Lilek

Suroviny

Lilek pro zdravé hubnutí

Lilek je při hubnutí velmi výhodnou surovinou. Pokud vám chuťově vyhovuje, zařaďte ho bez obav a často do jídelníčku. Zvlášť v sezóně červen až září, kdy je chuťově nejlepší a nejlevnější.

 

Jaké jsou jeho přínosy při hubnutí?

  • Nízká energetická hodnota (101 kJ/100 g).
  • Relativně vysoký obsah vlákniny (3-4 g/100g).
  • Nízký obsah sacharidů (6g/100 g).
  • Schopnost zabránit vzestupu hladiny krevního cukru po jídle (děje se tak díky vláknině a polyfenolickým látkám) studie tady a tady.
  • Lze je použít jako náhradu některých energeticky bohatších součástí pokrmů, například těstovin (třeba lilkové lasagne).

 

Kromě pozitivního vlivu na redukci váhy, mají lilky celou řadu dalších zdravotních benefitů:

  • Obsahují nutričně významné množství manganu, draslíku kyseliny listové a vitaminu K.
  • Pigment, který dává lilkům temně fialovou barvu je vázán na antioxidanty ze skupiny polyfenolů.
  • V některých studiích se prokázalo snížení hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů, tedy protektivní vliv vůči onemocněním srdce a cév. Studie tady.
  • Mají potenciál v prevenci vzniku nádorového bujení díky látkám ze skupiny solasodin rhamnosyl glykosidů (SRGs). Studie například tady.
  • Přestože řada studií dává zatím předběžné výsledky, je jisté, že konzumace vyššího množství zeleniny je ochranným faktorem vůči vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Studie například tady.

 

Na co si dát při hubnutí pozor?

  • Lilek ochotně nasákne velké množství oleje – je lepší ho před tepelnou úpravou osolit a nechat vypotit.
  • Pokud má lilek tvořit hlavní součást oběda nebo večeře, je nutno ho při hubnutí doplnit bílkovinou, sám totiž obsahuje bílkovin jen minimum. Dobře ladí s feta sýrem, zkusit můžete libové mleté maso, ricottu, řecký jogurt nebo skyr.

Lilek na grilovací panvi

 

Recept na webu rozumnehubnuti.cz:

Ottolenghiho lilek ve verzi pro hubnutí

Pečený lilek s omáčkou ze skyru

Facebook

Články, testy a recepty

Lučina linie – pozor na změnu složení a nutričních hodnot

Lučina linie je čerstvý termizovaný sýr, který se dá při hubnutí velmi dobře využít. Respektive dal se. Často jsem ho klientům v poradně navrhovala do jídelníčku jako jednu z celkem příjemných možností na snídani. Snídaně by při hubnutí měla obsahovat vyšší množství bílkovin a nemusí být zcela bez tuku. Lučina linie s 9 g bílkovin […]

Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí – 2. část

Ovocný jogurt bez cukru a bez sladidel, burger bez masa a další typ luštěninových těstovin. To jsou novinky z obchodů, které by mohly obohatit váš jídelníček. K tomu ještě sušený vaječný bílek. Přestože úplnou novinkou není, ke zvýšení obsahu proteinů v jídelníčku přímo vybízí. Jak už bylo řečeno v první první části Tipů a novinek, […]

Sekaná z hovězího masa se zeleninou

Možná by vás nenapadlo dát si při hubnutí k večeři sekanou. Přitom jde o pokrm plný kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného železa, který vás výborně zasytí a zahřeje. Samozřejmě se jedná o modifikaci, pomocí které snížíte množství tuků a naopak zvýšíte přísun vlákniny. Chuť posiluje předem opečená cibule a šťavnatost dodává kromě mrkve a hrášku […]

Praktický návod na zdravé hubnutí 2020

Jaké živiny, v jakém množství a vzájemných kombinacích jsou potřeba pro zdravé hubnutí? Které potraviny vybírat a proč? Lze vhodnou stravou ovlivnit střevní mikrobiom tak, aby napomáhal zdravému hubnutí? Jak si sestavit jídelníček, při kterém nebudete mít hlad a nebudete se cítit omezováni? Kterým nejčastějším chybám při sestavování jídelníčku byste se měli vyhnout? Na všechny […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook