Vyvážené meruňkové knedlíky – při hubnutí skvělý oběd

Recepty

Tvarohove meruňkové knedlíky

 

Bojíte se zařazovat při hubnutí do jídelníčku sladká jídla?

Většinou děláte dobře.  Ale ovocné knedlíky poskytují krásnou možnost modifikace. Tak proč ji nevyužít?

 

Nevýhodou sladkých pokrmů nebývá ani tak jejich vysoká energetická hodnota, ale spíše nevyváženost v množství sacharidů a bílkovin. Nadměrný přívod sacharidů, často ve formě cukru zvedne hladinu krevního cukru, která je působením inzulínu snížena a způsobí po dvou až třech hodinách vznik silného hladu a nutkání k dalšímu jídlu a touze po dalších sacharidech. Chcete-li si tedy bez tohoto nežádoucího efektu dopřát sladký pokrm, musíte poměry živin značně pozměnit. Samozřejmě bez ztráty chuti. Jak na to ?

V případě ovocných knedlíků volte jednoznačně těsto tvarohové, nikoli kynuté. Tvaroh je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin.
Pro vás a případné další členy rodiny, kteří si hlídají váhu, nakupte mnohem více tvarohu na strouhání (viz recept), který použijete na posyp. Tím se dále obsah bílkovin zvýší a po jídle nebudete mít dlouhou dobu hlad.

Místo klasického cukru použijte sypké sladidlo Irbis sukralóza nebo Stevia nebo Xylitol. Tím se množství sacharidů podstatně sníží.

 

Suroviny:

Těsto na 22 knedlíků:

  • 1 a ½ vaničky (=375 g) polotučného tvarohu (dejte přes noc na sítko vyložené utěrkou vykapat). Ještě lepší než tvaroh ve vaničce je tvaroh zabalený ve stříbře, který má méně vody, a proto ho můžete použít ihned
  • 175 g hrubé mouky
  • 22 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 950 g meruněk (22 kusů)

 

Postup:

Na vále smíchejte všechny uvedené suroviny. Pečlivě těsto promíchejte rukama tak, aby bylo hladké a nelepivé. Uložte na chvíli do lednice.

Opláchněte meruňky a vypeckujte je (trocha práce navíc s vypeckováním se opravdu vyplatí).

Vál lehce podsypejte moukou a vyválejte tenké těsto. Krájejte na čtverce asi 10 x 10 cm a do každého zabalte meruňku.

Do hrnce dejte vařit osolenou vodu.

Mezitím si připravte posyp.

Nastrouhejte tvaroh najemno a promíchejte ho se sladidlem. Rozpusťte máslo (nebojte se, těsto je velmi málo tučné, takže 15 g másla vám rozhodně neublíží).

Knedlíky hoďte do vařící vody a vařte 8- 10 minut od doby, kdy vyplavou na povrch.

 

Posyp na 1 porci :

  • 100 g tvarohu na strouhání
  • ½ polévkové lžíce sypkého sladidla
  • 15 g másla

 

Dokončení 1 vyvážené porce:

Na talíř (nejlépe nahřátý) dejte 4 knedlíky a posypejte tvarohem smíchaným s cukrenem. Polijte rozpuštěným máslem.
Ostatním dejte na talíř knedlíky, tvarohu můžete dát méně, doslaďte obyčejným cukrem a polijte máslem.

Pozor! Uvedená porce je poměrně velkorysá a dodá 41 g čistých bílkovin.

 

Nutriční hodnoty posypu:

Tvaroh 100g Máslo 15 g Sladidlo 13 g Celkem
Energie(kJ)  513  420  220  1184
Bílkoviny(g)  26.8  0.1  0  26.9
Tuky(g)  0.9  12  0  12.9
Sacharidy(g)  1.4  0.1  12.9  14.3

 

Nutriční hodnoty hotového pokrmu:

22 knedlíků 1 knedlík 4 knedlíky 4 knedlíky +posyp
Energie(kJ) 6852 311  1244 2429
Bílkoviny(g) 79.4 3.6  14.4 41.3
Tuky(g) 43.1 1.9  7.6 20.7
Sacharidy(g) 248 11.2 44.8 59.4

 

V  tabulkách jasně vidíte, jak která složka ovlivňuje výsledné nutriční hodnoty. Pokud u jakékoli z komponent změníte její množství, budete hned vědět, jak to ovlivní celkový výsledek.

 

Jak meruňkové knedlíky začlenit do celkového jídelníčku?

Pokud použijete recept tak, jak je uveden, včetně množství, bude vám stačit na oběd a nadlouho vás zasytí.

Následná odpolední svačina může být lehčí, třeba jen sklenice mléka nebo menší kelímek bílého jogurtu.

V den, kdy si budete dávat ovocné knedlíky už nejezte žádné další ovoce.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 1.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty nových a zdravě vypadajících potravin. Mnoho z nich ale nesplňuje kritéria daná při hubnutí. Postupně pro vás tedy budu vybírat takové, které dávají smysl, mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit a hubnutí zpříjemnit a usnadnit. Neznamená to, že je jíst musíte. Všechny také nebudou pro každého. Ale to už […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook