Zdravé mlsání? Dělají si z nás v Lidovkách legraci nebo to myslí vážně?

Recenze
Čokoládový dort
Ilustrační foto: Foceno v brněnské cukrárně s názvem Sorry, pečeme jinak

V poslední době se daří médiím vzbudit dojem, že zdravé je to, co je bez mouky a bez cukru. Provozovatelé některých restaurací, cukráren a bister se toho s radostí chytají a ve vzduchu tak visí jedna velká a nebezpečná mystifikace.

 

Tato pitomost má zvláště při hubnutí několik úskalí:

  • ne všechno, co je zdravé, je také vhodné při hubnutí
  • nestačí nahradit cukr jiným sladidlem, musí to být sladidlo s nízkou nebo nulovou energetickou hodnotou
  • nahrazení mouky mletými ořechy, mandlemi nebo kokosem energetickou hodnotu výsledného dortu nesníží, ale zvýší
  • nahrazení mouky mletými ořechy, mandlemi nebo kokosem sníží množství sacharidů v dortu, ale zase na druhou stranu zvýší množství tuků
  • největší pastí na obézní jsou dorty nebo zákusky označené jako ,,raw“. Chuťově velmi dobré, protože kombinují nálož tuku z ořechů a kokosového tuku s cukrem z datlí a (nebo) různých sirupů. Větší kalorickou bombu už nenajdete.

 

K všeobecnému trendu se přidaly také Lidové noviny. Po nahlédnutí do jednoho z nejčtenějších článků minulého měsíce na jejich webu jsem došla k názoru, že si z nás musí Lidovky dělat šílenou legraci, jinak to není možné. Článek byl uveden takto:

,,Léto nepřeje tučným dezertům, dopřejte si tedy takové, po kterých nebudete mít špatný pocit, že jste si dopřály sladké. Jedním z nich je čokoládový dort bez cukru a mouky podle cukrářky Lenky Neradové z restaurace Hergetova Cihelna“.

Odkaz na článek v Lidovkách

Suroviny:

Korpus:

165 g 81 % čokolády
145 g másla
4 vejce
165 g zakysané smetany
vanilkový lusk
15 g prášku do pečiva

Krém:

100g 81 % čokolády
400 g mascarpone
200 g cream fresh
100 g 30% smetany

 

Jak jistě vidíte na první pohled, tučnější suroviny než mascarpone, čokoláda, máslo, creme fraiche a šlehačku už byste hledali jen stěží.

Navíc v postupu ještě zjistíte, že máte přidat mandlovou mouku, tedy další tuky. Přičemž do takového dortu musí přijít cca 150 g mandlové mouky.

Ve výčtu surovin mandlová mouka chybí, stejně jako lesní ovoce, kterým máte dort ozdobit. Navíc si nejsem jistá, jestli je skutečně v dortu jediným zdrojem cukru 81 % čokoláda. Nezapomněli náhodou ještě také na pár lžic medu nebo javorového sirupu? Ty se často vydávají za zdravější alternativy zlého bílého cukru (ve výsledku při hubnutí nehraje jejich záměna za cukr žádnou roli).

Celý tento článek je pro mě příkladem odfláknuté redaktorské práce někým, kdo u toho bohužel nepřemýšlel ani minutu a také se pod něj ani nepodepsal.

 

A jak tedy vyšel tento ,,zdravý“ dort v přepočtu na tvrdá čísla?

Celý dort má neuvěřitelných 25 474 kJ a 576 g tuku!!!!

 

Pro porovnání jsem zkusila propočítat  ,,normální“ čokoládový dort , jehož recept jsem našla na BBC good food. Nejedná se vůbec o žádný fitnessácký čokoládový dort. I přesto jsou jeho hodnoty podstatně příznivější než u takzvaně zdravého podle Lidovek (pokud tedy nejste zrovna vyznavači LCHF  = Low carb high fat výživového stylu).

 

Porovnání nutričních hodnot celých dortů:

,,Zdravý podle lidovek“= 12 porcí Klasický podle BBC food = 12 porcí
Energie(kJ) 25 474 20 781
Bílkoviny (g) 93.8 61.2
Tuky(g) 576 271
Sacharidy(g) 186 619

Porovnání nutričních hodnot 1 porce dortu :

,,Zdravý podle lidovek“ – 1 porce Klasický podle BBC food – 1 porce
Energie(kJ) 2122 1731
Bílkoviny (g) 7.8 5.1
Tuky(g) 48.2 22.6
Sacharidy(g) 15.5 51.6

 

Poznámka:

V žádném případě netvrdím, že byste měli jíst bílou mouku a cukr. Já bych byla ta poslední. Jen nechci, abyste si dělali plané naděje a iluze o tom, že hubnutí lze nějak snadno přechytračit.

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Ideální ovesná kaše

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak, […]

Šest let po zhubnutí 40 kilogramů

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal […]

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer?

Zhubnu, když budu jíst pozdě večer? Zajímalo by mě, jestli budu hubnout, když si dám večeři později. Můžu si dát ještě něco třeba ve 22 hodin? Občas pracuji dlouho do noci a mám potom hlad. Sice hubnu, ale dost pomalu a někdy se váha třeba na 2 týdny ,,zasekne”. Odpověď Většina lidí má zažitou myšlenku, […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 1.část

Obchody na nás neustále chrlí spousty nových a zdravě vypadajících potravin. Mnoho z nich ale nesplňuje kritéria daná při hubnutí. Postupně pro vás tedy budu vybírat takové, které dávají smysl, mohly by vám pomoci jídelníček zpestřit a hubnutí zpříjemnit a usnadnit. Neznamená to, že je jíst musíte. Všechny také nebudou pro každého. Ale to už […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook