Pudinky Ehrman skupina

Proteinové pudinky Ehrmann – při hubnutí pozor na veganskou variantu

Recenze

Úspěšné hubnutí, zvláště pokud je to běh na delší trať, musí být příjemné. Občas do něj tedy patří patří i něco sladkého. Proteinové pudinky od Ehrmanna jsou přesně tou sladkostí, kterou můžete bez problémů považovat za svačinu, nikoli mlsání. Výrobek má tak dobré nutriční hodnoty, že jsem ho dokonce zakomponovala do jednoho z návrhů celodenního jídelníčku.

Pudinky mají pravděpodobně komerční úspěch, a tak ke stávajícím příchutím přibyla další: čokoláda s kokosem. Ale aby to nebylo tak jednoduché, na trh se dostávají varianty veganské, označené také jako ,,protein“. V menším balení a za vyšší cenu. Ty jsou ale pro hubnutí nevhodné.

Jak se v tom vyznat a v čem je problém?

Je vůbec nutné kupovat proteinové pudinky?

Možná vás napadne, že by přeci stačilo uvařit si domácí pudink z pudinkového prášku, nesladit ho nebo použít náhradní nekalorické sladidlo. To je sice pravda, ale takový pudink bude mít obsah bílkovin stejný jako mléko, tedy jen kolem 3 g/100g. Nadlouho vás tedy nezasytí.

Kupované ,,neproteinové“ pudinky jsou navíc ještě zatížené velkým množstvím cukru. Porovnání nutričních hodnot najdete v tabulce.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g průměrného klasického pudinku a pudinku high protein Ehrmann:

100 g klasického pudinku 100 g pudinku high protein
Energie(kJ) 499 319
Bílkoviny (g) 2.8 10
Tuky(g) 4.4 1.5
Sacharidy(g) 17 5.5

 

Vhodné při hubnutí

Pudinky s označením High protein existují v příchutích vanilka, čokoláda, karamel, čoko a kokos, čoko a máta.

Všechny mají v podstatě stejné nutriční hodnoty.

 

Proteinový pudink Ehrmann

 

Složení (například čokoládového pudinku)

Sušené mléko, mléčná bílkovina, smetana, 1,8% kakaového prášku, 0,2% kakaového prášku se sníženým obsahem tuku, modifikovaný škrob, laktáza, zahušťovadla: karagenan, sladidla: sukralóza a acesulfam K, Přírodní aromata.

 

Pozitiva

  • velká nálož bílkovin (obsahují přidanou mléčnou bílkovinu)
  • bez cukru
  • nízký obsah tuku
  • vhodný i při laktózové intoleraci
  • chuťově příjemný, nepřeslazený
  • k sehnání ve všech supermarketech

 

Negativa

  • vyšší cena (35-44 Kč za 200g)
  • není to úplně původní (základní) potravina

High protein pudinky jsou dobrým řešením, když máte chuť na potravinu tohoto typu, ale nesmí z jídelníčku vytlačit jogurty, tvarohy apod. Pokud vám vyhovují, dávejte si je, ale nemělo by to být častěji než dvakrát za týden.

 

Nutriční hodnoty High protein pudinků

100 g celé balení 200 g
Energie(kJ) 319 638
Bílkoviny (g) 10 20
Tuky(g) 1.5 3
Sacharidy(g) 5.5 11

 

Nevhodné při hubnutí

Sortiment veganských výrobků se v obchodech rozrůstá a mohlo by vás napadnout, zda veganský proteinový pudink není ještě lepší než ten mléčný proteinový.

Veganské proteinové pudinky existují v příchutích karamel-ořech a čokoláda-ořech.

 

Proteinové pudinky veganské

Složení

Voda, kokosové mléko 17 %, izolát hrachového proteinu 3.3 %, modifikovaný škrob, oligofruktóza, kakaový prášek 2 %, glukózový sirup, škrob, zahušťovadlo karagenan,
sladidla: sukralóza a acesulfam K.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g průměrného klasického pudinku a veganského pudinku Ehrmann:

100 g klasického pudinku 100 g veganského  proteinového pudinku
Energie(kJ) 499 244
Bílkoviny (g) 2.8 3
Tuky(g) 4.4 1.8
Sacharidy(g) 17 6.5

Pozitiva

  • nízká energetické hodnota
  • nízký obsah tuků
  • méně sacharidů než klasický pudink
  • příjemná, nepřeslazená chuť

 

Negativa

  • vysoká cena (59 Kč za 150 g)
  • nízký obsah bílkovin
  • bílkoviny z hrachového izolátu mají horší kvalitu než mléčná bílkovina
  • dvojnásobek sacharidů než bílkovin

 

 

Nutriční hodnoty ve 100 g veganského pudinku  a celého balení 150 g :

100 g celé baleni 150 g
Energie(kJ) 244 366
Bílkoviny (g) 3 4.5
Tuky(g) 1.8 2.7
Sacharidy(g) 6.5 9.8

Proč vůbec veganské proteinové pudinky existují?

Pokud je někdo veganem a připraví si pudink z kokosového mléka, nebude v něm mít bílkoviny vůbec žádné. Oproti pudinku z kokosového mléka tedy mají aspoň nějaké bílkoviny. Označení ,,protein“ je ale dost sporné.

Při hubnutí nepřinášejí žádnou výhodu, spíše naopak. Veganské pudinky jsou tedy vhodné opravdu jen pro vegany a případně pro alergiky na bílkovinu mléčnou i sójovou zároveň.

 

 

Poznámka:

Tato recenze je nezávislá, stejně jako vše ostatní na tomto webu.

Deklaruji nulový konflikt zájmů.

Facebook

Články, testy a recepty

Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?

Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?   Odpověď Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. […]

Skyr nápoj bez přidaného cukru

Může se nám to líbit nebo ne, ale faktem je, že jakýkoli výrobek s názvem ,,skyr“ vnímá spotřebitel stejně jako kdyby obal hlásal: ,,vhodné pro hubnutí“. Nebo alespoň pro zdravý životní styl. Skyr je potravina s přirozeně nízkým obsahem tuků a zároveň vysokým podílem bílkovin neboli proteinů, které jsou při hubnutí zásadní. Bohužel někteří výrobci […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 2.část kelímky

Zmrzliny v kelímcích dávají při hubnutí větší možnosti výběru a jejich hodnocení dopadlo v průměru lépe. Které jsou ale nejlepší a proč? V první části velkého zmrzlinového testu jsme prošli současnou nabídku nanuků, které dělají dojem, že by mohly být při hubnutí dobrou volbou. A výsledek? Někeré z nich vám snahu o zhubnutí nezkomplikují, jiné […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 1.část Nanuky

,,Kterou zmrzlinu si můžu dát?“ Klienti se často, obzvláště v létě dožadují odpovědi na to, která ze zmrzlin jim nenaruší hubnutí. A rozhodně nechtějí slyšet, že si mají dát do mrazáku rozmixovaný banán s tvarohem. Ne! Jsou venku, všichni kolem si zmrzlinu dopřávají a co oni tedy mají dělat? Většinou jsem odpovídala stylem, že nejlepší […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 333 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook