Zmrzlina z Creme de la Creme – bez cukru a s nízkým množstvím tuku?

Restaurace

Aktualizace dne 23.7.2018

Představte si, že jdete po obědě na procházku s rodinou nebo přáteli a všichni si chtějí dát zmrzlinu. Zmrzlina_bez_cukruVy máte možnost :

  1. Žádnou si nedat a tím pádem si připadat ošizení.
  2. Dát si úplně malinký kopeček, po němž ale stejně můžete dostat brzy hlad – kvůli cukru, který je ve zmrzlině přeci jen v dost velkém množství.
  3. Dát si sorbet v domnění, že je bez tuku. Ten vám ale z důvodu hodně vysokého množství cukru zaručeně rozhází glykemickou křivku a hrozí, že pak večer sníte mnohem více, než jste měli původně v plánu.
  4. Najdete místo, kde na vás myslí. Tedy připravují zmrzlinu, jež váše hubnutí NEOHROZÍ. Pokud bude ještě k tomu dobře chutnat, máte vyhráno.

Takovým místem je Zmrzlinářství Creme de la Creme v Husově ulici na Praze 1 a od roku 2018 ve Zmrzlinovém salonu na Národní 23, kde nabízejí zatím dvě příchutě zmzlin pod názvem ,,zdravá zmrzlina“. Přestože tento pojem není úplně šťastný (ostatní zmzliny nejsou ,,nezdravé“), doporučuji je ochutnat. Zkusila jsem je celkem dvakrát v odstupu dvou měsíců. Napoprvé jsem trochu pochybovala: nespletla se obsluhující slečna a nejím ve skutečnosti zmrzlinu sladkou? jak to, že ve zmrzlině není cítit ,,ocásek“ logicky nutný při použití náhradního sladidla? Ale nebylo moc času vypátrat pravdu, tak jsem to nechala chvíli odležet. Dnes jsem zmrzlinu zkusila znovu a znovu k plné spokojenosti.  Jak je to možné?

Zdrave_zmrzliny

Takzvané zdravé zmrzliny, zatím v příchuti pistácie a slaný karamel jsou vyráběné z plnotučného mléka, žloutku, který funguje jako emulgátor a emulgaci dále napomáhá vláknina inulin z čekanky (to je prebiotikum, které pomáhá zdravé střevní mikroflóře). O chuť se postarají skutečné pistáciové oříšky nebo opravdový karamel a špetka soli. Zmzlina je slazená steviol-glykosidem s drobným přídavkem sorbitolu. Sladidla je ovšem ve zmrzlině velmi málo, takže je ve srovnání s klasickými méně sladká i pocitově. Což je dobře, protože kromě toho, že v ní necítíme pachuť (,,ocásek“), tříbí a vychovává naše chutě směrem k méně intenzivně sladkým potravinám.

Cena?

Jeden kelímek zmzliny, které říkají ,,malá“, ale podle mého názoru je ekvivalentem více než dvou klasických kopečků (viz foto) stojí 35 Kč.

 

Znáte další zmzlinářství, které nabízí něco podobného?

Pište na: info@rozumnehubnuti.cz

P.S. Váš doprovod bude s klasickými zmrzlinami v Creme de la Creme jistě spokojen. Vždy je velký výběr druhů a všechny lze předem nejdříve ochutnat.

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook