Luštěninové těstoviny – jsou vhodné při hubnutí?

Recenze

Luštěninové těstoviny skupina

 

Máte také zažitou hubnoucí poučku: ,,Večer nejíst těstoviny“?

Možná na ní budete moci zapomenout. Ale jedině pokud sáhnete po  těstovinách luštěninových. Mají totiž více bílkovin a méně sacharidů.

Ne všechny jsou nutričně stejné a ne každé chutnají dobře.

U těch lepších počítejte zhruba s trojnásobným množstvím bílkovin a polovičními sacharidy než u klasických těstovin.

 

Co jsou vlastně luštěninové těstoviny?

Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin, většinou z jednoho, maximálně dvou druhů pro každý typ. Nic jiného než mouku z luštěnin neobsahují. Nejčastěji se používají černé fazole, mungo nebo adzuki, edamame, někdy červená čočka nebo cizrna.

 

Hlavní vlastnosti luštěninových těstovin:

  • vysoký obsah bílkovin
  • vysoký obsah vlákniny
  • nižší množství sacharidů a nižší glykemický index než u klasických těstovin
  • většinou jsou bezlepkové

 

Pro koho jsou vhodné?

  • při hubnutí jako zdroj bílkovin a vlákniny
  • při přechodu z výrazně nízkosacharidových diet (instantní ketodiety, Dukanova, Atkinsova, LCHF = low carb-high fat diety)
  • při onemocnění celiakií (zkontrolujte přesné složení, v zahraničí existují s částečným obsahem obilovin, můžou se objevit časem i u nás)
  • pro ty, kteří neradi jedí maso a nechtějí stále opakovat sýry, tvaroh, jogurt, vejce, tofu
  • pro vegetariány a vegany jsou vyloženě spásou

 

Nevýhody luštěninových těstovin:

  • mírně odlišná chuť – psychicky se připravte na to, že úplně stejně jako klasické těstoviny prostě nechutnají
  • některé druhy můžou u citlivých jedinců vyvolat plynatost (nutno odzkoušet, které vám ,,sednou“)

 

Základní typy luštěninových těstovin dostupných na českém trhu:

1 –  Organic protein pasta (Maxsport)

 

Black bean spaghetti – 42% bílkovin

1 balení  – 200g

Složení: černé fazole.

Bezlepkové

 

Luštěninové těstoviny Maxsport

 

Nutriční hodnoty těstovin z černých fazolí na 100 g :

 

100 g suchých 100 g uvařených
Energie(kJ) 1342  559
Bílkoviny (g) 42  17.5
Tuky(g) 3.2  1.3
Sacharidy(g) 39.5  16.4
Vláknina(g) 19  7.9

Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).

 

Porovnání nutričních hodnot vařených klasických těstovin a těstovin z černých fazolí:

100 g uvařených klasických 100 g uvařených luštěninových
Energie(kJ) 580 559
Bílkoviny (g) 5.5 17.5
Tuky(g) 1.7 1.3
Sacharidy(g) 27 16.4
Vláknina(g) 0.9 7.9

 

Zatímco 100 g vařených klasických těstovin vás nezasytí skoro vůbec, v případě luštěninových stačí přidat zeleninu a lžičku kvalitního oleje a máte pokrm bohatý na bílkoviny a vlákninu, tedy pocit sytosti zajištěný.

 

Hodnocení:

Obsah bílkovin 42 % je tím, co bychom měli od luštěninových těstovin očekávat. Při hubnutí je tak lze použít i u večeře místo masa.  Mají nejvyšší obsah vlákniny.

Chuť:

Kromě těstovin z černých fazolí jsem zatím od Maxsportu vyzkoušela těstoviny z adzuki a obojí byly chuťově velmi přijatelné. Vyšší podíl vlákniny je chuťově znát, ale rozhodně není nepříjemný. Ze třech recenzovaných typů je pro mě osobně Maxsport chuťový střed.

 

2 – Protein pasta (Natu)

 

Fettucine z mungo fazolí – 43% bílkovin

1 balení  – 200g

Složení: Bio zelené sójové boby (edamame), bio mungo fazole.

Bezlepkové

Fettucine z mungo fazolí

 

Nutriční hodnoty těstovin z mungo fazolí na 100 g :

 

100 g suchých 100 g uvařených
Energie(kJ) 1588 661
Bílkoviny (g) 43 17.9
Tuky(g) 8 3.3
Sacharidy(g) 35 14.6
Vláknina(g) 14 5.8

Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření, stejně jako u těstovin Maxsport, 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).

 

Hodnocení:

Oproti předchozím těstovinám mají ještě o 1 g více bílkovin. Mají sice o trošku vyšší energetickou hodnotu, ale ta je způsobena přítomností tuku původem z edamame. Jedná se tedy o zdravý tuk. Při hubnutí lze použít i k večeři.

 

Chuť:

Chuť těstovin z mungo fazolí pro mě byla velmi příjemným překvapením. Pružnější konzistence trochu více připomínala klasické těstoviny a při vaření navíc hezky voněly. Chuť byla šťavnatá a příjemná tak, že by se daly jíst skoro samotné, s troškou oleje a parmazánu. Za mě zatím chuťová jednička. Rozhodně vyzkouším od Natu i další varianty (adzuki, cizrna, atd).

Matoucí je jedině označení. Mungo fazolí je ve výrobku totiž jen 10%, většinu tvoří edamame.

 

3 – Yes pasta (Yeshop.eu)

Čočkové fusilli – 24 % bílkovin

1 balení – 250 g

Složení: Čočková mouka zelená.

Bezlepkové

 

Čočkové fusilli

 

Nutriční hodnoty čočkových fusilli na 100 g :

 

100 g suchých 100 g uvařených
Energie(kJ) 1250 625
Bílkoviny (g) 24.2 12.1
Tuky(g) 1.2 0.6
Sacharidy(g) 49.6 24.8
Vláknina(g) 11 5.5

Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 200 g (z 1 balení o hmotnosti 250 g budete mít cca 500 g uvařených těstovin).

 

Hodnocení:

Luštěninové těstoviny s nejnižším obsahem bílkovin (24%). Oproti klasickým těstovinám mají sice pořád bílkovin dvojnásobek, ale pokud byste je chtěli použít při hubnutí, dejte si je raději k obědu a malé množství bílkovin ještě raději přidejte (třeba 1 vejce nebo 2 lžíce parmazánu).

 

Chuť:

Čočkové fusilli byly zatím ze všech luštěninových těstovin chuťově nejhorší. Nemají žádnou pružnost při skusu a je v nich hodně a ne úplně příjemně cítit vláknina. Základní chuť je ,,moučná“ a je velmi obtížné je nějak dochutit.

 

Jak luštěninové těstoviny používat?

Můžete je používat jako úplně klasické těstoviny. Uvařit v osolené vodě, scedit a smíchat s omáčkou. Vaří se kratší dobu než těstoviny klasické. Doba varu je vždy uvedená na obalu výrobku.

Výrobce uvádí dobu vaření v rozmezí od-do. Osvědčilo se mi držet se vždy toho kratšího času. Pokud je uvedeno na obalu například 4-6 minut, zkuste je ochutnat po 4 minutách, po 6 už by byly podle mého názoru rozvařené, čočkové fusilli se vařily dokonce jen 2 minuty.

Shrnutí:

S luštěninovými těstovinami se velmi pravděpobně v  roce 2019 roztrhne pytel. Jedou totiž na vlně několika trendů najednou: trend zvyšování obsahu bílkovin v potravinách, vlákninový trend (=zdravý mikrobiom) a trend snižování sacharidové nálože v jídelníčku celkově.

Při hubnutí se snažte vybírat takové druhy, které mají deklarovaný obsah bílkovin přes 40 %.

 

 

Facebook