Lučina linie

Lučina linie – pozor na změnu složení a nutričních hodnot

Recenze

Lučina linie je čerstvý termizovaný sýr, který se dá při hubnutí velmi dobře využít. Respektive dal se. Často jsem ho klientům v poradně navrhovala do jídelníčku jako jednu z celkem příjemných možností na snídani. Snídaně by při hubnutí měla obsahovat vyšší množství bílkovin a nemusí být zcela bez tuku. Lučina linie s 9 g bílkovin a 10 g tuků na 100 g tento požadavek splňovala. Ke snídani tak bylo možno sníst klidně celých 100 g tohoto sýra, ideálně s žitným chlebem a zeleninou, aby byl sytivý účinek co nejlepší.

Ovšem Lučina linie změnila složení a tím pádem i nutriční hodnoty. Dříve mívala o 60 % méně tuku než Lučina klasická, nyní je to jenom o 30%.

 

Složení původní Lučiny linie

Mléko, smetana, vláknina 3 %, sušená syrovátka, mléčné bílkoviny, sůl.

Složení současné Lučiny linie

Tvaroh (72,5 %), mléčné bílkoviny, sušená syrovátka, sůl.

 

Co vedlo výrobce k této změně?

Na můj dotaz odpověděli zástupci firmy takto:

Zvýšení energetické hodnoty bylo způsobeno zvýšením obsahu tuku. Tato receptura byla sloučena s recepturou původně vyráběnou v naší sesterské filiálce. Zároveň byla vyjmuta vláknina, která produkt částečně stabilizovala a způsobovala příliš písčitou konzistenci. Použití vlákniny ke stabilizaci bylo navíc sporné z pohledu Clean label strategie receptur.

Navýšením tuku (při dodržení legislativní podmínky „light“) a vyjmutím přidávané vlákniny jsme získali lehký termizovaný sýr s hladkou a rozplývavou texturou, který vyhovuje většině našich zákazníků. Je vyroben pouze z mléčných složek a navíc byl v letošním roce oceněn na Přehlídkách sýrů ve své kategorii.

Velice nás těší váš zájem o naše výrobky.

S přáním hezkého dne,

Lenka Kiclerová

Infolinka společností Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

 

Nutriční hodnoty současné a dřívější Lučiny linie na 100 g

Současná Lučina linie Dřívější Lučina linie
Energie(kJ) 799 658
Bílkoviny (g) 7,3 9,1
Tuky(g) 16 10
Z toho nasycené(g) 11 7,8
Sacharidy(g) 4 6,2
Z toho cukry(g) 3 6,2
Vláknina(g) neuvádí 3,5
Sůl (g) 0,6 0,8

Pozor!

Staré a nové složení a nutriční hodnoty směšují často i e-shopy s potravinami, v popisu uvádějí stará i nová čísla na stejné stránce.

Pokud si zadáváte snědené potraviny do některého z kalkulátorů (kalorické tabulky, STOB, apod), zkontrolujte zda už mají v databázi hodnotu Lučiny opravenou, případně že z nabídky vyberete současnou variantu.

 

Hodnocení

Nová Lučina linie má oproti původní variantě o 6 g tuku navíc. Množství bílkovin je naopak skoro o 2 g nižší. Vláknina se při hubnutí hodila.  Osobně přídavek vlákniny nepovažuji za něco, co šlo proti strategii ,,clean label“, tedy co nejjednoduššího složení, bez přídatných látek.

 

Co s tím?

V žádném případě nechci tvrdit, že novou Lučinu linii nemůžete jíst. Jde jen o to si uvědomit, že má více tuku a v dalších jídlech za den (svačiny, oběd, večeře) si vybrat méně tučné varianty. Můžete také například zkombinovat Lučinu (například 50 g) a k tomu si dát šunku (také 50 g). Tím máte zajištěn dostatek bílkovin a tuky udržíte v rozumnější míře.

Další možností je vyrobit si domácí Lučinu linii.

 

Recept na domácí ,,Lučinu linii“ (labneh)

Suroviny

500 g bílého jogurtu

½ lžičky soli

Postup

Smíchejte jogurt se solí. Připravte si misku, na ni zavěste cedník a vyložte ho plátýnkem. Pod cedníkem by mělo být dost prostoru na odkapávání přebytečné tekutiny. Osolený jogurt umístěte na cedník, plátýnko přeložte nebo svažte a dejte do lednice na 30 hodin vykapat. Z 500 g jogurtu získáte přibližně 250 g hotového labneh (Lučiny linie).

Domácí lučina

Pokud použijete jogurt s obsahem tuku kolem 3 %, získáte sýr s hodnotami přibližně 525 kJ, 7 g bílkovin a 7 g tuku na 100 g.

Domácí lučina po odkapání

Takto připravený sýr můžete použít kromě snídaně také k večeři jako zdroj bílkovin na salát nebo na jakoukoli pečenou nebo grilovanou zeleninu.

Salát s domácí lučinou

Recept je z e-knihy 55 večeří pro zdravé hubnutí.

Facebook

Články, testy a recepty

Je nutné jíst při hubnutí 5x denně?

Přestože se téma frekvence jídla začalo mohutně řešit už před více než pěti lety, v poslední době se na něj ptáte velmi často. Přiznávám, dlouho jsem před tímto tématem uhýbala, abych zbytečně nevnášela zmatky do už tak protichůdných výživových doporučení prezentovaných v médiích. Snažila jsem se také zabránit přenosu vlastních zkušeností se svými klienty do […]

Čokoládový dortík s malinami

Kdo by neměl čas od času chuť na čokoládový dort? Klasické varianty bývají opravdu velmi kalorické a jejich rádoby zdravější verze na tom s nutričními hodnotami nejsou lépe. Různé ,,low carb“ nebo ,,raw“ recepty jenom zaměňují energii z mouky a cukru za energii z ořechů, tedy z tuků a výsledkem tak bývají kalorické a tukové […]

Káva a hubnutí – Pomůže vám zrychlit metabolismus?

V souvislosti s pitím kávy při hubnutí stále koluje mezi lidmi mnoho různých mýtů. Jedním z nich je ten, že je pití kávy nezdravé, a proto bychom na něj měli při hubnutí  raději zapomenout. Další obavou je pití kávy s mlékem, před nímž pseudoodborníci varují, ale nevysvětlí, proč by to údajně mělo vadit. Ponechme nyní […]

Test sýrů cottage – je důležité sledovat jejich nutriční hodnoty?

Sýry typu cottage bere dnes už každý jako potravinu vhodnou při hubnutí. Díky vyššímu obsahu bílkovin dokáže velmi dobře zasytit a má hodně variabilní využití. Jsou mezi různými značkami nějaké rozdíly? Stojí za to o nich přemýšlet a pročítat nutriční hodnoty na obalech? Jednoduchá otázka, která ale nemá úplně přímočarou odpověď. Přesto ale platí, že: […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook