Melounový dort ze 4 ingrediencí – žádný lehčí už nikde nenajdete

Recepty

Melounový dort nakrojený

Co si budeme povídat, je to takový malý, nebo spíš trochu větší podvod 🙂 Ale můžete s ním mít úspěch. Hlavně u těch, kteří mají rádi sladké, ale nechtějí si hubnutí pokazit. Máte-li dítě bojující s váhou, můžete tímto způsobem elegantně vyřešit třeba jeho narozeniny.

Základem dortu je meloun. K němu už si vyberete jen různé drobné ovoce, vanilkový skyr bez cukru a trochu kysané smetany.

Pokud byste dort dělali pro menší děti, použijte skyr bílý, přidejte sladidlo xylitol (březový cukr) a trochu vanilkového extraktu.

 

Časová náročnost:

Příprava dortu vám zabere přibližně 15 minut.

Dort by ale měl být před podáváním několik hodin v lednici, ideálně přes noc.

 

 

Suroviny na 6 porcí:

Suroviny na melounový dort

 

  • 1 meloun bez pecek o hmotnosti přibližně 2 kg při nákupu
  • 3 vanilkové skyry
  • 100 g kysané smetany
  • 50 g borůvek
  • 50 g rybízu
  • 200 g nektarinek
  • čerstvá máta (nemusí být)

 

 

Místo borůvek, rybízu a nektarinek můžete použít jiné ovoce. Například jahody, ostružiny, maliny, hroznové víno, kiwi, ananas…Vždy raději více různých druhů.

 

Postup:

Meloun zvenku omyjte a osušte.

Ukrojte mu vršky a zbytek nakrájejte na 3 kola.

Pečivě promíchejte vanilkový skyr s kysanou smetanou a směs dejte ještě na chvíli do lednice.

Mezitím okrájejte z melounu slupku. Malou vrstvu bílé části dužiny můžete ponechat, meloun bude lépe držet.

Pokud byste měli dojem, že je meloun mokrý, osušte ho kuchyňskou utěrkou.

 

Melounová kola na dort

První kolo dejte na tác a naneste na něj trochu krému.

Přidejte další, opět potřete tenkou vrstvou krému a nakonec položte poslední kolo.

Potřete zbylým krémem.

Možná budete šikovnější, ale pokud dopadnete jako já a dort vám bude ujíždět, nefrajeřte a spíchněte ho dvěma špejlemi.

Špejle můžete nechat přiznané, nechte je z dortu klidně trošku koukat a navlíkněte na ně ovoce jako na špízy.

Melounový dort postup

Dejte do lednice do zóny s co nejnižší teplotou, ideálně přes noc. Druhý den ozdobte a nakrájejte na 6 dílů. Dort vydrží v lednici pak ještě do druhého dne.

Melounový dort celýMelounový dort porce

 

Nutriční hodnoty:

Celý dort = 6 porcí 1 porce
Energie(kJ) 3771 628
Bílkoviny (g) 54 9
Tuky(g) 19.4 3.3
Sacharidy(g) 123 20.5

 

 

Vidíte tedy, že je to nejlehčí dort z hlediska kuchařského (cukrářského), ale hlavně nutričního.

Facebook

Články, testy a recepty

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Lučina linie – pozor na změnu složení a nutričních hodnot

Lučina linie je čerstvý termizovaný sýr, který se dá při hubnutí velmi dobře využít. Respektive dal se. Často jsem ho klientům v poradně navrhovala do jídelníčku jako jednu z celkem příjemných možností na snídani. Snídaně by při hubnutí měla obsahovat vyšší množství bílkovin a nemusí být zcela bez tuku. Lučina linie s 9 g bílkovin […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook