Salát s čočkou Beluga

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Recepty

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím sýrem a ořechy.

Při hubnutí si ho dejte k obědu, při udržování váhy můžete i k večeři.

Potřebujete s sebou oběd na místo nebo akci, kde nebude možnost ohřevu? Pak je tenhle oběd do krabičky přímo ideální. Nejlépe totiž chutná mírně vlažný nebo při pokojové teplotě.

Čočka Beluga je černá a velmi drobná. Nerozváří se, dodá salátu eleganci a chutná i těm, kteří jinak luštěniny zrovna dvakrát nemilují. Nesnažte se jí tedy nahradit jiným druhem, ani s oranžovou čočkou by to nebylo ono. Můžete samozřejmě použít velmi drobnou francouzskou tmavozelenou čočku Puy.

 

Suroviny na 4 porce

  • 150 g čočky Beluga (150 g je míněno v suchém stavu, po uvaření jí bude 400 g) – prodává například DM drogerie
  • 320 g tvarohového kozího sýra
  • 1 polévkové lžíce olivového (nebo jiného rostlinného) oleje na vaření
  • 4 lžičky panenského olivového oleje na dokončení
  • 1 malá cibule šalotka
  • 80 g celeru
  • 80 g mrkve
  • 80 g petržele
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 1 a 1/2 kávové lžičky cukru
  • čerstvá hladká petrželka
  • sůl, pepř, bobkový list
  • 20 g vlašských ořechů

 

Postup

Čočku vařte 15-20 minut v neosolené vodě (tak, aby byla měkká, ale zůstala al dente). Sceďte.

Nakrájejte cibuli, celer, mrkev a petržel na drobné kostičky. Rozpalte olej na pánvi a na něm cibuli a zeleninu osmahněte. Když trochu změkne, přidejte vinný ocet, cukr, sůl a bobkový list. Přiklopte a poduste doměkka (kdyby bylo nutné, lehce podlijte troškou vody).

Smíchejte čočku s hotovou zeleninou a promíchejte s panenským olivovým olejem. Přidejte nasekanou petrželku a dobře promíchejte.

Ořechy opražte nasucho na pánvi.

Salát rozdělte na 4 stejně velké porce. Na každou porci rozdrobte 80 g sýra. Ozdobte ořechy.

 

Nutriční hodnoty

4 porce salátu 1 porce salátu
Energie(kJ) 7833 1958
Bílkoviny (g) 115 28,7
Tuky(g) 102,7 25,7
Sacharidy(g) 125,3 31,3

Poznámka:

Nemáte-li rádi chuť kozího sýra, nahradťe ho jakýmkoli čerstvým kravským sýrem.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Test mléčných rýží – které jsou vhodné při hubnutí?

Na začátku roku 2019 jsem zveřejnila test mléčných rýží, který poukázal na to, že vybrat mezi nimi správného adepta do jídelníčku při hubnutí není vůbec jednoduché. V dubnu 2021 se v obchodech objevil výrobek s proteinem, ale bez přidaného cukru. Ten značně zamíchal původním pořadím. Jak vypadají výsledky teď? Výsledné pořadí mléčných rýží z hlediska […]

Je Body mass index (BMI) správným indikátorem zdraví?

Body mass index (BMI) hodnotí přiměřenost váhy člověka vztažené k jeho výšce. Z výsledku pak odvozuje potenciální zdravotní riziko. Ať už se týká váhy příliš nízké nebo naopak vysoké.   Vzorec pro výpočet Body mass indexu BMI = hmotnost (kg) / výška (m2) Svůj BMI zjistíte snadno a bez počítání použitím kalkulátoru BMI Kalkulátor BMI […]

Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině

Většina lidí má představu, že správnou večeří při hubnutí může být jen salát. Přitom jediné, co hraje roli, je výběr surovin a jejich množství. Večeře by měla obsahovat nějaký zdroj sytících bílkovin a zcela jistě také zeleninu, která dá jídlu na talíři větší objem a zlepší tak jeho sytivou schopnost. Teplá večeře sestavená z bílkovin […]

60 večeří pro zdravé hubnutí

Sestavit ideální jídlo na večer není jednoduché. Kniha 60 večeří pro zdravé hubnutí vám přináší recepty na studené a teplé pokrmy, které zvládne připravit úplně každý. Vznikla proto, že jste si ji přáli. Víte, že byste měli mít k večeři potraviny bohaté na bílkoviny a k tomu zeleninu. V období aktivního hubnutí bez pečiva a […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook