Salát s čočkou Beluga

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Recepty

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím sýrem a ořechy.

Při hubnutí si ho dejte k obědu, při udržování váhy můžete i k večeři.

Potřebujete s sebou oběd na místo nebo akci, kde nebude možnost ohřevu? Pak je tenhle oběd do krabičky přímo ideální. Nejlépe totiž chutná mírně vlažný nebo při pokojové teplotě.

Čočka Beluga je černá a velmi drobná. Nerozváří se, dodá salátu eleganci a chutná i těm, kteří jinak luštěniny zrovna dvakrát nemilují. Nesnažte se jí tedy nahradit jiným druhem, ani s oranžovou čočkou by to nebylo ono. Můžete samozřejmě použít velmi drobnou francouzskou tmavozelenou čočku Puy.

 

Suroviny na 4 porce

  • 150 g čočky Beluga (150 g je míněno v suchém stavu, po uvaření jí bude 400 g) – prodává například DM drogerie
  • 320 g tvarohového kozího sýra
  • 1 polévkové lžíce olivového (nebo jiného rostlinného) oleje na vaření
  • 4 lžičky panenského olivového oleje na dokončení
  • 1 malá cibule šalotka
  • 80 g celeru
  • 80 g mrkve
  • 80 g petržele
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 1 a 1/2 kávové lžičky cukru
  • čerstvá hladká petrželka
  • sůl, pepř, bobkový list
  • 20 g vlašských ořechů

 

Postup

Čočku vařte 15-20 minut v neosolené vodě (tak, aby byla měkká, ale zůstala al dente). Sceďte.

Nakrájejte cibuli, celer, mrkev a petržel na drobné kostičky. Rozpalte olej na pánvi a na něm cibuli a zeleninu osmahněte. Když trochu změkne, přidejte vinný ocet, cukr, sůl a bobkový list. Přiklopte a poduste doměkka (kdyby bylo nutné, lehce podlijte troškou vody).

Smíchejte čočku s hotovou zeleninou a promíchejte s panenským olivovým olejem. Přidejte nasekanou petrželku a dobře promíchejte.

Ořechy opražte nasucho na pánvi.

Salát rozdělte na 4 stejně velké porce. Na každou porci rozdrobte 80 g sýra. Ozdobte ořechy.

 

Nutriční hodnoty

4 porce salátu 1 porce salátu
Energie(kJ) 7833 1958
Bílkoviny (g) 115 28,7
Tuky(g) 102,7 25,7
Sacharidy(g) 125,3 31,3

Poznámka:

Nemáte-li rádi chuť kozího sýra, nahradťe ho jakýmkoli čerstvým kravským sýrem.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Je nutné jíst při hubnutí 5x denně?

Přestože se téma frekvence jídla začalo mohutně řešit už před více než pěti lety, v poslední době se na něj ptáte velmi často. Přiznávám, dlouho jsem před tímto tématem uhýbala, abych zbytečně nevnášela zmatky do už tak protichůdných výživových doporučení prezentovaných v médiích. Snažila jsem se také zabránit přenosu vlastních zkušeností se svými klienty do […]

Čokoládový dortík s malinami

Kdo by neměl čas od času chuť na čokoládový dort? Klasické varianty bývají opravdu velmi kalorické a jejich rádoby zdravější verze na tom s nutričními hodnotami nejsou lépe. Různé ,,low carb“ nebo ,,raw“ recepty jenom zaměňují energii z mouky a cukru za energii z ořechů, tedy z tuků a výsledkem tak bývají kalorické a tukové […]

Káva a hubnutí – Pomůže vám zrychlit metabolismus?

V souvislosti s pitím kávy při hubnutí stále koluje mezi lidmi mnoho různých mýtů. Jedním z nich je ten, že je pití kávy nezdravé, a proto bychom na něj měli při hubnutí  raději zapomenout. Další obavou je pití kávy s mlékem, před nímž pseudoodborníci varují, ale nevysvětlí, proč by to údajně mělo vadit. Ponechme nyní […]

Test sýrů cottage – je důležité sledovat jejich nutriční hodnoty?

Sýry typu cottage bere dnes už každý jako potravinu vhodnou při hubnutí. Díky vyššímu obsahu bílkovin dokáže velmi dobře zasytit a má hodně variabilní využití. Jsou mezi různými značkami nějaké rozdíly? Stojí za to o nich přemýšlet a pročítat nutriční hodnoty na obalech? Jednoduchá otázka, která ale nemá úplně přímočarou odpověď. Přesto ale platí, že: […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook