Glukózová revoluce

Recenze

gluk_rev.jpgGlukózová revoluce
Jennie Brand-Miller, Kaye Foster-Powell
(nakladatelství Triton, 2004)

V roce 2004 vyšel u nás překlad knihy autorek Bran-Millerové a Foster-Powellové z Austrálie. Glukózová revoluce má podtitul : Pro přiměřenou váhu, stabilní hladinu krevního cukru a optimální zdraví. Principem hubnutí je jedině a pouze sledování glykemického indexu potravin, žádné počítání kilojoulů ani gramů tuku se nevyžaduje.

Přínosy:
V knize je velice dobře vysvětleno proč a jak způsobují potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, rýže, pečené bramory, sušenky, koláče) přibírání na váze. Kromě podrobných tabulek GI jsou podnětné i některé další poznatky z bohaté praxe autorek:

– působení sacharidových potravin na jednotlivce je individuální – jesliže má například jablko v tabulkách GI = 40 zmamená to, že u někoho může způsobit menší vzestup glykémie (pokud by se na něm jablko testovalo, zjistil by se GI 20) u jiného větší (není vyloučeno, že zrovna ve vašem případě by vyšlo číslo GI 60). Každý by tedy měl respektovat svůj organismus a jestliže u něj některá z potravin způsobuje brzy pocity hladu, měl by se jí raději vyhnout.

– Některé zákonitosti však mají obecnou platnost, například celozrnný žitný chléb je vždy vhodnější než bílé pečivo, rýže basmati má vždy nižší GI (a je tedy vhodnější) než parboiled (nejvyšší GI má rýže jasmínová).

– Kváskové pečivo má o 30 % nižší GI než pečivo s použitím droždí.

Negativa:
Text působí trochu chaoticky a někdy zbytečně mate čtenáře spoustou odborných výrazů z oblasti potravinářské chemie. Obsahuje některé nepřesnosti dané možná překladem (například pivo, o kterém je obecně známo, že má vysoký GI, je označováno za nápoj s nízkým glykemickým indexem).

Tato publikace nabádá k tomu, abychom vůbec nepočítali energetický příjem – podle autorek má k regulaci váhy dojít tak, že díky minimálním výkyvům v hladině krevního cukru sami budeme regulovat velikost porcí a tedy dojde k hubnutí. Tato teorie však není vědecky potvrzena a pravděpodobně se ani nepotvrdí. Je jasné, že situace v Austrálii je co do výskytu obezity natolik vážná, že každé malé zlepšení výživových zvyklostí má význam. Pro naše čtenáře však doporučujeme hlídat jak energetický příjem, tak glykemický index sacharidových potravin.

Facebook

Články, testy a recepty

Lučina linie – pozor na změnu složení a nutričních hodnot

Lučina linie je čerstvý termizovaný sýr, který se dá při hubnutí velmi dobře využít. Respektive dal se. Často jsem ho klientům v poradně navrhovala do jídelníčku jako jednu z celkem příjemných možností na snídani. Snídaně by při hubnutí měla obsahovat vyšší množství bílkovin a nemusí být zcela bez tuku. Lučina linie s 9 g bílkovin […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 2. část

Ovocný jogurt bez cukru a bez sladidel, burger bez masa a další typ luštěninových těstovin. To jsou novinky z obchodů, které by mohly obohatit váš jídelníček. K tomu ještě sušený vaječný bílek. Přestože úplnou novinkou není, ke zvýšení obsahu proteinů v jídelníčku přímo vybízí. Jak už bylo řečeno v první první části Tipů a novinek, […]

Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Možná by vás nenapadlo dát si při hubnutí k večeři sekanou. Přitom jde o pokrm plný kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného železa, který vás výborně zasytí a zahřeje. Samozřejmě se jedná o modifikaci, pomocí které snížíte množství tuků a naopak zvýšíte přísun vlákniny. Chuť posiluje předem opečená cibule a šťavnatost dodává kromě mrkve a hrášku […]

Praktický návod na zdravé hubnutí 2020

Jaké živiny, v jakém množství a vzájemných kombinacích jsou potřeba pro zdravé hubnutí? Které potraviny vybírat a proč? Lze vhodnou stravou ovlivnit střevní mikrobiom tak, aby napomáhal zdravému hubnutí? Jak si sestavit jídelníček, při kterém nebudete mít hlad a nebudete se cítit omezováni? Kterým nejčastějším chybám při sestavování jídelníčku byste se měli vyhnout? Na všechny […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook