Glukózová revoluce

Recenze

gluk_rev.jpgGlukózová revoluce
Jennie Brand-Miller, Kaye Foster-Powell
(nakladatelství Triton, 2004)

V roce 2004 vyšel u nás překlad knihy autorek Bran-Millerové a Foster-Powellové z Austrálie. Glukózová revoluce má podtitul : Pro přiměřenou váhu, stabilní hladinu krevního cukru a optimální zdraví. Principem hubnutí je jedině a pouze sledování glykemického indexu potravin, žádné počítání kilojoulů ani gramů tuku se nevyžaduje.

Přínosy:
V knize je velice dobře vysvětleno proč a jak způsobují potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, rýže, pečené bramory, sušenky, koláče) přibírání na váze. Kromě podrobných tabulek GI jsou podnětné i některé další poznatky z bohaté praxe autorek:

– působení sacharidových potravin na jednotlivce je individuální – jesliže má například jablko v tabulkách GI = 40 zmamená to, že u někoho může způsobit menší vzestup glykémie (pokud by se na něm jablko testovalo, zjistil by se GI 20) u jiného větší (není vyloučeno, že zrovna ve vašem případě by vyšlo číslo GI 60). Každý by tedy měl respektovat svůj organismus a jestliže u něj některá z potravin způsobuje brzy pocity hladu, měl by se jí raději vyhnout.

– Některé zákonitosti však mají obecnou platnost, například celozrnný žitný chléb je vždy vhodnější než bílé pečivo, rýže basmati má vždy nižší GI (a je tedy vhodnější) než parboiled (nejvyšší GI má rýže jasmínová).

– Kváskové pečivo má o 30 % nižší GI než pečivo s použitím droždí.

Negativa:
Text působí trochu chaoticky a někdy zbytečně mate čtenáře spoustou odborných výrazů z oblasti potravinářské chemie. Obsahuje některé nepřesnosti dané možná překladem (například pivo, o kterém je obecně známo, že má vysoký GI, je označováno za nápoj s nízkým glykemickým indexem).

Tato publikace nabádá k tomu, abychom vůbec nepočítali energetický příjem – podle autorek má k regulaci váhy dojít tak, že díky minimálním výkyvům v hladině krevního cukru sami budeme regulovat velikost porcí a tedy dojde k hubnutí. Tato teorie však není vědecky potvrzena a pravděpodobně se ani nepotvrdí. Je jasné, že situace v Austrálii je co do výskytu obezity natolik vážná, že každé malé zlepšení výživových zvyklostí má význam. Pro naše čtenáře však doporučujeme hlídat jak energetický příjem, tak glykemický index sacharidových potravin.

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Jak se vyznat v sýrech ? 2.díl – Feta, Balkán a Halloumi

Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova Čerstvé tvarohové sýry typu Balkán, Feta a Halloumi jsou při hubnutí oblíbenou součástí salátů šopských a řeckých. Dají se ale využít i v mnoha dalších receptech. Dodávají kvalitní bílkoviny a vápník – ostatně jako všechny sýry, ale je tu jeden háček. Většina lidí stále dost […]

Salát s mozzarellou, nektarinkami a šunkou

Máte pocit, že už jste přejedení ,,šopáků“ a podobných okoukaných salátů ?  Hledáte inspiraci na změnu? Tak zkuste třeba salát s využitím sezónních nektarinek. Postup je úplně jednoduchý, ale výsledek vás vizuálně i chuťově překvapí. Výběr mozzarelly v tomto případě hodně ovlivní výsledné nutriční hodnoty salátu. Podívejte se do první části seriálu Jak se vyznat […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook