Dieta GI

Recenze

dieta_gi.jpgDieta GI
Helen Foster
(Ottovo nakladatelství, 2004)

Nádherná lesklá obálka vás jistě v knihkupecví zaujme na první pohled. Váš zkušený mozek se ale vzápětí zeptá: není tato okázalost na úkor kvality? Nesnaží se nás nakladatel jen nalákat krásnými fotografiemi ovoce a zeleniny, které jsou tolik „k nakousnutí“, že by možná mnoho mužů zanevřelo na fotografie zcela jiného žánru v pánských časopisech? Naštěstí, podařilo se skloubit informační hodnotu s líbivostí a kniha může bez problémů plnit svůj účel.

Pozitiva:
Jednoduše, ale bez překrucování je vysvětlen glykemický index potravin a jeho vliv na pocity sytosti a množství zkonzumované v následujícím jídle. Stručně je vysvětlen pozitivní dopad aplikace této teorie na zdraví. Po kapitolách jsou probrány důležité potraviny sacharidového typu : klíč k výběru pečiva a cereálií, příloh, ovoce a zeleniny. Vždy je uvedena přehledná tabulka, která popisuje vhodnost výběru od nejvíce po nejméně žádaného zástupce té které skupiny. Jedna z kapitol popisuje pyramidu glykemického indexu (nesouhlasíme jen s umístěním mléčných výrobků v pyramidě, podle našeho názoru zasluhují důstojnější pozici). Největším přínosem je ale konstatování, které se prolíná celým textem : glykemický index je důležitý, důležitá je ale také velikost konzumovaných porcí !

Inspirativní jsou zajisté příklady konkrétních jídelníčků na snížení a následně udržení váhy.

Na každý den je doporučena určitá fyzická aktivita, což může člověku pomoci rozšířit spektrum sportovních aktivit.

Negativa:
Některé recepty jsou trochu komplikovanější na čas i suroviny. Občas jsou ale v našich podmínkách téměř zcela nerealizovatelné (například hlemýždi zahradní k večeři u nás nemají příliš velkou tradici).

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook