Luštěninové těstoviny – jsou vhodné při hubnutí?

Recenze

Luštěninové těstoviny skupina

 

Máte také zažitou hubnoucí poučku: ,,Večer nejíst těstoviny“?

Možná na ní budete moci zapomenout. Ale jedině pokud sáhnete po  těstovinách luštěninových. Mají totiž více bílkovin a méně sacharidů.

Ne všechny jsou nutričně stejné a ne každé chutnají dobře.

U těch lepších počítejte zhruba s trojnásobným množstvím bílkovin a polovičními sacharidy než u klasických těstovin.

 

Co jsou vlastně luštěninové těstoviny?

Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin, většinou z jednoho, maximálně dvou druhů pro každý typ. Nic jiného než mouku z luštěnin neobsahují. Nejčastěji se používají černé fazole, mungo nebo adzuki, edamame, někdy červená čočka nebo cizrna.

 

Hlavní vlastnosti luštěninových těstovin:

  • vysoký obsah bílkovin
  • vysoký obsah vlákniny
  • nižší množství sacharidů a nižší glykemický index než u klasických těstovin
  • většinou jsou bezlepkové

 

Pro koho jsou vhodné?

  • při hubnutí jako zdroj bílkovin a vlákniny
  • při přechodu z výrazně nízkosacharidových diet (instantní ketodiety, Dukanova, Atkinsova, LCHF = low carb-high fat diety)
  • při onemocnění celiakií (zkontrolujte přesné složení, v zahraničí existují s částečným obsahem obilovin, můžou se objevit časem i u nás)
  • pro ty, kteří neradi jedí maso a nechtějí stále opakovat sýry, tvaroh, jogurt, vejce, tofu
  • pro vegetariány a vegany jsou vyloženě spásou

 

Nevýhody luštěninových těstovin:

  • mírně odlišná chuť – psychicky se připravte na to, že úplně stejně jako klasické těstoviny prostě nechutnají
  • některé druhy můžou u citlivých jedinců vyvolat plynatost (nutno odzkoušet, které vám ,,sednou“)

 

Základní typy luštěninových těstovin dostupných na českém trhu:

1 –  Organic protein pasta (Maxsport)

 

Black bean spaghetti – 42% bílkovin

1 balení  – 200g

Složení: černé fazole.

Bezlepkové

 

Luštěninové těstoviny Maxsport

 

Nutriční hodnoty těstovin z černých fazolí na 100 g :

 

100 g suchých 100 g uvařených
Energie(kJ) 1342  559
Bílkoviny (g) 42  17.5
Tuky(g) 3.2  1.3
Sacharidy(g) 39.5  16.4
Vláknina(g) 19  7.9

Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).

 

Porovnání nutričních hodnot vařených klasických těstovin a těstovin z černých fazolí:

100 g uvařených klasických 100 g uvařených luštěninových
Energie(kJ) 580 559
Bílkoviny (g) 5.5 17.5
Tuky(g) 1.7 1.3
Sacharidy(g) 27 16.4
Vláknina(g) 0.9 7.9

 

Zatímco 100 g vařených klasických těstovin vás nezasytí skoro vůbec, v případě luštěninových stačí přidat zeleninu a lžičku kvalitního oleje a máte pokrm bohatý na bílkoviny a vlákninu, tedy pocit sytosti zajištěný.

 

Hodnocení:

Obsah bílkovin 42 % je tím, co bychom měli od luštěninových těstovin očekávat. Při hubnutí je tak lze použít i u večeře místo masa.  Mají nejvyšší obsah vlákniny.

Chuť:

Kromě těstovin z černých fazolí jsem zatím od Maxsportu vyzkoušela těstoviny z adzuki a obojí byly chuťově velmi přijatelné. Vyšší podíl vlákniny je chuťově znát, ale rozhodně není nepříjemný. Ze třech recenzovaných typů je pro mě osobně Maxsport chuťový střed.

 

2 – Protein pasta (Natu)

 

Fettucine z mungo fazolí – 43% bílkovin

1 balení  – 200g

Složení: Bio zelené sójové boby (edamame), bio mungo fazole.

Bezlepkové

Fettucine z mungo fazolí

 

Nutriční hodnoty těstovin z mungo fazolí na 100 g :

 

100 g suchých 100 g uvařených
Energie(kJ) 1588 661
Bílkoviny (g) 43 17.9
Tuky(g) 8 3.3
Sacharidy(g) 35 14.6
Vláknina(g) 14 5.8

Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření, stejně jako u těstovin Maxsport, 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).

 

Hodnocení:

Oproti předchozím těstovinám mají ještě o 1 g více bílkovin. Mají sice o trošku vyšší energetickou hodnotu, ale ta je způsobena přítomností tuku původem z edamame. Jedná se tedy o zdravý tuk. Při hubnutí lze použít i k večeři.

 

Chuť:

Chuť těstovin z mungo fazolí pro mě byla velmi příjemným překvapením. Pružnější konzistence trochu více připomínala klasické těstoviny a při vaření navíc hezky voněly. Chuť byla šťavnatá a příjemná tak, že by se daly jíst skoro samotné, s troškou oleje a parmazánu. Za mě zatím chuťová jednička. Rozhodně vyzkouším od Natu i další varianty (adzuki, cizrna, atd).

Matoucí je jedině označení. Mungo fazolí je ve výrobku totiž jen 10%, většinu tvoří edamame.

 

3 – Yes pasta (Yeshop.eu)

Čočkové fusilli – 24 % bílkovin

1 balení – 250 g

Složení: Čočková mouka zelená.

Bezlepkové

 

Čočkové fusilli

 

Nutriční hodnoty čočkových fusilli na 100 g :

 

100 g suchých 100 g uvařených
Energie(kJ) 1250 625
Bílkoviny (g) 24.2 12.1
Tuky(g) 1.2 0.6
Sacharidy(g) 49.6 24.8
Vláknina(g) 11 5.5

Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 200 g (z 1 balení o hmotnosti 250 g budete mít cca 500 g uvařených těstovin).

 

Hodnocení:

Luštěninové těstoviny s nejnižším obsahem bílkovin (24%). Oproti klasickým těstovinám mají sice pořád bílkovin dvojnásobek, ale pokud byste je chtěli použít při hubnutí, dejte si je raději k obědu a malé množství bílkovin ještě raději přidejte (třeba 1 vejce nebo 2 lžíce parmazánu).

 

Chuť:

Čočkové fusilli byly zatím ze všech luštěninových těstovin chuťově nejhorší. Nemají žádnou pružnost při skusu a je v nich hodně a ne úplně příjemně cítit vláknina. Základní chuť je ,,moučná“ a je velmi obtížné je nějak dochutit.

 

Jak luštěninové těstoviny používat?

Můžete je používat jako úplně klasické těstoviny. Uvařit v osolené vodě, scedit a smíchat s omáčkou. Vaří se kratší dobu než těstoviny klasické. Doba varu je vždy uvedená na obalu výrobku.

Výrobce uvádí dobu vaření v rozmezí od-do. Osvědčilo se mi držet se vždy toho kratšího času. Pokud je uvedeno na obalu například 4-6 minut, zkuste je ochutnat po 4 minutách, po 6 už by byly podle mého názoru rozvařené, čočkové fusilli se vařily dokonce jen 2 minuty.

Shrnutí:

S luštěninovými těstovinami se velmi pravděpobně v  roce 2019 roztrhne pytel. Jedou totiž na vlně několika trendů najednou: trend zvyšování obsahu bílkovin v potravinách, vlákninový trend (=zdravý mikrobiom) a trend snižování sacharidové nálože v jídelníčku celkově.

Při hubnutí se snažte vybírat takové druhy, které mají deklarovaný obsah bílkovin přes 40 %.

 

Poznámka:

Tato recenze je nezávislá, stejně jako vše ostatní na tomto webu.

Deklaruji nulový konflikt zájmů.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?

Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?   Odpověď Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. […]

Skyr nápoj bez přidaného cukru

Může se nám to líbit nebo ne, ale faktem je, že jakýkoli výrobek s názvem ,,skyr“ vnímá spotřebitel stejně jako kdyby obal hlásal: ,,vhodné pro hubnutí“. Nebo alespoň pro zdravý životní styl. Skyr je potravina s přirozeně nízkým obsahem tuků a zároveň vysokým podílem bílkovin neboli proteinů, které jsou při hubnutí zásadní. Bohužel někteří výrobci […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 2.část kelímky

Zmrzliny v kelímcích dávají při hubnutí větší možnosti výběru a jejich hodnocení dopadlo v průměru lépe. Které jsou ale nejlepší a proč? V první části velkého zmrzlinového testu jsme prošli současnou nabídku nanuků, které dělají dojem, že by mohly být při hubnutí dobrou volbou. A výsledek? Někeré z nich vám snahu o zhubnutí nezkomplikují, jiné […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 1.část Nanuky

,,Kterou zmrzlinu si můžu dát?“ Klienti se často, obzvláště v létě dožadují odpovědi na to, která ze zmrzlin jim nenaruší hubnutí. A rozhodně nechtějí slyšet, že si mají dát do mrazáku rozmixovaný banán s tvarohem. Ne! Jsou venku, všichni kolem si zmrzlinu dopřávají a co oni tedy mají dělat? Většinou jsem odpovídala stylem, že nejlepší […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 333 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook