Superpotraviny – pomůžou nám zhubnout a zlepšit zdraví?

Výživa při hubnutí

Superfoods

Superpotraviny je souhrnné označení pro takové potraviny, které mají vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, vlákniny, antioxidantů, bílkovin, omega- 3 kyselin, případně jejich kombinace v jedné a téže potravině. Nicméně označení je pouze marketingové, nejčastěji za účelem opodstatnění její vyšší ceny. Mělo by se jednat o potraviny ,,nutričně denzní”. Nicméně žádná definice daná zákonem neexistuje.

Zájem o jednotlivé potraviny vzbuzují často celebrity a média, která vytrženě z kontextu informují o výsledku některé ze studií (často na zvířecím modelu) a ujišťují spotřebitele, že zařazení té které potraviny vyřeší samo o sobě veškeré zdravotní problémy člověka. Častým argumentem je snížení váhy, zlepšení psychického stavu, řešení diabetu a kardiovaskulárních chorob.

Mezi superpotraviny se typicky řadí:

  • Chia semínka
  • Lněná semínka
  • Konopná semínka
  • Kokosový tuk
  • Červená řepa
  • Borůvky
  • Ostružiny
  • Kapusta
  • Avokádo
  • Losos
  • Granátové jablko
  • Kustovnice čínská (goji)
  • Acaí berry
  • Zelený ječmen
  • Nepražené kakao

a další

Nutriční benefity superpotravin by měly podle proklamací převyšovat benefity potravin ostatních. V tom je jejich pozice problematická:

  1. Je snadné uvěřit, že jedna potravina přehluší efekt jídelníčku, který je celkově nutričně nepříliš vhodný. Pokud jsou na denním pořádku oplatky, sušenky, fast-food, slazené limonády, uzeniny společně s nedostatkem zeleniny, ovoce, ryb, zakysaných mléčných výrobků a celozrnných obilovin, tak to 2 lžíce žádné superpotraviny nevyrovnají a hubnutí se konat nebude.
  2. Pod vlivem mediální masáže může leckdo dojít k názoru, že například kapusta (přidává se do smoothies, dělají se z ní ,,zdravé chipsy”) je prospěšnější než konzumace brokolice, květáku, kedlubny apod. Pokud ji ale budete konzumovat denně ve velkém množství, může to kvůli přítomnosti goitrogenů poškodit funkci vaší štítné žlázy. Stejně tak nedodržení doporučeného dávkování chia semínek může narušit vstřebávání minerálních látek. Červená řepa je zase náchylná na kumulaci dusičnanů. Jestliže jakoukoli potravinu zařazujete do jídelníčku neúměrně často, její benefit se snadno změní v riziko.
  3. Životní prostředí a cena

Ceny některých superpotravin jsou velmi vysoké. Je to dáno často tím, že se k nám dovážejí přes polovinu zeměkoule. To má, kromě ceny, bohužel negativní vliv na životní prostředí.

Facebook

Články, testy a recepty

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Lučina linie – pozor na změnu složení a nutričních hodnot

Lučina linie je čerstvý termizovaný sýr, který se dá při hubnutí velmi dobře využít. Respektive dal se. Často jsem ho klientům v poradně navrhovala do jídelníčku jako jednu z celkem příjemných možností na snídani. Snídaně by při hubnutí měla obsahovat vyšší množství bílkovin a nemusí být zcela bez tuku. Lučina linie s 9 g bílkovin […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook