastupuje zcela správně něco na způsob jogurtu s ovocem, ale pak přichází na řadu oběd. Jestliže si ho nenosíte s sebou a navštěvujete restaurace, může nastat a často nastává problém.

Nemám teď na mysli velké obědové saláty, které jsou v nabídce už skoro všude. Ale salát k obědu není ani při hubnutí dobrý nápad. Zvláště v chladném období ne. Psychologická a fyziologická sytivost teplého jídla je mnohem lepší. Salát je vhodný na večeři. Nemám ani na mysli vegetariánské pokrmy, jejichž kamenem úrazů zase často bývá nedostatek bílkovin.

Jde o úplně normální běžné obědy. Jejich kvalita v celé republice v průměru stoupá, používá se čím dál méně polotovarů nebo alespoň přibývá míst, kde vaří od základu a z poctivých surovin bez dochucovadel. Ale zkuste si promítnout, kdy jste naposledy měli v restauraci oběd, jehož integrální součástí by bylo aspoň 100 g zeleniny.

Nota Bene_restaurace

Díky Zdeňku Pohlreichovi z talířů v podstatě vymizely zeleninové ,,oblohy”. A to je jedině dobře, protože není nic horšího než list salátu nebo plátek okurky koupající se v omáčce. Ale místo toho, aby byl salát v misce zvlášť a podáván třeba jako předkrm před jídlem (tak to bývá zvykem často v Německu a Rakousku), na zeleninu se úplně zapomnělo.

Nám pak nezbývá než večer sníst celých 400 (500 g) zeleniny najednou. Jde to, úplně nejlepší řešení to ale není.

Vzhledem k důležitosti tohoto tématu se budu postupně věnovat formou recenzí restauracím, kde zvládají dobře práci s zeleninou a projdeme také pár příkladů podniků, kde to naopak za moc nestojí.

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na listopad

  Listopadový jídelníček vám zboří možná hned několik zažitých mýtů. Žili jste v přesvědčení, že si nemůžete dát při hubnutí k snídani volská oka, k obědu segedín a k odpolední svačině tiramisu? Ale ano, klidně, pokud se budete držet uvedených surovin a gramáží. Tím se vám podaří udržet energetickou hodnotu, při které budete hubnout, a […]

Jak si vybrat svůj první proteiňák?

Dotaz Zajímalo by mě, jak si mám vybrat proteinový nápoj tak, aby mi vyhovoval? Na co se mám při výběru dívat a jaká je šance, že mi bude opravdu chutnat? A proč se teď tolik doporučují? O tom, že jsou bílkoviny, neboli proteiny při hubnutí zcela zásadní, se dnes už nikdo nehádá. Vyšší obsah bílkovin […]

Komplet 7 e-knih za výhodnou cenu

Soubor všech 7 e-knih můžete mít na jedno kliknutí. Chtěli byste si pořídit všechny e-knihy najednou? Je to možné a snadné. Cena 650 Kč   Jaké tituly soubor obsahuje? Praktický návod na zdravé hubnutí cena 350 Kč Základní kniha, která vám pomůže porozumět základům zdravého hubnutí, poradí s výběrem potravin a sestavením jídelníčku. Každý rok […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook