Problémy se zeleninou v českých restauracích

Restaurace

Při hubnutí je ideální sníst 500 g zeleniny za den. Nebo klidně více. A ještě lepší je, když se vám podaří toto množství aspoň trochu rovnoměrně rozdělit do celého dne.

Ale přenesme se do reality všedního dne. Pokud vstáváte ráno hodně brzy, na zeleninu asi chuť tolik nemáte. Dopolední svačinu většinou zastupuje zcela správně něco na způsob jogurtu s ovocem, ale pak přichází na řadu oběd. Jestliže si ho nenosíte s sebou a navštěvujete restaurace, může nastat a často nastává problém.

Nemám teď na mysli velké obědové saláty, které jsou v nabídce už skoro všude. Ale salát k obědu není ani při hubnutí dobrý nápad. Zvláště v chladném období ne. Psychologická a fyziologická sytivost teplého jídla je mnohem lepší. Salát je vhodný na večeři. Nemám ani na mysli vegetariánské pokrmy, jejichž kamenem úrazů zase často bývá nedostatek bílkovin.

Jde o úplně normální běžné obědy. Jejich kvalita v celé republice v průměru stoupá, používá se čím dál méně polotovarů nebo alespoň přibývá míst, kde vaří od základu a z poctivých surovin bez dochucovadel. Ale zkuste si promítnout, kdy jste naposledy měli v restauraci oběd, jehož integrální součástí by bylo aspoň 100 g zeleniny.

Nota Bene_restaurace

Díky Zdeňku Pohlreichovi z talířů v podstatě vymizely zeleninové ,,oblohy”. A to je jedině dobře, protože není nic horšího než list salátu nebo plátek okurky koupající se v omáčce. Ale místo toho, aby byl salát v misce zvlášť a podáván třeba jako předkrm před jídlem (tak to bývá zvykem často v Německu a Rakousku), na zeleninu se úplně zapomnělo.

Nám pak nezbývá než večer sníst celých 400 (500 g) zeleniny najednou. Jde to, úplně nejlepší řešení to ale není.

Vzhledem k důležitosti tohoto tématu se budu postupně věnovat formou recenzí restauracím, kde zvládají dobře práci s zeleninou a projdeme také pár příkladů podniků, kde to naopak za moc nestojí.

Facebook

Články, testy a recepty

Banánový koláč s řeckým jogurtem

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete už slyšet o žádných proteinových tyčinkách ani Ovofitech a vůbec… Bubláte vzteky, když si všichni kolem vás si dávají štrůdly nebo bábovky, o kterých víte, že  by vám zbytečně narušily vaše plynulé a zdravé hubnutí. Takže slyším váš požadavek: chtělo by to nějaký ,,pořádný“ koláč, který nedá skoro […]

Ovocné tvarohy bez cukru Ovofit – pozitiva a negativa

Ovofity patří mezi stálice redukčního jídelníčku už desítky let. Proč jsou tak oblíbené? A mají kromě nutričních pozitiv i nějaká omezení? Pokud se rozhlédneme v obchodech po regálech s ochucenými tvarohy, najdeme jich tam nepřeberné množství. Ale po pročtení nutričních hodnot bohužel jeden po druhém zase do regálu vracíme zpátky. Důvodem je nadměrné množství přidaného […]

Test ovocných jogurtů – jak vybírat při hubnutí?

Současný trh je přímo zaplaven ovocnými jogurty, z nichž se ale pro účely hubnutí skoro žádný nehodí. Značka Jogobella nabízí 5 různých typů jogurtů. Bez cukru, bez tuku, s vyšším obsahem bílkovin, polotučný a se sladidlem nebo klasický. Poslouží tedy jako příklad a návod na to, který údaj byste měli na obalu sledovat. Podobně se […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook