Melounový dort nakrojený

Melounový dort ze 4 ingrediencí – žádný lehčí už nikde nenajdete

Recepty

Aktualizace 29.7.2020

Co si budeme povídat, je to takový malý, nebo spíš trochu větší podvod 🙂 Ale můžete s ním mít úspěch. Hlavně u těch, kteří mají rádi sladké, ale nechtějí si hubnutí pokazit. Máte-li dítě bojující s váhou, můžete tímto způsobem elegantně vyřešit třeba jeho narozeniny.

Základem dortu je meloun. K němu už si vyberete jen různé drobné ovoce, vanilkový skyr bez cukru a trochu kysané smetany.

Pokud byste dort dělali pro menší děti, použijte skyr bílý, přidejte sladidlo xylitol nebo erythritol a trochu vanilkového extraktu.

 

Časová náročnost

Příprava dortu vám zabere přibližně 15 minut.

Dort by ale měl být před podáváním několik hodin v lednici, ideálně přes noc.

 

Suroviny na 6 porcí

Suroviny na melounový dort

 

  • 1 meloun bez pecek o hmotnosti přibližně 2 kg při nákupu
  • 3 vanilkové skyry (v poslední době již nejsou k dispozici, použijte tedy skyr natural, ten můžete ochutit erythritolem nebo vanilkovými flavdrops)
  • 100 g kysané smetany
  • 50 g borůvek
  • 50 g rybízu
  • 200 g nektarinek
  • čerstvá máta (nemusí být)

 

Místo borůvek, rybízu a nektarinek můžete použít jiné ovoce. Například jahody, ostružiny, maliny, hroznové víno, kiwi, ananas…Vždy raději více různých druhů.

 

Postup

Meloun zvenku omyjte a osušte.

Ukrojte mu vršky a zbytek nakrájejte na 3 kola.

Pečivě promíchejte skyr s kysanou smetanou a směs dejte ještě na chvíli do lednice.

Mezitím okrájejte z melounu slupku. Malou vrstvu bílé části dužiny můžete ponechat, meloun bude lépe držet.

Pokud byste měli dojem, že je meloun mokrý, osušte ho kuchyňskou utěrkou.

 

Melounová kola na dort

První kolo dejte na tác a naneste na něj trochu krému.

Přidejte další, opět potřete tenkou vrstvou krému a nakonec položte poslední kolo.

Potřete zbylým krémem.

Možná budete šikovnější, ale pokud dopadnete jako já a dort vám bude ujíždět, nefrajeřte a spíchněte ho dvěma špejlemi.

Špejle můžete nechat přiznané, nechte je z dortu klidně trošku koukat a navlíkněte na ně ovoce jako na špízy.

Melounový dort postup

Dejte do lednice do zóny s co nejnižší teplotou, ideálně přes noc. Druhý den ozdobte a nakrájejte na 6 dílů. Dort vydrží v lednici pak ještě do druhého dne.

Melounový dort celýMelounový dort porce

 

Nutriční hodnoty

Celý dort = 6 porcí 1 porce
Energie(kJ) 3771 628
Bílkoviny (g) 54 9
Tuky(g) 19.4 3.3
Sacharidy(g) 123 20.5

 

Vidíte tedy, že je to nejlehčí dort z hlediska kuchařského (cukrářského), ale hlavně nutričního.

Facebook

Články, testy a recepty

Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Jak jíst v létě správně, udržovat optimální tempo hubnutí a přitom netrávit v kuchyni déle než je nutné? Využijte inspiraci z nového e-booku Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují […]

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook